Mainos

Alkoholi luultua yleisempi syy hukkumisiin

Hukkuneista keski-ikäisistä miehistä peräti 80 prosenttia on humalassa ja alkoholia on veressä yleensä suuri määrä. Promillemäärä on menehtyneillä yhtä suuri vain tulipaloissa ja paleltumissa. Nuorehkoilla 25-44-vuotiailla naisilla alkoholi liittyy hukkumisiin yhtä lailla kuin miehillä.

Naisia kuitenkin hukkuu paljon vähemmän kuin miehiä. Puolet hukkuneista naisista oli uimassa ja heistä puolet raittiina. Alkoholia on veressä jokseenkin yhtä lailla hukkuneilla uimareilla, veneilijöillä ja rannalla tai laiturilla oleskelleilla. Jäihin hukkuneista vain puolet menehtyy alkoholia veressään. Tulokset selviävät Vesiturvallisuusryhmän Helsingin yliopiston psykologian laitoksella teettämästä tutkimuksesta. Tutkimusajankohta oli vuodet 1992-1998.

Vesiturvallisuusryhmän muodostavat Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto, Merenkulkulaitos, liikenneministeriö, Terveyden edistämiskeskus ja sisäministeriön poliisiosasto. Tyypillinen hukkumisonnettomuus sattuu keski-ikäiselle humalaiselle miehelle, joka liikkuu järvellä tai lammella pienellä moottoroimattomalla soutuveneellä.

Riskikäyttäytymistä


Vesiliikenteessä hukkuneilla on takanaan runsaasti liikennerikoksia. Tämä osoittaa, että hukkumisten taustalla on yleistä ongelma- ja riskinottokäyttäytymistä. Hukkuneista 59 prosentilla oli rekisteröityjä liikennerikkomuksia ja 45 prosentilla rattijuopumustuomio. Koko väestön vastaavat luvut ovat 29 ja 9,8 prosenttia.

Hukkumisten määrässä ei ole suuria vuosittaisia eroja vaan lähinnä säästä johtuvaa vaihtelua. Kun kesäkuukauden keskilämpötila nousee yhden asteen, hukkumiset lisääntyvät seitsemällä. Kesäkuussa hukkuu noin 15 henkeä oletusarvoa enemmän, mikä johtuu juhannuksen vaikutuksesta.

Suomessa hukkui tutkimusajankohtana 1992-1998 keskimäärin 220 ihmistä joka vuosi. Viime vuonna hukkui ennakkotilastojen mukaan 181 ihmistä, joista miehiä oli 158 ja naisia 23. Naisten määrä lisääntyi kymmenellä vuodesta 1998 ja miesten määrä väheni kahdellakymmenellä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.