Alkoholin hinta laski ja janoiset suomalaiset löivät heti rikki ennätykset Virossa ja Tallinkin laivoilla: "Numeroissa näkyy selvä nousu"

Viinaralli Suomenlahdella kiihtyy – minne päiväristeilijät suuntaavat kaljakärryineen? 11:16
Miten alkoholin valmisteveron lasku Baltian maissa näkyy suomalaisten matkustuksessa?

Alkoholijuomien valmistevero laski Virossa heinäkuun alussa 25 prosenttia ja suomalaiset rikkoivat heti Viron ennätyksen. Virolainen sanomalehti Postimees kertoo, että heinäkuussa Tallinkin laivoilla rikottiin ennätys ostetun alkoholin määrissä ja alkoholia ostettiin runsaasti myös kuivalla maalla Viron puolella.

– Numeroissa näkyy selvä nousu. Samaan aikaan matkustajat ostavat myös herkkuja laivoilla, kertoo Tallink-konsernin toimitusjohtaja Paavo Nõgene Postimeesin haastattelussa.

Tallinkin matkustajien määrä kasvoi 1,2 prosenttia heinäkuussa edellisvuoteen verrattuna ja yhteensä heitä oli 1,24 miljoonaa, mikä on suurin koskaan kuukaudessa mitattu tulos. 

Aikaista sanoa onko pysyvää

Nõgenen mukaan on liian aikaista ja monimutkaista sanoa, onko kasvu pysyvää vai vain väliaikaista. 

– Heinäkuu on muutenkin vilkkain matkustuskuukausi. Se, nouseeko matkustajien määrä myös muina aikoina, selviää vasta lokakuun jälkeen. 

Tallinkin mukaan matkustajien määrä kasvoi kaikilla reiteillä. 

Alkoholin myynti paikallisissa ruokakaupoissakin on kasvanut. Postimeesin heinäkuun lopulla julkaiseman uutisen mukaan joissain paikoissa erityisesti halvan vodkan myynti kasvoi jopa neljänneksellä. 

Viron valtiovarainministeri Martin Helme sanoi ensimmäisten myyntilukujen olevan rohkaisevia ja hänen mukaansa vaikuttaa siltä, että veronalennukselle asetetut tavoitteet saavutetaan. Pääministeri Jüri Ratas sanoi puolestaan, että on liian hätäistä tehdä johtopäätöksiä yhden kuukauden perusteella ja Viron on syytä pitää silmällä sitä, kuinka paljon alkoholia kuluu. 

Lue myös:

    Uusimmat