Alusvaatemyyjä paljastaa: Tähän mokaan naiset sortuvat kerta toisensa jälkeen

Sopivien rintaliivien löytäminen on yllättävän haastavaa ja sanotaankin, että valtava joukko suomalaisia naisia käyttää tietämättään vääränkokoisia rintaliivejä. AVA otti selvää, millaisiin mokiin suomalaiset naiset sortuvat metsästäessään täydellisiä rintaliivipareja valtavien valikoimien joukosta.

Sanotaan, että yli 80 prosenttia naisista käyttää liian pieniä rintaliivejä. Alusvaateliikkeessä työskentelevä Kaisa* kertoi AVAlle arjestaan ja paljasti, millaisiin mokiin suomalaiset alusvaateostoksissaan sortuvat kerta toisensa jälkeen.

Oikea rinnanympärys on haaste

Kaisa kohtaa työssään jatkuvasti tavallisia suomalaisia naisia, jotka kuvittelevat käyttävänsä oikeankokoisia rintaliivejä. Tämä harvoin pitää paikkaansa.

– Kokemukseni mukaan periaatteessa jokainen, joka ei ole käynyt mittaamassa itseään aikaisemmin käyttää vääränkokoisia rintaliivejä, Kaisa kertoo.

Kaisa uskoo, että suomalaiset rutinoituvat helposti valitsemaan sovittamatta tietynkokoiset liivit, jos tietty koko on joskus tuntunut sopivalta. Eri rintaliivimalleissa on kuitenkin eroja ja tästäkin syystä uusi pari olisi aina hyvä sovittaa huolella.

– Jos asiakas on kerran sovittanut B-kuppia ja se on tuntunut ihan hyvältä tietyllä ympäryksellä, niin siihen takerrutaan, Kaisa toteaa.

Eniten työtä alusvaateliikkeen myyjällä on asiakkaiden rinnanympäryksen mittaamisessa. Liian suureen ympärysmittaan tottuneiden suomalaisten kuppikootkin menevät miltei poikkeuksetta myyjän käsissä uusiksi.

– Se on ihan uskomatonta, että välillä liikkeeseemme tulee kokoa 32 olevia ihmisiä, jotka käyttävät pahimmillaan jopa 80D-kokoisia liivejä, kun ympärysmitta on oikeasti 65 senttiä. Se on järkyttävää, kuinka todella monella ympärysmitta saattaa heittää 15–20 senttiä. Se on ihan älyttömästi, Kaisa toteaa.

Selkeä kaava auttaa hahmottamaan, kuinka rinnanympärys vaikuttaa kuppikokoon.

– Kun ympärys pienenee 5 senttiä, niin kuppi kasvaa aina yhdellä koolla. Vaikka tämä lukee joka paikassa, niin ihmiset eivät noudata ohjetta, vaan ihmettelevät, että miten ne tissit eivät mahdu sinne rintaliiveihin, Kaisa kertoo.

Suomalaiset päästävät myyjän sovituskoppiin

Alusvaateliikkeessä myyjä auttaa asiakasta sovittamaan rintaliivejä, jos tarve vaatii. Kaisa kertoo, että suomalaiset suhtautuvat sovituskoppiin sujahtavaan myyjään tavallisesti hyvin positiivisesti.

– Kyllä on niitäkin, jotka eivät halua apua ja enhän minä sinne väkisin sinne koppiin mene, Kaisa muistuttaa.

Pelko siitä, että sovituskoppiin pujahtava alusvaatemyyjä olisi arvostelemassa katseineen asiakasta on Kaisan mukaan täysin väärä. Lukuisia kertoja päivässä rintaliivejä asiakkaiden ylle sovittava ammattitaitoinen myyjä ei kiinnitä huomiota asiakkaan vartaloon – sen enempää kuin hänen työnsä vaatii.

– Emme me tuijottele asiakkaiden vatsoja tai rintoja koskaan, Kaisa kertoo.

Kun asiakas löytää alusvaateliikkeessä omatoimisesti rintaliivit, jotka ammattilainen voi yhdeltä katsomalta todeta vääränkokoisiksi, huomauttaa Kaisa aina asiakkaalle tilanteesta.

– Siinä vaiheessa kun asiakas tulee kassalle vääränkokoisten rintaliivien kanssa, niin minä kyllä aina sanon, että mitataanko sinutkin tällä kertaa, että varmasti saadaan oikea koko, Kaisa toteaa.

Huonosti istuvat liivit tunnistaa vaatteiden läpi

Kaisa myöntää, että tietyllä tapaa hänen työnsä kulkee mukana myös vapaa-ajalle. Huonosti istuvat rintaliivit tunnistaa Kaisan epäonneksi jo kaukaa.

– Kun istun junassa, niin tekisi mieli mennä paukuttelemaan liivejä ja sanoa, että mene ostamaan oikeankokoiset liivit ja pyydä apua sovituksessa. En sitä tee, mutta mieli tekisi, Kaisa hymyilee.

Hän on erityisen pahoillaan siitä, että suomalaiset eivät vaikuta täysin ymmärtävän, kuinka suuri rooli hyvin istuvilla rintaliiveillä on koko olemuksen kannalta. Kaisa pyrkii tekemään tämän myös lähipiirilleen selväksi.

– Naisen itsevarmuus lähtee alusvaatteista. Moni sanookin, että sitten kun on oikeasti oikeankokoiset liivit päällä, oma rintavarustus ja koko olemus näyttää paljon paremmalta. Kaikki lähtee alusvaatteista, Kaisa toteaa.

Kaisa toivoo, että jokainen suomalainen nainen piipahtaisi alusvaatteiden erikoisliikkeeseen mittauttamaan itsensä ainakin kerran elämässään.

– Kannattaisi käydä edes kerran ja antaa mahdollisuus itselleen löytää oikeankokoiset alusvaatteet. Asiantuntevat ihmiset ovat siellä auttamassa ja jokaiselle löytyy varmasti sopivat rintaliivit, Kaisa toteaa.

Tiesitkö?

Rintaliivien ikä säännöllisessä käytössä on noin puoli vuotta, etenkin jos kuppikoko on suuri. Kaisa kertoo näkevänsä työssään päivittäin täysin käyttökelvottomiksi kuluneita liivejä.

– Rintaliivit ovat käyttötavaraa ja ne kulahtavat käytössä. Suomalaisilla on ihan liian vähän liivejä. Usein kahta paria liivejä käytetään vuorotellen vuodesta toiseen, Kaisa kertoo.

*Haastateltavan nimi on muutettu.

Lue myös:

AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat