Alkolukot kaikkiin autoihin vuonna 2012

Rattijuopumuksen seurauksena kuoli viime vuonna 86 ihmistä. Näitä kuolemia halutaan vähentää reilusti, ja yhtenä keinona käyttöön on otettu niin sanotut alkolukot. Auto ei käynnisty ilman, että kuljettaja puhaltaa onnistuneesti alkolukkolaitteeseen. Lukkoja ovat käyttäneet rattijuopumuksesta tuomitut sekä ammattiautoilijoista koostuva testiryhmä.

Alkolukon käytöstä tuli mukana olleille kuljettajille osa päivittäistä rutiinia. Kokemukset olivat hyviä, ja suurin osa piti alkolukkoa hyödyllisenä ja työtehtäviin hyvin soveltuvana.

- Kuljetusalan ammattilaisten mukaan alkoholiton työkulttuuri on jo olemassa. Alkolukko ei heidän mukaan siihen enää vaikuta. Kuljettajat kuitenkin sanovat, että voivat käyttää lukkoa, jos se estää jotakin toista lähtemästä liikkeelle humalassa, Anne Vehmas tutkimuksen suorittaneesta Ramboll Finland Oy:stä sanoo.

Neljäsosa mukana olleista oli sitä mieltä, että lukko tulisi olla pakollinen kaikissa autoissa. Alkolukot onkin tarkoitus saada vakiovarusteiksi raskaisiin ajoneuvoihin vuoteen 2010 mennessä ja henkilöautoihin vuoteen 2012 mennessä.

- Neuvottelut EU:ssa ovat kuitenkin vielä kesken, ylitarkastaja Janne Mänttäri liikenne- ja viestintäministeriöstä kertoo.

- Päihdeonnettomuuksia on muita onnettomuuksia vaikeampi torjua. Alkolukko on vakavasti otettava keino liikenneturvallisuuden lisäämiseksi, Mänttäri linjaa.

Yrityksille markkinaetua alkolukosta

Alkolukkoja testattiin seitsemässä yrityksessä, ja suurin osa osallistuneista kuljettajista oli ammattiautoilijoita. Alkolukkoja oli käytössä yhteensä 62. Kokeilu kesti vuoden.

Alkolukot ovat jääneet mukana olleisiin autoihin kokeilun jälkeen. Osassa yrityksissä lukkoja ollaan hankkimassa myös muihin autoihin, osassa ei. Koulukuljetuksia hoitava Kajon Oy on hankkimassa alkolukot kaikkiin autoihinsa.

- Meille alkolukko tarkoittaa laatua ja kilpailuetua markkinoilla. Ainoa haitta, jonka koimme, olivat kustannukset, kehityspäällikkö Pekka Mutanen linjaa.

Alkolukko maksaa asennettuna noin 900-2000 euroa. Pilottiyritykset maksoivat itse käyttöönsä tulleet alkolukot.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat