Kokonaan alkoholittomat baarit kasvattavat suosiotaan maailmalla. Yhdysvalloissa alkoholittomia baareja on avautunut New Yorkin lisäksi muutamaan muuhunkin kaupunkiin, ja esimerkiksi Redemption-ketjulla on Lontoossa kolme alkoholitonta ravintolaa.
Irlannin pääkaupungissa Dublinissa avattiin toukokuun alussa maan ensimmäinen "kuiva pubi" Virgin Mary, jossa virtaa viini, olut ja näyttävät drinkit – tosin alkoholittomina versioina. Vastaanotto on ollut hyvä, sillä väkeä tungeksii paikkaan myös arki-iltoina.
Virgin Mary noudattaa tavallisten pubien aukioloaikoja ja pyrkii siten tekemään pesäeroa kahviloihin ja mehubaareihin. Alkoholittomat drinkit eli mocktailit valmistuvat laadukkaista aineksista ja päätyvät yhden jos toisenkin kävijän Instagram-kuviin.
Tyypillistä uusille alkoholittomille baareille on, että niiden tarkoituksena ei ole profiloitua absolutistien paikkoina. Ennemminkin tarjotaan kenelle tahansa mahdollisuus iltaan, jonka aikana nautitaan laadukkaita juomia ilman krapulan vaaraa.
Muut maat näyttävät mallia Suomelle
Voisiko sama konsepti toimia myös Suomessa? Yrittäjiä ei ainakaan vielä ole tungokseksi asti. Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRalla ei toistaiseksi ole tietoa pelkästään alkoholittomiin juomiin keskittyvistä baareista Suomessa.
Muutaman vuoden kuluttua ensimmäinen kokonaan viinaton baari on totta myös Suomessa, veikkaa yökerhojen liiketoimintajohtaja Eemeli Nurminen ravintolakonserni NoHo Partnersista. Konserni omistaa pääkaupungissa muun muassa Ravintola Teatterin, Löylyn ja Henry's Pubin sekä useissa kaupungeissa toimivan Viihdemaailma Ilonan.
Nurminen sanoo, että ravintola-alan megatrendit lähtevät liikkelle New Yorkin ja Lontoon kaltaisista suurkaupungeista.
