Mainos

Alkoholi suurempi uhka aivoille kuin maksalle

Nuorten yleisin työkyvyttömyyden aiheuttaja on aivovamma. Aivovammoista taas miltei joka toinen on tavalla tai toisella alkoholin aiheuttama. Jos saa aivovamman kerran alkoholin vaikutuksen alaisena, uuden aivovamman riski on moninkertainen, sanoo professori Matti Hillbom Oulun yliopistollisen sairaalan neurologian klinikalta. Hän puhui Kuntien eläkevakuutuksen seminaarissa

Hillbomin mielestä nuoren päihdeongelmaan olisikin puututtava aina jo heti aivovamman kuntoutuksen alkuvaiheessa. Päihdeongelman hoidon ja seurannan pitää myös jatkua riittävän pitkään. Nykyisin näin ei ole, sillä koulutettua henkilökuntaa ei ole riittävästi.

Suuri osa alkoholin käyttöön liittyvistä aivovammoista sattuu iltaisin, öisin ja viikonloppuisin. Sen sijaan muita aivovammoja sattuu tasaisesti kaikkina viikonpäivinä, sanoo Hillbom.

Runsas alkoholin käyttö sairastuttaa aivot Hillbomin mukaan jopa useammin kuin maksan. Tuhoisinta aivoille on humalahakuinen juominen.

Aivovammojen lisäksi alkoholisteilla on monia muita aivosairauksia. Esimerkiksi epilepsian riski on kymmenkertainen ja dementian riski nelinkertainen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.