Mainos

Allergikoille tulossa hankala kevät

Aurinkoiset ja lämpimät kevätpäivät piristävät ja saavat eloa talven jälkeen nuutuneisiin ihmisiin. Toisin on kuitenkin allergikoilla. Siitepöly, allergikkojen jokakeväinen vitsaus on taas saapunut hankaloittamaan allergian kanssa taistelevien ihmisten kesän odotusta.

Tällä hetkellä Suomessa pölyää leppä ja pähkinäpensas ja tällä viikolla vietettävällä allergiaviikolla odotetaan Euroopan koivujen siitepölyn kantautuvan myös Suomeen.

MTV3:n Huomenta Suomessa vierailleen erikoislääkäri, dosentti Erkka Valovirran mukaan mikäli säät jatkuvat lämpiminä ja kuivina se merkitsee allergikoille tänä keväänä varsin paljon pärskimistä ja muita oireita.

- Etelä-Suomessa siitepölykausi tulee olemaan keskimääräistä hankalampi, mutta sen sijaan Keski- ja Pohjois-Suomessa norkolaskennan perusteella jonkin verran vähäisempi kukinta on odotettavissa.

Allergiaoireet alkavat yleensä jo lapsuudessa, mutta myös aikuiset saattavat yllättäen herkistyä jollekin siitepölylle. Useimmiten oireet jatkuvat vuosikausia. Allerginen nuha on Valovirran mukaan varsin yleinen sairaus.

- Miljoona suomalaista kärsii allergisesta nuhasta, osalla tauti pahenee vuosien varrella, pysyy samanlaisena, mutta osalla se voi parantua.

Valovirta pitää allergioita suomalaisten kansantautina.

- Lähes puolet suomalaisista ovat jossakin vaiheessa kärsineet allergiaoireista, astmasta, iho-oireista, allergisesta nuhasta tai ruoka-allergiasta. Allergiset sairaudet ovat suuri joukko erilaisia sairauksia.

Valovirta kertoo tyypillisimpien allergiaoireiden näin kevätkaudella olevan siitepölyn aiheuttamat aivastukset, nenän tukkoisuus ja vuoto ja silmäoireet.

- Myös niin sanotut yleisoireet ovat yleisiä, monet potilaat kokevat väsymystä, heillä on keskittymiskyvyttömyyttä ja jaksamattomuutta. Allerginen nuha itse asiassa aiheuttaa varsin monille potilaille elämänlaadun huononemista esimerkiksi yöunen häiriintymisenä.

Hoidossa aikainen lääkitseminen tärkeintä

Nyrkkisääntönä allergian hoidossa on allergianeuvoja Anne Vuorenmaan mukaan lääkkeiden aikainen aloitus. Lääkkeinä käytetään nenäsuihkeita, silmätippoja ja antihistamiinitabletteja.

- Lääkkeet pitää aloittaa ennen kuin oireet pääsevät pahaksi, suositus olisi, että noin viikkoa ennen kuin olettu siitepölykausi alkaa, kertoo Vuorenmaa

Siedätyshoidon kehittyessä lähivuosina on luvassa helpotusta täsmälääkkeinä esimerkiksi koivu- ja kissatabletin muodossa.

Valovirran mukaan allergioiden lisääntymisessä on kyse länsimaisen elämäntapaan liittyvä luontoyhteyden puuttuminen.

- On puhuttu jopa asfaltti-indeksistä, mitä enemmän asfalttia, sitä enemmän allergioita. Ollaan aikaisemmin ajateltu niin, että meidän ympäristössä riskitekijät ovat lisääntyneet, mutta nyt on tultu siihen tulokseen, että nimenomaan suojatekijät ovat vähentynee, jolloin ihmisen puolustusjärjestelmälle jää aikaa reagoida tarpeettomasti mm. siitepölyihin.

Katso allergianeuvoja Anne Vuorenmaan ja erikoislääkäri Erkka Valovirran haastattelu (Huomenta Suomi 12.4.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.