Allerginen nuha voi johtaa astmaan!

Allerginen nuha jää usein liian vähälle huomiolle ja johtaa pahimmillaan astmaan. Allergia- ja astmaliiton mukaan flunssakierre voi johtua allergiasta. Lapsen allerginen nuha vaikuttaa koko perheen arkeen.

Jos allerginen nuha ei ole vanhemmille sairautena tuttu, he voivat mieltää lapsen niiskutuksen normaaliksi flunssaksi.

Allerginen nuha alkaa yleensä ilmetä 2–3 ikävuodesta eteenpäin. Allergia- ja astmaliitto painottaa, että hoitamattomana allerginen nuha kasvattaa astman riskiä.

– Allergisen nuhan oireita ovat pitkäkestoinen nuha, aivastelu ja nenän kutina. Jos lapsi oireilee, vie hänet lääkäriin, allergianeuvoja, koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta painottaa.

– Allerginen nuha vaikuttaa unen laatuun, koska tukkoinen nenä vaikeuttaa hengittämistä. Tarha- tai koulupäivä tuntuu raskaalta huonosti nukutun yön jälkeen. Koululaisilla nuha voi vaikuttaa koulumenestykseen.

Allergia- ja astmaliiton mukaan allerginen nuha vaikuttaa nukkumisen lisäksi liikkumiseen ja leikkimiseen.

– Siitepölyt ja eläinpölyt aiheuttavat allergista nuhaa. Siitepölyn aiheuttamana nuha on kausiluontoista ja eläinpölyn aiheuttama allerginen nuha on ympärivuotista, Vuorenmaa kertoo.

Leikki- ja kouluikäisistä joka kymmenes sairastaa allergista nuhaa. Koko väestössä noin 30 prosenttia sairastaa allergista nuhaa.

Lähde: ePressi

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja