Altistaako uskonnollisuus koronarokotteesta kieltäytymiselle? "Yksittäiset saarnaajat levittävät"

1:37
Altistaako uskonnollisuus rokotteista kieltäytymiselle? Näin asiantuntija vastaa.

Altistaako uskonnollisuus koronarokotteesta kieltäytymiselle? Tätä kysyttiin tänään MTV:n Uutisaamussa vierailleelta Helsingin yliopiston ekumeniikan professorilta Risto Saariselta.

Hänen mukaansa kaikki suuret maailmanuskonnot ja suuret kirkkokunnat kannattavat rokottamista. Saarinen myös muistuttaa, että Suomessakin papeilla on pitkät perinteet kansanvalistustyön historiassa rokottamiseen kehottamisesta.

Saarisen näkemyksen mukaan myöskään uskonnollisten liikkeiden ja yhteisöjen virallisissa linjoissa ei ole juurikaan nähtävissä rokotekriittisyyttä.

– Ne ovat lähtökohtaisesti rokotusmyönteisiä. Mutta on myös totta, että jyrkissä liikkeissä yksittäiset vahvat saarnaajat tulevat esiin. Meillä on sosiaalisen median aikana yksittäisiä saarnamiehiä ja vähän saarnanaisiakin, jotka levittävät somessa rokoteskeptisyyttä.

Saarinen katsoo, että tällaisten saarnaajien rokotekriittisyys ei kuitenkaan ole aina absoluuttista, vaan he saattavat itse ottaa rokotteen.

Rokotteesta kieltäytymistä perustellaan yksilönvapaudella

Henkilöt, jotka kategorisesti kieltäytyvät rokotteista, perustelevat päätöstään Saarisen mukaan yleensä yksilönvapaudella.

– Että tämä on minun juttuni ja ikään kuin juuri minä en ole tässä yleisessä tilanteessa altis kuin muut. Siihen saattaa liittyä myös epäluuloa yhteiskuntaa kohtaan.

Uutisaamu nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Ohjelma on katsottavissa myös mtv-palvelussa ja MTV Uutiset Livessä

Saarinen näkee, että kyseessä on yhteisen hyvän ja yksilönvapauden välinen jännite.

– Ajattelen niin, että meillä on eurooppalainen yhteisen hyvän ja yhteisen vastuun aate, jossa ajatellaan, että sinun eettiset ratkaisut ovat yhteisöllisiä. Ne suojaavat lähimmäisiä ja ikään kuin yhteisö on se kokonaisuudesta päättävä. Sitten on angloamerikkalainen jyrkän yksilönvapauden aate, jossa lähdetään siitä, että juuri minun moraaliset valinnat ovat kaikkein perimmäisiä.

Afganistanin talebanit muuttivat suhtautumistaan

Saarinen kertoo, että rokotekielteisyys liittyy myös laajemmin vallankäyttöön.

– Kun itse päästään enemmän valtaan, ollaan myönteisempiä [rokotteille].

– Jopa Afganistanin talebanit vastustivat rokotteita ollessaan sissitaistelijoita, mutta nyt kun he pääsivät valtaan, he antavat rokotuskampanjoiden tapahtua.

8:42
Katso Helsingin yliopiston ekumeniikan professori Risto Saarisen haastattelu kokonaisuudessaan tästä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja