Alkoholiin käytettään nelisen tuhatta vuodessa

Suomalaisten alkoholijuomiin käyttämä rahamäärä oli viime vuonna 4 024 markkaa asukasta kohti. Tämä tekee yhteensä 20,8 miljardia markkaa. Alkoholimenot kasvoivat edellisvuodesta 104 markkaa asukasta kohden. Alkoholin osto jakautui siten, että Alkon myymälöistä ja elintarvikeliikkeistä alkoholijuomia ostettiin
2 480 markalla ja ravintoloista 1 544 markalla. Kuluttajien alkoholimenojen osuus kaikista yksityisistä kulutusmenoista oli 5,4 prosenttia.

Nämä tiedot käyvät ilmi Stakesin julkaisemasta Alkoholi ja huumeet 2000 -tilastoraportista. Juuri ilmestynyt raportti koostuu kolmesta eri osiosta: päihteiden käyttö ja kulutus, päihdehaitat sekä päihteiden kysynnän ja tarjonnan vähentämistoimet. Tilastoraportti on koottu teema-artikkeleista, joissa alan asiantuntijat esittävät perustilastojen osa-alueista syvällisempää tietoa ja tulkintoja.

Alkoholijuomia kulutettiin viime vuonna Suomessa 36,5 miljoonaa litraa 100 %:n alkoholiksi muutettuna. Alkoholin kokonaiskulutus 9 litraa asukasta kohti on noin puoli litraa suurempi kuin vuosikymmenen puolivälissä.

Vaikka alkoholijuomien hinnat ovat Suomessa Euroopan korkeimpia, tammikuussa 2001 suoritetussa tutkimuksessa hieman yli kolmannes väestöstä piti alkoholijuomien hintatasoa sopivana. Erikoistutkija Esa Österbergin selvityksen mukaan nykyisellä alkoholipolitiikalla näyttää olevan väestön tuki siten, että suomalaisten alkoholipoliittiset asenteet ovat kiristyneet viime vuosien aikana. Asennemuutoksen takana ei juurikaan ole huoli alkoholiin kuolleista, mutta kylläkin julkisen katu- ja nuorisojuopottelun kohtaaminen.

Alkoholi ja huumeet -tilastoraportista löytyy myös uutta tilastotietoa huumeiden käytön vuoksi päihdehoitoon hakeutuneista asiakkaista viime vuoden ajalta. Suunnittelija Airi Partasen keräämän tiedon mukaan huumeiden vuoksi päihdehoitoon hakeutuneiden ensisijaisena päihteenä olivat opiaatit (heroiini yms.) ja stimulantit (amfetamiini yms.). Joka kuudes oli hakeutunut hoitoon ensisijaisesti kannabiksen käytön vuoksi.

Opiaattien käytön vuoksi hoitoon hakeutuneiden osuus oli kasvanut edellisen vuoden tietoihin verrattuna. Sekakäyttö oli yleistä ja samoin huumeiden käyttöön liittyvän riskikäyttäytyminen. Kannabista ja lääkkeitä käyttävilläkin esiintyi huomattavasti suonensisäistä käyttöä sekakäyttöön liittyen.

Tilastotietojen lisäksi raportista löytyy myös suppea kartoitus päihdehoidon käyttämistä psykososiaalisista menetelmistä sekä lääkeaineista, joita käytetään hoidettaessa alkoholi- tai huumeasiakasta. Projektisihteeri Anneli Pienimäen tekemän selvityksen mukaan päihdehoidossa eniten käytetyt menetelmät olivat supportiivinen tuki, retkahdusten estäminen, sosiaalisten taitojen opettelu sekä terveysneuvonta huumeiden käyttäjille. Eniten hoidossa käytettyjä lääkeaineita olivat bensodiatsepiinit ja mielialalääkkeet.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat