Mainos

Merkittävä edistysaskel: Koirat saattavat haistaa Parkinsonin taudin jo vuosia ennen oireiden ilmaantumista

Tulevaisuudessa koiria saatetaan käyttää yhä enemmän apuna piilevien sairauksien paljastamisessa. 

Manchesterin yliopiston tutkijat alkoivat tutkia Parkinsonin tautiin mahdollisesti liittyvää tuoksua sen jälkeen, kun eräs skotlantilainen nainen väitti havainneensa tuoksumuutoksia miehessään jo kuusi vuotta ennen diagnoosin paljastumista. Tutkijat pyysivät kyseistä naista tunnistamaan taudin ihmisistä otettujen tuoksunäytteiden avulla, ja tulokset olivat lupaavia.

Jos ihminenkin pystyy haistamaan sairauden, hyviä tuloksia voidaan odottaa koirilta, joiden hajuaisti on jopa 40 kertaa tarkempi kuin ihmisillä. Tutkijat yrittävätkin nyt löytää Parkinsonin tautiin yhdistettävää tuoksumolekyyliä, jonka avulla tarkan hajuaistin omaavia koiria voitaisiin kouluttaa toimimaan apuna sairauden paljastamisessa. 

– Parkinsonin tautiin liittyvän kemiallisen hajun löytämisellä voi olla valtava vaikutus. Se voi parantaa diagnoosin saamista, auttaa kehittämään hoitoja ja hidastaa, jopa pysäyttää taudin etenemisen, Ison-Britannian Parkinson-liiton viestintäpäällikkö kertoo.

Koirillä merkittävä rooli taudin tutkimuksessa

Manchesterin yliopisto ja avustajakoiria kouluttava Medical Detection Dogs -järjestö ovat lyöttäytyneet yhteen selvittääkseen, kuinka suuri potentiaali koirien hajuaistissa oikein piilee.

Parkinsonin tauti on etenevä neurologinen sairaus, jonka oireita ovat liikkeiden hitaus, lepovapina, lihasjäykkyys ja tasapainovaikeudet. Suomessa parkinsonpotilaita on noin 14 000. Keskimääräinen taudin alkamisikä on 60. ikävuoden molemmin puolin.

Lähde: Suomen Parkinson-liitto

– Verrattuna meidän neniemme viiteen miljoonaan, koirilla on kuonossaan kolmesataa miljoona hajureseptoria. Ne ovat ensiluokkaisia bioantureita ja niiden kykyä toimia apuna tieteellisessä kehityksessä ei pitäisi hylätä, koska niillä on heiluva häntä ja pörröinen turkki, järjestön toimitusjohtaja Claire Guest toteaa.

Jos koirat saadaan koulutettua tunnistamaan Parkinsonin tauti ajoissa, se voi parantaa sairastuneiden elämänlaatua huomattavasti. Tällä hetkellä tauti diagnosoidaan yleensä vasta silloin, kun yli puolet tarpeellisista aivojen hermosoluista on jo tuhoutunut.

Vakka tutkimus on vasta alkuvaiheessa, tutkijat uskovat koirien tarkalla hajuaistilla olevan merkittävä rooli löydöksessä, jolla Parkinsonin taudin tutkimus saattaa ottaa merkittävän edistysaskeleen. 

Lähde: Telegraph

***


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.