BBC: Wagnerin taistelijoita on saapunut Valko-Venäjälle – MTV seurasi sotaa

Tällaisia ovat kiistellyt rypäleammukset, joita Yhdysvallat lähettää Ukrainaan 12:38
Tällaisia ovat kiistellyt rypäleammukset, joita Yhdysvallat lähettää Ukrainaan.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 15. heinäkuuta 2023. Sunnuntain seuranta löytyy täältä.

  • Zelenskyi: Naton päättämättömyys uhkaa liittouman vahvuutta
  • Yhdysvallat toimittaa rypäleammuksia Ukrainaan, Venäjä syyttää sotarikoksen teosta
  • Pentagon: Ukrainan vastahyökkäys etenee odotettua hitaammin
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Sunnuntain seuranta löytyy täältä.

18.15: BBC: Wagnerin taistelijoita on saapunut Valko-Venäjälle

Ukrainan rajavartiolaitos on vahvistanut, että Wagnerin sotilaita on saapunut Valko-Venäjälle.

BBC kertoo, että vahvistamattoman tiedon mukaan noin 60 Wagnerin ajoneuvoa ylitti Valko-Venäjän rajan lauantaiaamuna.

CNN:n mukaan Valko-Venäjän puolustusministeriö kertoi eilen, että Wagner-sotilaat kouluttavat valkovenäläisiä taistelijoita Osipovichin kaupungissa.

10.09: Venäläiskenraali haukkui pomonsa ja sai potkut – sotakommentaattorit suuttuivat

Venäläisten sotabloggaajien reaktiot arvostetuksi luonnehditun kenraali Ivan Popovin räväkkään ulostuloon ovat olleet huomattavan ärtyneitä, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Hyökkäyssotaan sinällään positiivisesti suhtautuvien sotabloggaajien mielestä Popovin kengitys osoittaa, että Venäjän armeija pyrkii hiljentämään kriittiset näkemykset, ISW katsoo.

Sotabloggaajilla on osin oma lehmä ojassa asian suhteen. Monet heistä ovat kritisoineet Venäjän tapaa käydä sotaa hyvin kärkkäästi, johon Kreml ei ole aina suhtautunut järin innostuneesti.

Useat sotabloggaajat kuvailevat Popovia älykkääksi ja päteväksi komentajaksi, joka laajasti nautti sotilaidensa tuesta. Huomioitavaa on, etteivät sotabloggaajat juuri esittäneet vastaväitteitä Popovin valituslistaan.

Popovin mukaan hän ilmaisi kaikki ongelmat "erittäin suorasti ja äärimmäisen karusti". Kenraalin kommenteista uutisoi muun muassa yhdysvaltalaismedia CNN.

6.52 Ukrainalaiset ovat hakeneet Suomesta kotikuntia odotettua vähemmän

Ukrainasta sotaa paenneet ovat voineet hakea Suomesta kotipaikkakuntaa tämän vuoden maaliskuusta lähtien. Digi- ja väestötietoviraston mukaan kotikuntahakemuksia on tullut heinäkuun puoleenväliin mennessä noin 8 500.

Se on huomattavasti vähemmän, mitä odotettiin, kertoo Digi- ja väestötietoviraston erityisasiantuntija Anne Aho-Eagling.

– Odotimme, että lähes kaikki ehdot täyttävät hakisivat kotikuntaa.

Aho-Eaglingin mukaan virastolla ei ole tietoa, miksi hakemuksia on tullut niin vähän.

5.31 Ukrainan asevoimien komentaja puolustaa Washington Postissa Venäjälle tehtäviä iskuja

Ukrainan asevoimien komentaja Valeri Zaluzhnyi puolustaa yhdysvaltalaislehti Washington Postin haastattelussa Venäjän puolelle tehtävien iskujen tarpeellisuutta Ukrainan puolustussodassa.

Koska Ukrainaa tukevat länsimaat ovat monesti asettaneet aseapunsa ehdoksi sen, että lahjoitettavia aseita ei käytetä Venäjän puolelle tehdyissä iskuissa, Zaluzhnyi kertoo näissä iskuissa käytettävän Ukrainan itse valmistamia aseita. Ukraina ei tyypillisesti vahvista julkisesti Venäjän puolelle tekemiään iskuja.

Zaluzhnyin mukaan Ukrainalla ei ole vielä kaikkea vastahyökkäyksessä tarvitsemaansa, ja hän korosti F-16-hävittäjien tarvetta. (STT)

20.51: Erdoganin mukaan Putin on suostunut jatkamaan Mustanmeren viljasopimusta – Venäjä ei vahvista

Venäjän presidentti Vladimir Putin on suostunut jatkamaan Mustanmeren viljasopimusta, kertoi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan perjantaina. Viljasopimus on umpeutumassa ensi viikolla.

Kuitenkaan Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov ei vahvistanut Erdoganin tietoa.

– Tästä ei ole Venäjän lausuntoa, Peskov vastasi Venäjän uutistoimistojen kysyessä asiasta.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres lähetti tällä viikolla Putinille viljasopimuksen jatkamista koskevan kirjeen.

Sopimuksen ansiosta kolmesta Ukrainan satamasta on voitu viedä viljaa ja muita elintarvikkeita maailmanmarkkinoille yli 32 miljoonaa tonnia. Jos sopimusta ei jatketa, ruuan hinta saattaa nousta jopa nykyistä korkeammalle.

Suuri osa Ukrainasta lähtenyttä viljaa on päätynyt ruokkimaan ihmisiä muun muassa Afrikassa ja Lähi-idässä. Pari päivää sitten uutistoimisto AFP siteerasi YK:n kokoamia virallisia tietoja, joiden mukaan vain 2,5 prosenttia viljasta ja elintarvikkeista vietäisiin matalan tulotason maihin Mustanmeren viljasopimuksen nojalla.

20.22: Zelenskyi: Venäjä tekee kaikkensa pysäyttääkseen sotilaamme idässä ja etelässä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi perjantaina videotervehdyksessään, että ukrainalaisten pitää ymmärtää, että Venäjä on ottanut käyttöönsä kaikki mahdolliset resurssit pysäyttääkseen Kiovan joukkojen etenemisen maan itä- ja eteläosissa. 

– Ja jokainen tuhat metriä, jonka etenemme, jokaisen taisteluprikaatin jokainen menestys ansaitsee kiitollisuutemme, Reuters raportoi Zelenskyin sanoneen.

(Reuters)

18.59: Yhdysvallat: Virosta luovutettu venäläinen oikeuteen Yhdysvalloissa – yritti auttaa Venäjää Ukrainan sodassa

Väitetty venäläinen tiedustelutoimija, jota Yhdysvallat syyttää yhdysvaltalaisperäisen elektroniikan ja ammusten salakuljettamisesta Venäjälle tarkoituksenaann auttaa maata sen hyökkäyssodassa Ukrainaan, luovutettiin Yhdysvaltoihin Virosta. Näin kertoivat liittovaltion syyttäjät perjantaina Reutersin mukaan.

Vastaaja Vadim Konoschenokin odotetaan astuvan oikeuden eteen ensimmäisen kerran Brooklynissa myöhemmin perjantaina. Syyttäjät vaativat hänen pidättämistään oikeudenkäynnin ajaksi pakenemisriskin takia.

Konoschenok pidätettiin Viron viranomaisten toimesta lokakuussa 2022, kun hän yritti ylittää rajaa Venäjälle kuljettaen mukanaan 35 erilaista puolijohde- ja elektroniikkakomponenttia, joista osa oli Yhdysvaltain vientivalvonnan alaisia. Konoschenokin tarkoituksena oli ilmeisesti periä kaupoista kymmenen prosentin maksu salaliittolaisilta, joiden kanssa hän oli etukäteen kommunikoinut sähköisesti. 

(Reuters)

Lisää perjantain tapahtumista voit lukea täältä

Lue myös:

    Uusimmat