Mainos

Albanian laivaonnettomuus ei estä avustusoperaatiota

Albanialaisia pakolaisia kuljettaneen laivan uppoaminen ei Italian mukaan vaikuta sen suunnitelmiin johtaa monikansallisten avustusjoukkojen toimintaa Albaniassa.

Italian pääministeri Romano Prodi vakuutti eilen, että Italia vastaa alkuperäisten suunnitelmien mukaan humanitaarisen avun perillemenosta Albaniassa.

Mahdollisesti yli 80 kuolonuhria vaatineen perjantaisen veneonnettomuuden on uskottu vaikeuttavan operaatiota siksi, että albanialaiset syyttävät onnettomuudesta Italian viranomaisia. Onnettomuus tapahtui, kun Italian laivaston partiovene törmäsi albanialaisia pakolaisia kuljettaneeseen veneeseen.

Toimittajajoukolle puhunut Prodi lupasi, että laivaonnettomuus tutkitaan perusteellisesti yhteistyössä Albanian hallituksen kanssa.

Albanian Italian-suurlähettiläs sanoi sunnuntaina, että italialaisalus törmäsi tahallaan pakolaisten veneeseen. Vloren kaupungissa tunnelmat kuumenivat, kun noin 5000 ihmistä osoitti mieltään Italiaa vastaan. Mielenosoittajat vannoivat, etteivät he päästä italialaisia joukkoja kaupunkiin ennen kuin onnettomuuteen syylliset on tuomittu. Italia on torjunut syytökset.

Pohjoismaat eivät lähetä joukkoja Albaniaan

Albaniaan on määrä lähettää noin 5000 miehen kansainvälinen joukko turvaamaan avustustarvikkeiden perillemeno.

Operaatioon aikovat osallistua Italian lisäksi Kreikka, Ranska, Itävalta, Unkari, Romania, Slovenia ja Turkki. Venäjä on kieltäytynyt, mutta on ilmaissut tyytyväisyytensä siihen, että YK on hyväksynyt joukkojen lähettämisen.

Pohjoismaat ilmoittivat tänään, etteivät ne anna sotilaitaan Albaniaan lähettävien kansainvälisten joukkojen käyttöön. Pohjoismaiden puolustusministerit pitivät tänään epävirallista kokoustaan Jakobshavnissa Grönlannissa.

Ministerit päättivät, ettei ole mahdollista koota yhteispataljoonaa niin lyhyessä ajassa, sanoi Tanskan puolustusministeriön edustaja majuri Nils Geier. Hänen mukaansa Tanska olisi ollut valmis osallistumaan, mutta Suomella, Ruotsilla ja Norjalla oli asian suhteen varauksia.

Yhdysvallat ilmoitti eilen, ettei se ota osaa joukkojen lähettämiseen Albaniaan, mutta voi osallistua ETY-järjestön heinäkuiseen siviililähetystön toimintaan.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.