Mainos

Albaniaan luvataan vakaita oloja

Albanian sosialistijohtoinen hallitus aloitti tänään työnsä ja lupasi palauttaa maahan pikaisesti vakaat olot viitisen kuukautta kestäneen kaaoksen jälkeen.

Sosialistipuolueen johtajan Fatos Nanon nimittämä uusi hallitus vannoi virkavalansa Albanian parlamentin eilen valitseman presidentin Rexhep Mejdanin palatsissa.

- Tulemme palauttamaan yleisen järjestyksen hyvin pian; lähiviikkoina teillä on taas turvallista ja muutaman kuukauden sisällä koko maassa vallitsee järjestys, lupasi uusi sisäministeri Neritan Ceka.

Virkavalan vannomisen jälkeen uusi hallitus siirtyi oitis ensimmäiseen istuntoonsa. Sosialistien lisäksi uudessa hallituksessa on mukana neljä pienpuoluetta: sosiaalidemokraatit, demokraattinen liitto, kreikkalaista vähemmistöä edustava ihmisoikeusliitto ja viljelijäpuolue.

Muutoksia perustuslakiin

Hallituksella on määräenemmistö parlamentissa, joten se pystyy muuttamaan myös Albanian perustuslakia. Sosialistit ovat jo etukäteen ilmoittaneet, että he haluavat muuttaa perustuslakia ja siirtää valtaa presidentiltä pääministerille.

Maaliskuusta lähtien väliaikaista kansallisen sovituksen hallitusta johtanut Bashkim Fino siirtyi uuteen hallitukseen varapääministeriksi. Ulkoministeriksi Nano nimitti historian professorin ja sosiaalidemokraattien varajohtajan Paskal Milon.

Italialaiset lähdössä

Italialaisten johtamat kansainväliset turvajoukot aloittivat viime viikolla vetäytymisen Albaniasta. Kaikkiaan 7 000 sotilasta on ollut mukana valvomassa järjestystä keväällä anarkiaan ajautuneessa maassa.

Italian presidentti Oscar Luigi Scalfaro vetosi tänään Mejdaniin, jotta demokratia ja vakaat olot palaisivat Albaniaan. Samalla hän lupasi tukea maan kehitystä myös vastedes.
(STT-Reuter-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.