Alkoholin vähittäismyyntimonopoli säilytettävä, hintoja laskettava

Alkoholijuomien hintojen alentamisen yhteiskunnallisia vaikutuksia pohtineet tutkijat kallistuvat kohtuullisten veronalennusten kannalle.

Kaikkien alkoholijuomien hintojen alentaminen noin 15 prosentilla verotusta keventämällä pitäisi tutkijoiden arvion mukaan alkoholin salakuljetuksen ja matkustajien verottoman tuonnin lähes nykyisellä tasolla vielä ensi vuosituhannen alkuvuosinakin.

Kohtuullisia veronalennuksia puoltaisi myös se, että näin valtion verotulot eivät putoaisi kohtuuttomasti eivätkä alkoholihaitat lisääntyisi yhtä paljon kuin tuntuvammilla veronalennuksilla. Alkoholiverotusta on joka tapauksessa alennettava ensi vuosituhannen alkuvuosina, mutta miten paljon?

Ministeri Terttu Huttu-Juntunen kaipaa tästä kysymyksestä nyt keskustelua. Sen sijaan vähittäismyyntimonopolista on hänen mielestään pidettävä kiinni viimeiseen asti. Keskustelun pohjaksi on nyt valmistunut laaja tutkimus, jossa arvioitaan esittävät Alkoholipoliittisen tutkimusyksikön, Liiketaloustieteellisen Tutkimuslaitoksen ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkijat.

Tutkimuksen vaakakupeissa ovat sosiaali- ja terveysvaikutukset ja niiden kustannukset, valtion verotulot sekä vaikutukset elinkeinoelämälle ja työllisyyteen.

Kamppailua harmaita markkinoita vastaan

Nykyinen verotaso merkitsisi vähiten alkoholihaittoja ja eniten verotuloja, mutta se tietäisi myös jatkuvaa kamppailua salakuljetusta ja harmaita markkinoita vastaan. Tutkijatyöryhmän puheenjohtaja, erikoistutkija Esa Österberg katsoo, että hinnanalennusta tarvitaan ennen muuta salakuljetuksen ja laittoman myynnin ehkäisyyn. Matkustajien oman tuonnin kohtuuttomaan kasvuun hän ei niinkään usko, sillä viinamatkailu esimerkiksi Saksaan ei tuo useimmille suurtakaan taloudellista hyötyä.

Matkailijoiden vapaammat tuontimahdollisuudet kasvattavat alkoholin kokonaiskulutusta ja alkoholihaittoja vaikka verotus pidettäisiin ennallaankin. Jos verotukseen ei kajota, alkoholin kokonaiskulutuksen arvioidaan kasvavan 8,3 litrasta 9,6 litraan vuoteen 2004 mennessä. Alkoholihaittojen kustannukset kasvavat samaa vauhtia. Nykyisin ne arvioidaan 2,3 - 3,4 miljardiksi.


Lue myös:

    Uusimmat