Aleksandr Ovetshkinin kulttituuletus poltti tulokasveskarin päreet: "Mitä v****a?"

Aleksandr Ovetshkin ohitti Teemu Selänteen kaikkien aikojen maalipörssissä 3:53
Video: näin Aleksandr Ovetshkin ohitti Teemu Selänteen NHL:n kaikkien aikojen maalitilastoissa tammikuussa 2020.

Elettiin maaliskuuta 2009, kun jääkiekkotähti Aleksandr Ovetshkin räväytti NHL:ssä ikonisen ”kuuman mailan” tuuletuksensa. Silloinen tulokasmaalivahti Mike McKenna on palannut hänen ihonsa alle menneeseen temppuun 12 vuotta myöhemmin.

Washington Capitalsin Ovetshkin ylsi 50 maalin kausikohtaiseen rajapyykkiin kolmatta kertaa NHL:ssä, kun hän osui maaliskuussa 2009 Tampa Bay Lightningia vastaan.

Lightningin maalia vartioinut yhdysvaltalainen tulokasveskari Mike McKenna muisteli CBC:n haastattelussa Ovetshkinin luistelleen hyökkäysalueelle vauhdilla.

– Maalivahti hermostuu aina, kun joku on tulossa lähelle niin nopeasti, koska kulma vaihtuu hyvin nopeasti, McKenna ruoti.

Ovetshkin tunnetaan varsinkin suoraan syötöstä lähtevistä painavista kudeistaan, mutta McKenna muistelee venäläisen tehneen tuohon aikaan paljon tuhoja ampumalla kiekkoa vauhdista. Niin tälläkin kertaa.

– Hän ampui liikkeestä ja puolustajan (Lucas Krajicek) jaloista, jolloin tavallaan jäädyin, koska en saanut luettua tilannetta puhtaasti. Juuri hanskan yli verkkoon, McKenna kertasi osumaa.

Itse maalin toteutumistapaa erityisempi oli kuitenkin sitä seurannut tuuletus. Ovetshkin pudotti mailansa jäähän ja heilutti hanskoja sen yläpuolella kuin tikku olisi tulessa.

Hörpättyään ensin vesipullostaan McKenna havahtui sivustalla erikoiseen näkyyn.

– Näin hänen (Ovetshkin) viittovan joukkuekavereita liittymään mukaan, ja kaikki katsoivat häntä. Se oli minusta Mike Green, joka katsoi häntä ja oli, että "en aio osallistua tähän".

McKenna ei ottanut tuuletusta kevyesti.  

– Olin vihainen. Tuntui, että olin valmiiksi tarpeeksi nolona. Se oli ensimmäinen vuoteni. Yritin parhaani ja tämä jätkä murskaa minut.

– Minä rehellisesti ajattelin, että jos olisin tuntenut oloni mukavaksi tässä liigassa, olisin läväyttänyt hänen mailansa seuraavaan postinumeroon. Tiedät, mitä tarkoitan? Se on sinun sen hetkinen reaktiosi. Olet vihaisena. Se on iso mitä v*ttua -hetki.

McKenna lisäsi, että AHL:ssä, hän olisi ollut valmis tekemään "mitä tahansa". Yhdysvaltalainen pitää kuitenkin hyvänä, että tilanne meni juuri näin.

– En halua tulla muistetuksi jätkänä, joka 1) sai kuumasta mailasta ja 2) mursi 10 peliä pelanneena Ovetshkinin ranteen sen johdosta.

Don Cherrykin älähti

Fanit olivat Ovetshkinin tuuletuksesta innoissaan. Siitä tehtiin muun muassa paitoja, ja se päätyi NHL-peliinkin, mutta ele sai myös kritiikkiä NHL:ssä.

Tampa Bayta tuolloin valmentanut Rick Tocchet kuvasi Ovetshkinia "kamalaksi pelaajaksi" ja sanoi venäläisen pisteiden laskeneen hänen silmissään tuuletuksen jälkeen.

Myös legendaarinen NHL-asiantuntija Don Cherry antoi sapiskaa Ovetshkinille.

– Ajattele, miten pahalta tulokkaasta tuntuu. Et voi tehdä tuollaista ilman että siitä tulee huono olo.

McKenna ei yllättynyt, että Ovetshkinia kritisoitiin mediassa. Cherryn sanat jäivät kuitenkin erityisesti mieleen.

– On hauskaa, että Don Cherry puolusti kunniaani Kanadan Hockey Nightissa. En odottanut Don Cherryn mainitsevan koskaan nimeäni.

"Olen nykyään ylpeä"

Ovetshkin itse lähestyi McKennaa viikko tapahtuneen jälkeen.

– Me puhuimme siitä. En koskaan unohda, että sanoin hei ja hän sanoi, että "minun ei ollut tarkoitus nöyryyttää, käyttäytyä epäkunnioittavasti sinua kohtaan tai mitään. Ajattelin, että meillä oli hauskaa." Hän oli pahoillaan, että se sai minut näyttämään huonolta tai mahdollisesti tuntemaan olon huonoksi.

McKenna arvosti Ovetshkinin elettä. Seitsemässä eri NHL-joukkueessa ja kaikkiaan 24 ammattilaisjoukkueessa urallaan pelannut kiertolainen alkoi ajan saatossa suhtautua tapahtuneeseen viileämmin ja nykyään jopa nauttii, kun näkee uusinnan kyseisestä maalista.

– Tämä on historiallinen hetki NHL:ssä, jossa minä olin osallisena. Se ei ehkä tapahtunut syistä, joita halusin. En voittanut Stanley Cupia tai tehnyt mahtavaa torjuntaa, mutta on hämmästyttävää, kun tapaan joukkueita ja menen myöhemmin joukkueiden pakeille, että he ovat aina perillä tästä. "Voi luoja, se olit sinä." Kaikki. Joka ikinen kerta. Mietin sitä uudelleen ja hymyilen. Olen nykyään ylpeä, että olen osa sitä.

Uransa kauteen 2018–19 lopettanut McKenna pelasi kaikkiaan NHL:ssä 35 ottelua. Hänen torjuntaprosenttinsa oli 89,0.

Lue myös:

    Uusimmat