Aleksandr Bolshunovin valmentaja syyttää Norjaa "puolustuskyvyttömien asukkaiden pommittamisesta" – "Ehkä he sulkevat itsensä kisoista"

7.15578397
Juri Borodavko nosti jyrkästi tikunnokkaan Norjan./All Over Press
Julkaistu 31.03.2022 18:18
Toimittajan kuva

Tuomas Hämäläinen

tuomas.hamalainen@mtv.fi

@TuoHamalainen

Aleksandr Bolshunovia luotsaava Venäjän maastohiihtomaajoukkueen päävalmentaja Juri Borodavko syyttää Norjaa kovin sanoin.

Borodavkolta udeltiin, onko Venäjän joukkue saanut ulkomaisilta kollegoiltaan tukea sen jälkeen, kun se suljettiin kansainvälisistä kilpailuista. Borodavkon mukaan tukea on "totta kai" tullut.

– Terveet ihmiset, jotka eivät ymmärtäneet, mitä oli tapahtumassa, eivät tehneet hätäisiä johtopäätöksiä. Ajan myötä olen katsonut ihmisiä eri tavalla. He puhuvat ymmärtämättä mitään. He eivät tunne Venäjän historiaa eivätkä konfliktin syitä. Toisaalta he sanovat selvästi sitä, mitä länsimäinen propaganda edistää, Borodavko latasi Championatin mukaan.

FIS-pomo pyytää ymmärrystä venäläisiä kohtaan – "Tuetaan heitä"

Venäjän Ukrainassa käymästä hyökkäyssodasta on puhuttu Venäjällä "erikoisoperaationa". Venäjä on yrittänyt perustella hyökkäyssotaansa väittämällä, että Kiovassa johdossa olisivat natsit tai uusnatsit.

Borodavko sanoi, että "Venäjää syytetään kaikista synneistä".

– Tietävätkö samat norjalaiset, että heidän lentokoneensa pommittivat Libyan puolustuskyvyttömiä asukkaita pudottaen yli 500 pommia? Ehkä he sitten sulkevat itsensä kilpailuista ja määräävät rangaistuksia ainakin takautuvasti? Ennen kuin sanot jotain ja lyöt leimoja maalle ja urheilijoille, ajattele ja analysoi, Borodavko jylisi.

Borodavko viittasi siihen, että Norja osallistui vuonna 2011 sotilasliitto Naton sotatoimiin ja pommituksiin Libyassa Muammar Gaddafin hallintoa vastaan.

Naton sotatoimissa mukana olleen Ison-Britannian parlamentti julkaisi vuonna 2016 raportin, jonka mukaan päätös maan liittymisestä Libyan sisällissotaan perustui virheellisiin oletuksiin ja vääriin tietoihin. Raportin mukaan jälkikäteen ei ole voitu osoittaa Libyan hallituksen muodostaneen todellista uhkaa siviileitä kohtaan, vaan tiedot olivat olleet vääriä.

Norjassa tehtiin sittemmin myös johtopäätös, että norjalaispoliitikot tiesivät liian vähän tilanteesta Libyassa ennen kuin päätettiin osallistua Naton pommituksiin. Esimerkiksi useita avustusjärjestöjä johtanut entinen norjalaisdiplomaatti Jan Egeland on pelännyt pommitusten tappaneen liian monia siviilejä, joita Naton oli tarkoitus suojella.

1:07imgMTV Uutiset Live 9.10.2021: Libyassa vartijat surmasivat kuusi pidätettyä siirtolaista – sadat yrittivät paeta täyteen ahdetusta säilöönottokeskuksesta.

Tuoreimmat aiheesta

Maastohiihto