Älykännykät yön pakastimessa: Yksi sammui, toinen sekosi, kolmas ei moksiskaan

Pakkanen on paukkunut viime viikkoina ympäri Suomea ja autojen tavoin myös taskussa kulkeva mobiiliteknologia joutuu koetukselle.

Erityisen haastavaa puhelimen talvikäyttö on kosketusnäytöllisillä älypuhelimilla, jotka on pakattu täyteen herkkää teknologiaa.

Jos liikut ulkona talvisin vain lyhyitä aikoja, niin tällöin kylmä sää ei ehdi kännykkään juuri vaikuttaa. Mutta jos luuri altistuu kylmälle ilmalle pidemmäksi aikaa, niin tilanne muuttuu.

MTV Uutiset testasi kolmen eri valmistajan lippulaivakännyköiden pakkaskestävyyttä. Laitoimme kännykät yön yli jäähtymään pakastimeen -18 asteeseen jääpalojen ja muiden pakasteiden keskelle.

Testiin osallistuivat Nokian Lumia 1020 -superkamerapuhelin, Samsungin Galaxy S4 -puhelin, sekä Asuksen uusi Padfone-malli.

Pyysimme testiin myös Applen iPhone 5S-mallia, mutta viestinnän mukaan Apple ei toimita tällä hetkellä testilaitteita Suomeen.

Testimme osoitti, että pakkaselle altistumisella voi olla yllättäviä vaikutuksia kännyköiden toimintaan.

Lähes 14 tuntia hyytävässä pakkasessa

Kännykät olivat pakastimessa samanaikaisesti noin 13 tunnin ja 40 minuutin ajan.

Ennen koetta kaikkien testipuhelimien akut oli ladattu täyteen, laitteiden GPS-, WiFi- ja Bluetooth-yhteydet oli katkaistu, ja Sim-korttipaikat oli jätetty tyhjiksi.

Puhelimet jätettiin virta päälle kytkettynä pakastelokeroon.

Testin päätteeksi käsissämme oli todella hyvin jäähdytettyä tekniikkaa.

Selvä voittaja: Nokia Lumia 1020

Testin selvä voittaja oli Nokian Lumia 1020. Laite ei ollut moksiskaan pakkasessa oleskelusta.

Laitteen näyttö toimi välittömästi pakastimesta otettaessa sulavasti, eikä kylmyys tuntunut vaikuttavan muutenkaan laitteeseen mitenkään.

Akun ilmoittama varaustasokin oli testin jälkeen vielä 92 prosentissa, joten kyseessä oli erittäin mallikelpoinen suoritus nokialaiselta.

Padfonelle tuli vilu

Asuksen Padfone oli pakastimesta otettaessa selvästi viluissaan.

Näytön toiminnassa oli huomattavissa lievää hitautta, mikä näkyi liikkuvan kuvan häntimisenä. Näytön toiminta tosin palautui ennalleen lämpimässä tilassa jo parissa minuutissa.

Kuvan lievä jähmettyminen ei kuitenkaan estänyt mitenkään puhelimen käyttöä.

Sen sijaan kylmyys oli tehnyt tehtävänsä puhelimen akulle tai ainakin akun varauksesta kertovalle mittarille. Akun ilmoitettu varaustaso oli pakastimessa oleskelun jälkeen 59 prosentissa, eli selvästi Lumiaa hekommassa kunnossa.

Galaxy S4 sammui

Samsungin Galaxy S4:n suoritus jäi puutteelliseksi, sillä laite oli jostakin syystä sammunut pakastimessa ollessaan.

Myös laitteen kylmäkäynnistys vaati muutamia kertoja virtapainikkeen painamista, ennenkuin se virkosi toimintaan. Akun varaustaso oli uudelleenkäynnistyksen jälkeen 99 prosentissa, josta voi päätellä, että kännykkä oli sammunut pakastimessa hyvin varhaisessa vaiheessa.

Laitteen näyttö tosin toimi kylmänäkin aivan moitteettomasti. 

Jatkoon selviytyneet uudestaan pakkaseen: Padfone sekosi

Kännyköitä testailtiin pakastimesta ottamisen jälkeen lämpimässä huoneilmassa noin kymmenen minuutin ajan.

Tämän jälkeen suoritimme jatkotestin ykkösosion läpäisseille Padfonelle ja Lumialle: Laitoimme kaksikon uudestaan pakastimeen noin puoleksi tunniksi.

Kun otimme kännykät lyhyen uudelleenpakastuksen jälkeen pois, niin Padfone näytti menneen lämpötilavaihteluista hieman sekaisin.

Ensinnäkin laitteen sovellusvalikko jumahti heti kättelyssä paikoilleen noin puoleksi minuutiksi. Toiminta palautui tämän jälkeen ennalleen.

Akun varaustasoksi laite näyttikin enää 11 prosenttia. Lisäksi ilmoitettu varaustaso romahti yhteen prosenttiin noin viidessätoista minuutissa. Tästä huolimatta laite jatkoi toimintaansa aina seuraavaan päivään asti. Ilmeisesti pakkanen oli siis sotkenut akun varauksen mittausjärjestelmän.

Ongelmana puhelimen väärin ilmoittamassa varauslukemassa on mm. se, että kun puhelimesta sammutti tällöin virran, niin se ei suostunut enää käynnistymään ilman latauspistokkeeseen liittämistä - Siis siitäkin huolimatta, että akussa oli todellisuudessa edelleen virtaa jäljellä!

Lumia 1020:n tapauksessakin puolen tunnin uusintapakastus oli kuluttanut akkua neljän prosentin verran, eli hyvin hillitysti. Tämän jälkeen akun toiminta jatkui normaalina, eli nokialaiselle tästä toistamiseen luotettava ja kokonaisuudessaan kiitettävä suoritus.

Galaxy S4 Uusintakierrokselle 

Samsung Galaxy S4:n yllättävä sammuminen pakastimessa jäi askarruttamaan.

Päätimmekin antaa puhelimelle toisen mahdollisuuden todistaa kykyjänsä äärioloissa. 

Puhelin ladattiin seuraavana päivänä jälleen täyteen ja se laitettiin taas lähes 14 tunniksi -pakastimeen.

Tällä kerralla puhelimessa pysyi virta päällä. Laitteen ilmoittama akun varaustaso oli pakastuksen jälkeen 93 prosentissa ja kaikki pelasi toivotulla tavalla.

Lyhyen testailun jälkeen myös S4 laitettiin uudelleen puoleksi tunniksi pakkastimeen. 

Senkin jälkeen S4 toimi moitteettomasti ja akun ilmoitettu varaus oli 91 prosentissa. Puhelimen lämmettyä ilmoitettu varaus jopa nousi hieman 92 prosenttiin ja käytön perusteella lukema tuntui pitävän paikkansa.

Mikäli siis S4 olisi pärjännyt yhtä hyvin varsinaisessa testissä, niin se olisi sijoittunut ykkössijalle Lumia 1020:n kanssa.

Loppupäätelmät

Pakkastestin perusteella voittajaksi selviytyi siis Nokia Lumia 1020 -malli tasaisella ja kiitettävän varmalla suorituksellaan.

Samsung Galaxy S4:n sammumisen seurauksena kakkossija varsinaisessa kisassa rapsahti automaattisesti Asus Padfonelle, jonka suoritus oli tosin huomattavasti Lumiaa heikompi.

Galaxy S4:n uusintatestaus osoitti, että sekin kykenee pakkasessa hyviin tuloksiin. Laitteen sammuminen varsinaisessa testissä kuitenkin kertoo siitä, kuinka haavoittuvaista huipputeknologia on jo alle kahdenkymmenen pakkasasteen lukemissa. 

Myös Padfonessa pakastamisen jälkimainingeissa havaitut ongelmat kielivät samasta asiasta. Padfone kuitenkin pysyi läpi testin toimintakuntoisena ja hopeasija on täten ansaittu saavutus.

Kännyköiden talvitestaus jatkuu huomenna. Tuolloin kokeilemme kolmikon yleistä käytettävyyttä erilaisilla käsineillä.

Lue myös:

    Uusimmat