Rokotekriittisyyttä tutkitaan nyt Suomi-vetoisesti EU-maissa: "Salaliittoteoriat vain pienessä roolissa rokote-epäröijillä"

Rokotekriittisyys perustuu vain harvoin salaliittoteorioihin 2:14
Katso uutisjuttu: Rokotekriittisyys perustuu vain harvoin salaliittoteorioihin.

Suomesta käsin johdetaan nyt eurooppalaista rokotekriittisyyteen paneutuvaa Vax Trust -tutkimusta, jonka tarkoitus on selvittää rokotekriittisyyden taustoja.

Tampereen yliopiston tutkimusjohtaja Pia Vuolanto kertoo, että perimmältään on kyse siitä, että kansalaiset eivät luota terveydenhuollon tietoihin rokotteiden turvallisuudesta.

– Rokote-epäröinti kumpuaa luottamuksen puutteesta näitä tahoja kohtaan. Luottamuksen puute taas voi syntyy monesta syystä, kertoo Vuolanto.

Kyse voi olla puhtaasti kiireestä.

– Voi olla, että ammattilainen ei ole kohdannut sitä epäröivää henkilöä, joka on halunnut kysyä typeriäkin kysymyksiä siitä, miksi hänen juuri pitäisi ottaa rokote.

Rokotekriittisiä ei voi niputtaa yhdeksi joukoksi

Vuolanto on sosiologi ja yhteiskuntatieteilijä, joten ihmisen suhde yhteiskuntaan myös poikkeustilanteissa kiinnostaa.

– Ihminen on kokenut, että hänen kysymyksensä on sivuutettu, ja hän ei ole saanut asiallisia vastauksia. Sitten hän on kääntynyt pois siitä informaation lähteestä ja hakeutunut mahdollisesti johonkin muihin informaatiolähteisiin.

Se, että rokotevastaisuuden taustalla olisi aina jokin äärimmäinen salaliittoteoria, ei pidä Vuolannon mukaan lainkaan paikkaansa,

– Se on aika marginaalista. Paljon yleisempää on ihmisten arkinen, tavallinen pohdinta siitä, onko rokote omalla kohdalla hyödyllinen tai voiko se vaikuttaa itselle jotain sivuvaikutuksia. Mitä se vaikuttaa omaan kehoon tai oman lapsen kehoon. Se että uskottaisiin johonkin salaliittoteoriaan, on paljon harvinaisempaa.

Vuolanto muistuttaa myös, että rokotekriittiset ovat yleensä hankkineet runsaasti tietoa rokotteista ja perehtyneet asiaan tavallista laajemmin. Kyse ei siis ole välttämättä tiedon puutteesta, eikä kouluttamattomien ihmisten ennakkoluuloista.

Rokotekriittisiä ihmisiä ei voi niputtaa iän, koulutuksen, uskonnon tai sosiaalisen aseman perusteella.

– Näitä rokote-epäröiviä ihmisiä on eri yhteiskuntaluokissa ja eri koulutustasoilla ja eri uskonnollisissa ryhmissä. Ei voi osoitella mihinkään tiettyyn maailmankatsomukseen, rokotekriittisyyttä ilmenee erilaisissa ihmisryhmissä.

Vax Trust -tutkimuksessa on mukana Suomen lisäksi kuusi muuta EU-maata.

Lue myös:

    Uusimmat