0:47

Hans Välimäen baarissa cocktail voi maksaa jopa 200–300 euroa – tässä syy: "Niin sanottu ytimekäs ilta"

Helsingin keskustaan avautui marraskuussa Hans Välimäen, Arto Rastaan ja Miikka Geitelin cocktail-kuppila Bardem. Välimäki ja Geitel kertovat nyt tarkemmin baarinsa ideasta. 

Keroimme lokakuussa keittiömestari Hans Välimäen avaavan uuden rennon baarin Helsinkiin. Hans Välimäen ja Arto Rastaan ravintola Penélope avasi ovensa Mikonkadulla vuosi sitten marraskuussa. Nyt ravintola laajensi toimintaansa ja Penélopen kulman taa, Helsingin Yliopistonkadulle avautui 40 asiakaspaikkainen baari nimeltään Bardem.

– Bardemin idea on pyrkiä rikkomaan jo ehkä hieman rasittavaksikin käynyttä kaavaa, jossa henkilökunta kertoo juurta jaksaen kaiken, mitä juomien sekoittamisesta tietää. Haluttiin tehdä asia aivan päinvastoin. Miljöö ja foorumi ovat baari, mutta samalla haluttiin tehdä jatkumo ravintola Penélopelle. Kuka tahansa on tervetullut. Panostamme laatuun ja hinnat ovat hyvinkin maltillisia. Myös savukoneet on tilattu, Välimäki kertoi aiemmin. 

Nyt ammattitason savukone on baarissa paikallaan, mutta valitettavasti toistaiseksi poissa käytöstä. 

– Kävi keskiviikkona sillä tavalla, että tämä talo tyhjennettiin, kun testasimme sitä. Yritimme tehdä näyttävästi savut. Kävi ilmi, että meillä on väärät palohälyttimet, jotka reagoivat savuun. Niinpä talon 600 henkeä parveili kadulla evakuoituna. Se oli mun syytä, Välimäki kertoo naureskellen. 

Mummon tossuja, mustikkashotteja ja vintage-cocktaileja

Bardemin juomatarjonnasta vastaa Penélopesta tuttu baarimestari Miikka Geitel. Juomalistalta tulee löytymään laaja valikoima erilaisia cocktaileja sekä juomasekoituksia joukossaan luonnollisesti klassikot, vintage-drinkit, vähä-alkoholiset cocktailit sekä kokonaan alkoholittomat mocktailit.  Välimäki kertoo, että vähä-alkoholillisille ja alkoholittomille juomille on nyt kysyntää. 

– Toki meiltä saa ihan kovaakin viinaa. Shotteja toimme myös listalle. Mietittiin, mikä oli silloin kova juttu, kun kävimme nuorena baareissa. Finlandia Barissa käytiin aikanaan ja tilattiin metritolkulla mustikkashotteja ja muita. Ne oli niin hyviä. Mummon tossua löytyy meidän listoilta myös, Välimäki sanoo. 

Bardemin erikoisuus ovat kuitenkin ehdottomasti vintage-cocktailit, joita ei vielä tiettävästi ole Helsingissä muualla myynnissä. Nämä cocktailit tehdään iäkkäistä alkoholeista, joiden saatavuus on rajallinen. 

– Näitä ei käsittääkseni kukaan vielä tässä kylässä harjota. Pullojen sisäänostohinnat on useita tuhansia euroja ja niistä tehdään cocktaileja.  Vintage-cocktaileja on tehty pitkään esimerkiksi Lontossa Savoy-hotellin American barissa. Heillä on pitkä perinne, joten he ovat pystyneet hyödyntämään itse ikäännyttämiään juomia. Me joudumme kovalla rahalla menemään tähän kiinni, Geitel sanoo.

"Jos on oikein buli päivä, niin ei muuta kuin vintage-cocktailia eteen"

Bardemiin on metsästetty muun muassa iäkkäitä konjakkeja ja vermutteja. Baarimestari Geitel kertoo olevansa itse vuosikertaa 1975 ja baariin on löydetty muun muassa vuoden 1975 vermuttia. Iäkkäistä alkoholeista tehdään esimerkiksi negroneja ja old fashioned -cocktaileja. Juomat tehdään tyylikkäisiin, vanhoihin laseihin.

– Näiden cocktailien hinnat tulee pyörimään 200–300 euron välillä. Niissä on todella vaikea saatavuus, Geitel sanoo. 

Kuten ravintola Penélopessa, Bardemin asiakaskunta tulee olemaan laaja. Siksi juomalista on rakennettu niin, että sieltä löytyy jokaisen lompakolle sopivia ratkaisuja.

– On muutaman euron shotteja ja normaalit cocktailit 10–16 euroa. Jos on oikein buli päivä, niin ei muuta kuin vintage-cocktailia eteen, Välimäki suosittelee.

Buli on slangisana ja tarkoittaa suurta tai isoa.

Miesten mukaan baarissa voi viettää matala-alkoholillisten juomien kanssa pitkän illan, tai sitten vintage-cocktailien parissa nopean illan.

– Niin sanottu ytimekäs ilta, Välimäki nauraa. 

***

Hans Välimäki Huomenta Suomen vieraana viime vuonna:

15:21

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja