Aluevankilan johtaja saa syytteen virkarikoksesta

Länsi-Suomen aluevankilan johtajan lisäksi syytteen saa kaksi vankilan vartiopäällikköä.

Länsi-Suomen aluevankilan johtaja Jaakko Kopra saa syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta. STT:n tietojen mukaan Kopran syyte liittyy jupakkaan, jossa vankeja epäillään pidetyn ulosteensa likaamissa pakkohaalareissa Riihimäen vankilassa. Kopra oli tuolloin Riihimäen vankilan johtaja.

STT:n tietojen mukaan kukaan ei kiistä itse toimintaa, mutta kyse on sen lainmukaisuudesta.

Kopran lisäksi syytteen saa kaksi vankilan vartiopäällikköä. Kopra kuuli asiasta vasta STT:ltä tiistaina, eikä tuoreeltaan halunnut kommentoida.

Tutkintapyynnön poliisille teki kaksi vuotta sitten Riihimäen vankilan toverikunta.

Tavoitteena napata huumeet

Niin sanottu tarkkailuhaalari puettiin esimerkiksi lomalta palanneelle vangille, jolla epäiltiin olevan kehonsa sisällä huumeita tai muita kiellettyjä aineita. Haalarin hihat ja pääntie oli varustettu nippusiteillä ja sen vetoketju oli selkäpuolella, jotta vanki itse ei saanut vaatetta pois päältään.

Tarkoituksena oli saada mahdolliset huumeet ulosteen mukana pois ja estää vankia nielaisemasta ainepakettia uudelleen. Vangit olivat haalareidensa kanssa eristyssellissä.

Poliisille tehdyn tutkintapyynnön mukaan vangit joutuivat pitämään samoja haalareita jopa viikon, jona aikana he eivät päässeet vessaan, suihkuun tai hampaiden pesulle. Lisäksi haalarit olivat usein kantajilleen liian pieniä, sillä niitä oli vain yhtä kokoa. Tutkintapyynnön allekirjoitti useampi vanki.

Vankila luopui haalareista

Riihimäen vankilan yksittäisiä vartijoita ei epäillä rikoksesta. Esimiesasemassa toimiville vankilanjohtajalle ja vartiopäälliköille tulevat syytteet kielivät siitä, että epäilty rikos liittyy vankilassa sallittuihin toimintatapoihin ja ylemmältä tasolta tulleeseen ohjeistukseen.

STT:n tietojen mukaan toinen syytteen saavista vartiojohtajista on tällä hetkellä pitkällä sairauslomalla ja toinen vuorotteluvapaalla.

Vangit kantelivat tarkkailuhaalarien käytöstä eduskunnan oikeusasiamiehelle, joka ei kuitenkaan tutkinut asiaa. Syynä oli se, että keskusrikospoliisi oli jo ottanut asian syyniinsä.

Riihimäen vankilasta kerrotaan, että tarkkailuhaalareita ei enää käytetä.

Juttu tulee esille aikanaan Riihimäen käräjäoikeudessa. Virkavelvollisuuden rikkomisesta voi langeta sakkoja tai enimmillään vuoden vankeusrangaistus. Rikokseen syyllistyvä voi menettää myös virkansa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat