Allergia- ja astmaliitto: Nyt on korkea aika aloittaa allergialääkitys!

Allergia- ja astmaliitto kehottaa siitepölyallergisia aloittamaan allergialääkityksen välittömästi. Lepän siitepölyä on jo ilmassa ja koivun siitepölykausi on nurkan takana. Koivun siitepölykaudesta ennakoidaan runsasta koko maahan.

- Nyt on koivun siitepölyn osalta varmasti viimeiset hetket aloittaa allergialääkitys. Moni koivuallergikko saa oireita myös lepän siitepölystä. Useille onkin jo tullut oireita. Samanaikainen katupölykausi saattaa myös pahentaa oireita, painottaa koulutuspäällikkö, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa.

Allergialääkitys tehoaa parhaiten, kun se aloitetaan ennen kuin oireet ovat hankalat.

Siitepölyallergian oireita ovat pitkäkestoinen vesinuha, aivastelu ja hiekkaisuuden tuntu silmissä.

- Oireita lääkitään antihistamiinitableteilla, silmätipoilla ja nenäsuihkeella. Suihketta käytetään säännöllisesti, koska silloin tällöin käytetty nenäsuihke ei taltuta oireita.

Allergia- ja astmaliitto muistuttaa, että siitepölyallergisen astmaatikon astmaoireet voivat myös pahentua siitepölykaudella. Siksi astmaatikon kannattaa tehostaa astmalääkitystään siitepölykauden alkaessa. Astmalääke ei kuitenkaan poista allergialääkityksen tarvetta.

Milloin lääkäriin?

Siitepölyallergia ei yleensä vaadi lääkärissä käyntiä. Ennakointi ja hyvä itsehoito auttavat paitsi pitämään allergiaoireita kurissa, myös säästämään lääkärikuluja. Lääkärin puoleen on kuitenkin syytä kääntyä heti, jos siitepölyallergian oireet muuttuvat astman kaltaisiksi. Lääkärissä käynti on tarpeen myös silloin, jos oireet ovat hyvin voimakkaat lääkityksestä huolimatta. Reseptillä määrätyt allergialääkkeet tulevat halvemmiksi, jos lääkitystä joudutaan käyttämään runsaasti ja pitkään.

- Lapsi täytyy ilman muuta viedä lääkärin tutkittavaksi ennen omalääkityksen aloittamista, ellei lapsella ole aiemmin todettu siitepölyallergiaa ja siihen saatuja hoito-ohjeita resepteineen, Vuorenmaa painottaa.

- Kehottaisin harkitsemaan siedätyshoitoa, jos normaali allergialääkitys ei pidä oireita kurissa. Siedätyshoito aloitetaan siitepölykauden jälkeen syksyllä. Asia on kuitenkin hyvä ottaa lääkärin kanssa puheeksi jo kevään mahdollisilla vastaanottokäynneillä.

Lähde: Allergia- ja astmaliitto

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat