Alan Hollinghurst voitti Booker-kirjallisuuspalkinnon

Britannian arvostetuin kirjallisuuspalkinto jaettiin nyt ensimmäistä kertaa homoutta käsittelevälle romaanille.

Brittikirjailija Alan Hollinghurst on voittanut tämänvuotisen Booker-kirjallisuuspalkinnon. Hänet palkittiin romaanistaan The Line of Beauty, joka on ensimmäinen Bookerilla palkittu homoutta käsittelevä romaani.

Britannian arvostetuin kirjallisuuspalkinto jaettiin myöhään eilisiltana Lontoossa. Nyt 36. kertaa jaetun palkinnon arvo on 50 000 puntaa eli noin 71 000 euroa.

50-vuotias Hollinghurst oli ehdolla Bookerin voittajaksi toista kertaa urallaan. Hänen voittoisa romaaninsa sijoittuu pääministeri Margaret Thatcherin valtakauden huippuhetkiin, 1980-luvun Lontooseen. Kiitetyn romaanin päähenkilö, nuori Nick Guest ajautuu ensin intohimoiseen suhteeseen mustan poliitikon ja ja sen jälkeen kokainisti-miljonäärin kanssa. Kirjan tunnetuimmassa kohtauksessa täysin huumeista sekaisin oleva Guest tanssittaa Thatcheria eräissä juhlissa.

Palkintolautakunnan puheenjohtaja, Britannian entinen kulttuuriministeri Chris Smith kuvasi voittajan valintaa erittäin vaikeaksi ja täpäräksi päätökseksi. Hän kiitti eritoten Hollinghurstin syväluotaavaa 80-luvun kuvausta.

Viime vuonna palkinnon voitti australialaissyntyinen D.B.C. Pierre romaanillaan Vernon God Little.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat