Albright toppuuttelee keskustelua Balkanin syndroomasta

Cohen: Ammusten vahingoittama kalusto olisi pitänyt kerätä pois.

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright toppuuttelee keskustelua, joka on virinnyt Naton Jugoslaviassa käyttämistä uraaniammuksista. Albright vakuuttaa, että hysteriaan ei ole aihetta.

-Ainakaan minun tietooni ei ole tullut tieteellistä todistetta terveysvaikutuksista, hän sanoi toimittajille eilen. Ulkoministeri huomauttaa, että kun faktat ovat tiedossa, ei tunteiluun ole aihetta. Myös puolustusministeri William Cohen muistuttaa tieteellisen näytön puutteesta. Hänen mukaansa Balkanin taistelukentille jääneet, uraaniammusten vaurioittamat tankit ja muut ajoneuvot olisi kuitenkin pitänyt siivota pois.

Cohenin mukaan Nato-kumppaneille oli annettu tarkat ohjeet ja varoitukset siitä, miten köyhdytetyn uraanin kanssa pitäisi toimia. Monet maat alkoivat tutkia uraaniammusten vaikutuksia tarkemmin, kun useiden Balkanilla palvelleiden rauhanturvaajien väitettiin sairastuneen leukemiaan. Yhteyttä ns. Balkanin syndrooman ja köyhdytettyä uraania sisältävien ammusten välillä ei ole kuitenkaan pystytty osoittamaan.

Jugoslaviassa sotilailla ei havaittu oireita

Noin tuhatkunta jugoslavialaista sotilasta, joiden epäiltiin altistuneen köyhdytetyn uraanin säteilylle, sai eilen terveen paperit. Uutistoimisto Tanjugin mukaan armeijan järjestämissä tutkimuksissa ei tullut esiin mitään oireita, jotka olisivat yhteydessä viimeaikaisiin sairaustapauksiin.

Tutkimuksissa ei esimerkiksi löytynyt merkkejä altistumisesta säteilylle. Jo maanantaina maan terveysviranomaiset kertoivat, että he olivat tutkineet noin 500 sotilasta ilman että näiden terveydentilassa oli havaittu muutoksia.

Tänään uraanikeskusteluun liittyi myös Uusi-Seelanti, joka aikoo tutkia, ovatko heidän joukkonsa altistuneet haitalliselle säteilylle Persianlahdella, Bosniassa ja Kosovossa. Sotilasliitto Naton edustajat olivat eilen koolla Brysselissä keskustelemassa köyhdytetyn uraanin aiheuttamasta kohusta.

Tänään asiasta on tarkoitus laatia virallinen julkilausuma Naton neuvoston varsinaisen istunnon yhteydessä. Lausunnossa Naton odotetaan vaativan lisää tieteellisiä tutkimuksia aiheesta. Tähän asti Naton keskeiset sotilasvallat Yhdysvallat ja Britannia ovat kieltäneet terveysriskien olemassaolon, kun taas liittolaiset Saksa, Italia, Belgia ja Portugali ovat vaatineet lisätutkimuksia.
(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat