Alkolukko pakolliseksi rattijuopoille

Alkolukko on nykyisin vapaaehtoinen, mutta sitä esitetään pakolliseksi rattijuopumukseen toistuvasti syyllistyville. Kieltäytyminen johtaisi ajoluvan menettämiseen.

Alkolukko on tulossa pakolliseksi rattijuopumuksen uusijoille, esittää neljän ministerin työryhmä. Nykyään alkolukko on vapaaehtoinen, mutta ministerien suunnitelman mukaan siitä tulee ajo-oikeuden ehto toistuvasti humalassa ajaville.

Tilastot sen kertovat: liikenneturvallisuuden saralla on vielä paljon tekemistä. Elokuun loppuun mennessä liikenteessä on kuollut 252 ihmistä, 50 enemmän kuin vuotta aiemmin. Synkät luvut saivat neljä ministeriä lyöttäytymään yhteen ja pohtimaan, mitä asialle voisi tehdä.

- Varsinaisia poppakonsteja ei ole, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Anu Vehviläinen (kesk.). Riskitekijöiden analyysi paljasti kuitenkin, että erityisesti nuorten onnettomuudet ovat lisääntyneet. Nuorten kuljettajien riskeinä esiin nousivat erityisesti rattijuopumus ja ylinopeudet. Näihin on nyt määrä puuttua tehostetuin toimin.

Yhtenä aseena kampanjassa käytetään alkolukkoa, jota parhaillaan kokeillaan vapaaehtoisesti.

- Alkolukko on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi, vakuuttaa oikeusministeri Tuija Brax (vihr.).

Nykyisessä kokeilussa rattijuopumuksesta tuomittu kuljettaja ei ole menettänyt ajo-oikeuttaan, kun on vapaaehtoisesti asennuttanut autoonsa alkolukon. Jatkossa lukosta tulee pakollinen toistuvasti rattijuopumukseen syyllistyneille tai päihderiippuvaiseksi todetuille kuljettajille.

Autot valtiolle

Rattijuoppoja kuritetaan myös muilla keinoin: oikeusmininisteriö aikoo saada toistuvasti rattijuopumukseen syyllistyneiden autot tuomituiksi nykyistä useammin valtiolle. Asiasta on jo olemassa korkeimman oikeuden linjaus, jota ministeriö aikoo nyt saada syyttäjät noudattamaan. Braxin mukaan autoja on tähän menessä tuomittu valtiolle kymmenen.

- Toistuvasti rattijuopumuksesta tuomittuja on pakko olla enemmän, hän sanoo.

Myös sisäministeriö on mukana näissä talkoissa. - Ohjeistamme poliisia takavarikointimenettelystä, sanoo sisäministeri Anne Holmlund (kok.). - Tarkoituksena on, että rattijuoppo menettäisi autonsa valtiolle entistä helpommin.

Pikainen puhuttelu

Rattijuoppoja ei ole tarkoitus pelkästään kurittaa, vaan myös ohjata hoitoon. Ongelmaa pyritään myös ennaltaehkäisemään: alkoholinkäyttö on määrä ottaa puheeksi jo ajokorttitarkastuksen yhteydessä.

Lisäksi on suunnitteilla varhaisen puuttumisen kokeilu. Paikkakunnilla, joilla toimii poliisin sosiaalipäivystys, rattijuopot otetaan sosiaalipäivystyksen puhutteluun 24 tunnin sisällä kiinni jäämisestä.

- Ruotsissa tästä on saatu hyviä tuloksia. Välitön puuttuminen vaikuttaa paremmin, kuin jos puhuttelu olisi yhden, kahden viikon kuluttua, kertoo peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.).

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat