Alaikäistä poikaa vesikidutettiin ja hänet uhattiin tappaa mitättömän velan takia, alle 15-vuotias poika oli yksi tekijäjoukon kovimmista pahoinpitelijöistä – "Pyysin ja kerjäsin heitä lopettamaan, he vain nauroivat"

Nuoria syytetään kidutuksenomaisesta perinnästä 0:18

Helsingin Herttoniemessä tapahtunut väkivaltainen velanperintätapaus osoitti alaikäisiltä nuorilta kykyä julmaan pahoinpitelyyn. Uhri oli alaikäinen poika.

Video: MTV Uutiset oli paikalla tapauksen pääkäsittelyn alkaessa.

Poliisin esitutkintamateriaalin perusteella tapaus liittyi uhrin velkaan yhdelle rikoksesta tuomituista alaikäisistä. Uhri kertoi poliisille, että oli lainannut rahat pojalta ostaakseen kannabista, jota hän myös myi. Velka jäi maksamatta.

Ilman saataviaan jäänyt poika sopi jo täysi-ikäisen miehen kanssa, että kyseinen velka ”vaihdettaisiin” hänen hoidettavakseen. Tämän jälkeen porukka kutsui uhrin kaverin avustuksella uhrin asunnolle, jossa rikos tapahtui. Uhri saapui paikalle suoraan sukulaisensa syntymäpäiviltä.

Ilmoitettiin velan kasvusta, ja sitten alkoi väkivalta

Asunnossa uhrille ilmoitettiin velan siirrosta, ja seurueeseen kuulunut alle 15-vuotias poika alkoi pahoinpidellä häntä nyrkein.

– Minulle kerrottiin samalla, että 130 euron velkani on nyt 500 euroa, uhri kertoi poliisin kuulusteluissa.

Iskut aloittanut alle 15-vuotias poika oli esitutkintakertomusten perusteella muutenkin aktiivinen väkivallantekijä. Hän ei ikänsä vuoksi ole rikosoikeudellisessa vastuussa. Esitutkinnassa oli viitteitä, että väkivallanteko ei ollut nuorelle ensimmäinen.

Toinen kertomusten perusteella tekoon aktiivisimmin osallistunut oli täysi-ikäinen mies.

Silmitöntä väkivaltaa

Uhrille laitettiin tilanteessa erittäin kireälle käsiraudat.

– Sanoin [kahdelle tekijöistä] että ne sattuvat ranteisiini, mutta he vain nauroivat, uhri kertoi poliisille.

Uhriin kohdistettiin monenlaista väkivaltaa. Hänet laitettiin käsirautoihin ja häntä hakattiin.

Yksi tekijöistä halusi potkaista häntä kiertopotkulla pään alueelle. Häntä myös kuristettiin vyöllä ja pelotettiin kertomalla, että tekijät tuntevat ihmisiä, jotka voivat tappaa yhdellä puhelinsoitolla. Lisäksi häntä pahoinpideltiin niin kutsutulla vesikidutuksella.

– Pyysin ja kerjäsin lopettamaan. Tarjosin jopa rahasummia heille, että pääsisin pois. Eihän minulla rahoja ollut, mutta yritin tehdä kaikkeni saadakseni heidät lopettamaan. Anelustani ei ollut kuitenkaan hyötyä.

– Tiesin, etteivät he minua tapa, kun haluavat rahaa, joten pyrin olemaan joutumatta paniikkiin, hän kertoi.

"En halua nähdä näitä hulluja ikinä enää"

Lopulta pahoinpitely päättyi, ja uhri vannottiin tapettavan, jos hän kertoo asiasta poliisille. Samalla uhrille kerrottiin, että velka nousi nyt 700 euroon.

Uhri poistui paikalta hänet sinne kutsuneen kaverinsa kanssa. Kaveri osti hänelle kaupasta virvoitusjuoman ennen heidän eroamistaan.

– En siis enää tiedä onko [kaveri] todellakaan ystäväni, en voi luottaa häneen. Enkä pidä häneen enää mitään yhteyttä, uhri pohti poliisikuulusteluissa.

Uhri meni toiselle paikkakunnalle tilanteen vuoksi, ja kärsi muutenkin tapauksessa.

– En halua nähdä näitä hulluja ikinä enää.

Asiassa annettiin kolme tuomiota, yksi uhrin paikalle houkutelleelle, toinen uhria muun muassa potkaisseelle ja kolmas täysi-ikäiselle miehelle, jonka asunnossa rikos tapahtui.

Lue myös:

    Uusimmat