Asiantuntija vinkkaa, miten saat terveystehot irti puutarhanhoidosta – unohda tämä tarvike

Asiantuntija kertoo, miksi puutarhanhoito on hyväksi terveydelle 1:12
KATSO VIDEO: Miksi puutarhanhoito on niin hyväksi ihmiselle? Asiantuntija selittää keskeiset mekanismit.

Uutisaamussa vieraillut puutarhatieteen dosentti Erja Rappe kertoi, mitä hyötyä luontokosketuksesta on ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille.

Etenevät kevät houkuttelee pihapuuhiin ja puutarhatöihin. Sormet kannattaa upottaa multaan monesta syystä – myös terveyden ja hyvinvoinnin vuoksi.

Puutarhanhoidon on havaittu esimerkiksi lievittävän stressiä, parantavan mielialaa ja tarkkaavaisuutta, vähentävän masennus- ja ahdistusoireita sekä lisäävän yhteenkuuluvuuden tunnetta.

– Puutarhanhoidon harrastajien on havaittu olevan mielenterveydeltään tasapainoisempia ihmisiä, puutarhatieteen dosentti Erja Rappe sanoo.

Puutarhassa touhuaminen ja tunne-elämyksiä aikaansaava ympäristö rauhoittavat ihmistä sekä tuovat mielihyvää ja iloa. Tällöin mielikin jaksaa käsitellä raskaita asioita paremmin.

– Puutarhanhoito ja puutarhaympäristö rauhoittavat ihmistä ja tasaavat erilaisia mielen kriisejä. Monihan on löytänyt haastavien elämäntilanteiden jälkeen rauhan puutarhasta, Rappe sanoo.

Mihin puutarhanhoidon suotuisat terveysvaikutukset perustuvat? Katso yllä olevalta videolta Rappen vastaus.

Puutarhanhoidon terveyshyödyt – unohda käsineet

Puuhailusta on hyötyä mielen lisäksi ruumiille. Ulkoilmassa liikuskelu ja puhtaan, kostean ilman hengittäminen tekevät hyvää elimistölle. Luonnonvalolle altistuminen vaikuttaa suotuisasti hormonitoimintaan ja D-vitamiinisynteesiin.

Luonnon mikrobeille altistuminen parantaa vastustuskykyä ja voi jopa ehkäistä astmaa, allergioita ja muita autoimmuunisairauksia. Terveyden kannalta parasta olisi, jos puutarhassa touhuaa paljain käsin eikä hanskojen kanssa, sillä nimenomaan kosketus multaan on avainasemassa vastustuskyvyn kannalta.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Mitä monipuolisempaa kasvilajisto on, sitä enemmän puutarhassa on erilaisia mikrobeja ja sen paremmat edellytykset terveyshyötyjen saavuttamiselle on.

Enempi parempi

Mitä enemmän puutarhassa touhuaa, sitä suurempia ovat saavutetut terveyshyödyt. Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että jo yksittäiset hetket puutarhassa ovat hyväksi ihmiselle.

Jo parikymmentä minuuttia puutarhassa voi lisätä aivojen kasvutekijöitä, millä on vaikutusta muistiin ja oppimiseen. Mielialaa kohottavia vaikutuksia havaitaan jo 10–15 minuutin puutarhassa oleskelun jälkeen.

Aikaansaamisen ja onnistumisen iloon ei tarvita massiivista pihaa. Luontokosketusta voi vaalia myös kaupunkiviljelmillä, huonekasveilla ja parvekeistutuksilla, jotka kaikki vaikuttavat suotuisasti terveyteen sekä hyvinvointiin.

Olivat kasvit sitten sisällä tai ulkona luovat ne viihtyisyyttä elinympäristöön. Parhaiten tässä tarkoituksessa toimivat värikkäät kasvit, joista ihminen ammentaa aistielämyksiä. Vihreät kasvit taas rauhoittavat mieltä.

– Viihtyisyydellä on äärettömän suuri merkitys siinä, että tuntee, että tässä paikassa on hyvä olla, Rappe sanoo.

Miten puutarhanhoitoharrastuksen voi siten aloittaa? Katso koko haastattelu alla olevalta videolta.

Stressinlievitystä ja vastustuskykyä - terveystehot irti puutarhasta 7:39

Lue myös:

    Uusimmat