Altistaako uiminen virtsatietulehduksille? Urologi vastasi lukijoiden kysymyksiin!

Voiko virtsatietulehduksen aikana olla yhdynnässä? Entä voiko pikkuhousunsuojien käyttö lisätä tulehdusriskiä? Studio55.fi-ohjelmassa vieraillut urologi Anna-Kaisa Pere vastasi lukijoiden kysymyksiin verkkovieraanamme.

Minulla on virtsatietulehduksen oireet, mutta virtsaviljelyssä ei bakteeria. Mistähän on kysymys?

T:usein vessassa

Voi johtua useammasta syystä. Kannattaa varata aika lääkärille asiasta keskustelemiseksi.

Altistavatko autoimmuunisairaudet virtsatieinfektiolle?

T:tuutii

Erityisesti autoimmuunisairauksien hoitoon käytettävät lääkkeet, esimerkiksi kortisoni, saattavat altistaa virtsatieinfektioille.

Voiko selkeiden oireiden perusteella saada hoidon ilman virtsatutkimusta?

T:Ei allergiota

Terveet alle 65-vuotiaat naiset, jos on kysymyksessä sillä erää ensimmäinen infektio, voivat saada antibioottikuurin suoraan. Jos vaiva ei helpota tai infektio uusii, on tutkittava virtsakokeet.

Tuli vain mieleen noista virtsatieinfektion oireista oma kokemukseni vuosi sitten: sain virtsatieinfektion oireet, mutta viljelytulos oli negatiivinen. Oireet johtuivatkin eturauhastulehduksesta, joka puolestaan oli seurausta kylmettymisestä. Kylmettymistä siis tulisi ainakin miesten välttää, sillä eturauhastulehdus kuulemma uusiutuu herkästi.

T:Prostata

Juuri näin!

Sairaalassa miehellä on jatkuvasti virtsatietulehduksia ja antibioottikuureja peräkanaa. Kuumeilua ja yleistä voimattomuutta. Aikaisemmin arvot olivat kohdallaan eikä tulehduksia ollut. Liekö jo munuaisiin vaikutusta?

T:Epäilevä

Jos virtsatulehdukset hoidetaan, niillä ei ole vaikutusta munuaisen toimintaan.

Minulla on ollut virtsatietulehdus viikon ajan, saan sen kivun pois Buranalla ja lämpöisellä vedellä, mutta se tulee uudestaan muutaman päivän päästä. Pitäiskö hakea kuuri tulehdukseen?

T:helka 55

Virtsa kannattaa tutkia ja katsoa aamuvirtsasta virtsaviljely ja sen jälkeen käydä lääkärin juttusilla.

Altistaako uinti tulehdukselle?

Altistaako avantouinti miehillä tai naisilla virtsatietulehduksia?

T:Mies 66 v

Avantouinti voi sekä naisilla että miehillä aiheuttaa ärsytysoireita, naisilla virtsaputken kouristelua ja miehillä eturauhasärsytystä.

Onko ammekylpy tai palju altistava tekijä?

T:vaahtokylpijä

Osalle uimahalli tai ammekylpy saattaa aiheuttaa joko ärsytysoireita tai laukaista virtsatieinfektion.

Lisääkö virtsankarkailu tulehdusriskiä?

Lisääkö virtsankarkailu tulehdusherkkyyttä?

T:emma, 67v.

Ei sinänsä.

Voiko käyttää virtsankarkailuun tarkoitettuja inkotenssisuojia päivittäin? Lisääkö ne tulehdusvaaraa?

T:Kiitos vastauksesta

Voi käyttää, elleivät ne ärsytä limakalvoa. Toisaalta virtsa sinänsä voi ärsyttää limakalvoja.

Sairastin virtsatietulehduksen noin kuukausi sitten, ja se hoidettiin antibioteilla. Huoleni on virtsan karkailu. Yskiessä ja aivastellessa en voi pidättää, mitä olisi tehtävissä? Olen 77-vuotias nainen. Tyttäreni virtsa haisee voimakkaasti mutta hän sanoo olevansa terve, onko syytä mennä virtsakokeisiin?

T:Helena 77v.

Kannattaa varata aika lääkärille asiasta keskustelemiseksi.

Apua lasten tulehduksiin?

Miten estää 5-vuotiaan tytön toistuvia virtsainfektioita? Onko karpalojauheesta apua tai vastaavasta?

T:grandma

Yleensä lapsilta tutkitaan onko syynä jokin rakenteellinen asia, joka aiheuttaa infektion.

Kyseessä on 13-vuotias kuudesluokkalainen tukevanpuoleinen poika. Vaiva alkoi koulussa, jossa kiusaamista. Koko ajan pissahädän tunne. Kuitenkaan ei välttämättä tule mitään. Kerran tuli verta pippelistä ja käytettiin lääkärissä. Hän määräsi antibioottikuurin ja kahdenlaista voidetta, toista ulkoisesti ja toista terskan päähän. Vaiva häiritsee koulun käyntiä ja poika tuntuu pelokkaalta ja ahdistuneelta eikä uskaltaisi mennä kouluun. Asia invalidisoi jo koko perhettä. Olisiko mitään neuvoa?

T:huolestunut mummu

Kannattaa varata aika lääkärille asiasta keskustelemiseksi

Mikä vialla, kun 7-vuotiaalla tytöllä on aina virtsatietulehdus, hän joutuu syömään estolääkitystä?

T:Huolestunut mummi

Hänet on varmaan tutkittu ja estolääkitys katsottu tarpeelliseksi.

Vaikuttavatko useat virtsatietulehdukset lapsen saantiin?

T:Lapseton 76

Jos on toistuvia virtsatietulehduksia ja toivoo tulevansa raskaaksi, on syytä ottaa yhteyttä joko omaan terveyskeskuslääkäriin tai gynekologiin.

Onko verenvuoto normaalia?

Onko normaalia, että tulehduksen yhteydessä tulee verta niin paljon, että joutuu laittamaan oikein vaipan? Verta tulee aivan valumalla eikä vain vessassa käynnin yhteydessä?

T:tulehdus kierre

Virtsassa voi olla verta tulehduksen yhteydessä, mutta on syytä ehkä tutkia ettei veri tule emättimestä tai peräsuolesta.

Minulla on ollut toistuvia virtsarakontulehduksia viime vuonna ja lopulta se johti munuaisaltaan tulehdukseen.Kipu oli kova.Tauti hoidettiin, virtsarakko tähystettiin, kaikki ok paitsi veri on ollut jo vuoden ajan kahdella plussalla edelleen. Tänä vuonna yksi tulehdus,johon kuuri. Vaihdevuodet ovat alkaneet ja käytän vagifemiä säännöllisesti. Lähinnä askarruttaa se veri virtsassa. Kaikki mahdollinen on tutkittu. Johtuuko limakalvojen kuivumisesta? Sjögrenin syndroma on myös todettu.Olisiko estolääkitys ihan ok jatkossa?

T:ärsyttävä vaiva

Kannattaa varata aika lääkärille asiasta keskustelemiseksi. Jos on hyvin tutkittu ei liuskatestin ++ yleensä kannata huolestua.

Mistä lääkkeistä apua?

Minkälaisia lääkkeitä etelänmatkalle lähtiessä voisi saada mukaan ns. varalta? Lyhyen virtsaputken takia olen saanut usein matkoilla tulehduksen, ja lääkeiden saaminen on usein hankalaa maissa joissa ei selviä englannin kielellä.

T:usein sairastava

Kannattaa varata aika lääkärille asiasta keskustelemiseksi

Minulla on virtsarakonreuma(Interstrliittikstiitti) Käytän Sandimmum Neoral lääkettä 50mgx2 vuorokaudessa. Auttaako tämä lääke myös virtsatietulehdukseen? Olen sairastanut kyseistä sairautta noin 15vuotta. Sandimummin lääkityksen aikana tulehdukset ovat vähentyneet.

T:rosmariini56

Tauti on ilmeisen hyvässä hoidossa, kannattaa keskustella oman hoitavan erikoislääkärin kanssa.

Minulla on vuosia ollut estolääkkeenä Hipeksal (nytHiprex). Hiprex ei kuulu korvauksen piiriin ja on siis kallis lääke. Trimopania kokeiltiin ja sekä toi allergisille oireita(voimakas ihottuma) eikä muutenkaan tehonnut. Käytän säännöllisesti Vagifem puikkoja ja olen 62 vuotias ja diabeetikko. Diabetes on hyvällä mallilla pysynyt tablettihoidolla. Eikö todella ole muita lääkkeitä estolääkehoitoon?

T:Kallishoito

Kannattaa varata aika lääkärille asiasta keskustelemiseksi

Mikä lääke on paras, kun on lääkeallergioita (sulfaa, penisilliini, nitrofurantoin)?

T:allergikko

Hoitava lääkäri arvioi asian.

Olen 72-vuotias nainen. Minulla on todettu virtsaumpi ja katetroin 5 kertaa päivässä. Minulla on melkein koko ajan bakteereja virtsassa ( useinmiten klebsiella oxytoca ). Jos minulla ei ole varsinaisia oireita, antibiootteja ei saa ottaa. Muutaman kerran vuodessa olen kuitenkin joutunut ottamaan kuurin. Mikä on teidän mielipiteenne siitä, että bakteereja on virtsassa, mutta lääkitystä ei määrätä? Onko tämä ajan oloon terveydelle haitallista?

T:Riitta-mummi

Oireetonta bakteerivirtsaisuutta ei pidä hoitaa antibiooteilla. Kuulostaa, että olette hyvässä hoidossa.

Todettu maaliskuussa TT-kuvassa oik. munuaisessa tuumori 2x8x1,8cm, UÄ.n perusteella angiomyolipooma. Urologi : seuraava kontrolli vasta syyskuussa. On selkäkipua ja vasemmassa kyljessä edelleen kipua. Virtsan PLV: U-eryt 2 kpl, U-leuk 4 kpl, U-bakt. on, U-epiteelisolut ++, Viljely- ei kasvua. Verikokeet FB-leuk., 9.1 B-Ly 3,61, L-monos. 10,5, P-Krea 58. Olisiko aiheellista saada virtsatieinfektiolääkitystä tai estolääkitystä? En saanut mitään ohjeita tautiini, olen hämilläni koko tilanteesta.

T:Sirkkuli

Kannattaa varata aika esim. omalle terveyskeskuslääkärille asiasta keskustelemiseksi.

Aiheuttavatko sukupuolitaudit virtsatietulehduksia?

Miten sukupuoliyhteydet vaikuttavat virtsatieinfektion syntyyn ja mitä esileikissä ja yhdynnässä tulisi välttää, ettei virtsatietulehdusta tulisi? Voiko tulehduksen aikana olla sukupuoliyhdynnässä?

T:asiat kuntoon

Yhdynnät laukaisevat toisilla infektion, silloin voidaan harkinnan mukaan käyttää antibioottitablettia yhdynnän yhteydessä.

Olen kärsinyt virtsatietulehduksista koko aikuisikäni. Tulehdus liittyy todennäköisesti aktiiviseen seksielämään. Kaikki kotikonstit on kokeiltu, mutta vain estolääkitys auttaa vaivaan. Onko estolääkettä syötävä siis jatkossakin "lopun ikää"? Gynekologi kehotti käymään vaivan vuoksi urologilla. Mitä tutkimuksia asian tiimoilta on mahdollista tehdä?

T:Kukka

Kannattaa varmasti käydä lääkärin puheilla, kokonaistilanteeseen ei voi ottaa kantaa netissä.

Voiko herpesvirus aiheuttaa virtsatietulehduksen?

T:raimo

Herpes voi aiheuttaa saman tyyppisiä oireita, mutta herpes hoidetaan eri lääkkeillä.

Aiheuttaako klamydia virtsatietulehduksia?

T:ymmällä

Voi aiheuttaa samantyyppisiä oireita. Jos epäilee klamydiaa tai muuta sukupuoliteitse tarttuvaa tautia se on erittäin tärkeä diagnostisoida ja hoitaa ajoissa ja hyvin. Siis jos epäilyä on, niin rohkeasti testeihin (monissa paikoissa vaatii lääkärissä käynnin lähetteen saamiseksi)

Olen saanut usein tulehduksia ja syynä on ollut myös miehen huono hygienia, eli esinahan alla olevat bakteerit. Miehiä pitäisi kehoittaa pesemään ennen yhdyntää oma elimensä.

T:usein sairastava

Tämä on hyvä neuvo.

Mikä neuvoksi virtsaamisvaikeuksiin?

Mistä johtuu, että vanhemmiten virtsaaminen vaatii lopussa ponnistelua ja virtsa tulee lopuksi pieninä lirauksina? Voiko esimerkiksi kohtu olla laskeutunut (5 synnytystä), vaikkei oireita muuten? Mitä voisi tehdä?

T:teresa

Suosittelen ensin gynekologista tutkimusta terveyskeskuksessa tai gynekologilla, sekä sen selvittämistä tyhjeneekö rakko hyvin.

Minulla on ajoittain öiseen aikaan virtsaamisen kanssa ongelmia siten, että en saa pissaa ponnistamatta ulos. Tätä on noin kerran viikossa tai harvemmin. Tätä vaivaa ei ilmene päivisin. Pissaamiseen ei liity kirvelyä eikä muutakaan kipua. Olen 4-vuotias, ennenaikainen menopaussini alkoi noin viisi vuotta sitten ja tarve pissata on määrällisesti kasvanut. Nyt uutena "vaivana" pissani on ruvennut haisemaan voimakkaalle. Olen aloittanut sinkkivalmisteen syönnin, joten voisiko "hajuhaittaan" löytyä syy siitä?

T:Mummukka

Kannattaa varata aika lääkärille asiasta keskustelemiseksi

Kotihoidosta apua?

Voiko ottaa kipulääkettä, esim. Panadolia ennen virtsakokeeseen menoa? Tuska on hirvittävä.

T:Leena

Kyllä.

Haluan tuntea oloni puhtaaksi, joten aina kun mahdollista, huuhtelen vedellä virtsaamisen jälkeen. Minulle on sanottu, että liiallinen puhtaus on pahasta, mutta en ole sairastanut tulehduksia suihkuttelun vuoksi. Olenko liian puhtausintoinen?

T:Hygieenikko

Jos suihkuttelu toimii, niin sitä on hyvä jatkaa. Jos limakalvot kuivuvat, voi käyttää kosteusvoiteita tai öljyä.

Mummon mummon mukaan virtsatietulehduksia parannettiin ennen syömällä koivunlehtiä. Onko niistä todettu olevan apua?

T:Venla

Ei ole tieteellistä näyttöä.

Sairastin kystiittiä viime vuoden.Vaivat loppuivat,kun jätin pois kaiken happamen ruoan. Antibioottikuureja oli useita, jotka eivät auttaneet. Nyt käytän Ovestin emätinpuikkoja kaksi kertaa viikossa.Voiko niitä käyttää jatkuvasti? Mitä tarkoittaa, kun rakossani oli hiivaa?

T:parantunut

Osalla ihmisistä happamuus ärsyttää rakkoa. Ovestinia on hyvä käyttää säännöllisesti. Jos virtsassa on todettu hiivaa, se pitäisi hoitaa hiivaan tehoavalla lääkkeellä, apteekista saa lyhyen hiivalääkityksen myös ilman reseptiä. Tarvittaessa lääkärin vastaanotolle.

Onko maitohappobakteereista hyötyä virtsatieinfektion hoidossa? Siitä ei ollut ohjelmassa mainintaa.

T:Kiinnostunut

Toiset saattavat hyötyä. Jos on apua, kannattaa käyttää.

Kannattaako estolääkitys?

26-vuotiaalla naisella on virtsatietulehduksia kolmekin kertaa peräkkäin. Kaikkiin on saatu antibioottikuuri. Lisäksi lääkkeenä on Edronax lievään narkolepsiaan 4-6-mg päivässä. Lääke kuivattaa suuta ja ilmeisesti myös limakalvoja. Mikä estolääkitys olisi paras ja kuinka pitkäksi aikaa ottaen huomioon muun lääkehoidon? Voiko ko. lääkeyhdistelmää käyttää mahdollisen raskauden aikana?

T:äiti

Kannattaa varata aika lääkärille asiasta keskustelemiseksi.

Onko estolääkityksestä, joka on jatkunut jo yli vuoden, haittaa? Onko se tarpeellinen hoitomuoto?

T:minä37

Ei ole haittaa,jos sietää lääkitystä ja infektiot pysyvät poissa. Estolääkityksen tarpeellisuus on kuitenkin hyvä arvioida välillä.

94-vuotias kysyy: Olen käyttänyt virtsatieinfektion estolääkettä jatkuvalla syötöllä, ja silti minulle tuli infektio. Mitkä seikat ovat lääkityksen lisäksi tärkeitä vanhalla ihmisellä infektion estämisessä? Onko estolääkkeen pitkäaikaisesta käytöstä haittaa? Lisäksi nyt infekton aikana syön amorion-antibioottikuurin, onko se haitallinen?

T:Helsingin Mumma

Onhan käytössä paikallisestrogeeni? Paikallisesti estrogeenia sisältävät emätinvoiteet ja -tabletit vahvistavat paikallisesti limakalvoja ja näin auttavat estämään virtsatietulehduksia.

Klikkaa kuvaa ja katso Anna-Kaisa Peren haastattelu!

Studio55.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja