Älä tuhlaa rahojasi! Kuluttaja-lehti testasi 17 älyvaakaa – suuri osa "älyttömiä"

Aina hyvinvointiin keskittyvät laitteet eivät anna sitä, mitä lupaavat. Kuluttaja testasi 17 älyvaakaa. 

Oman kehon mittaaminen ja diagnosointi on trendikästä. Aina hyvinvointiin keskittyvät laitteet eivät kuitenkaan anna sitä, mitä lupaavat.

Kuluttaja-lehti testasi älyvaa'at. Älyvaaka on vaaka, jossa on mukana kehonkoostumusmittari. Se mittaa painon lisäksi rasvaprosentin ja muita terveydellisiä tietoja.

Liikuntafysiologian professori ei ylläty tuloksista

Kuluttaja testasi 17 älyvaakaa. Testiin osallistui 20–70-vuotiaita miehiä ja naisia, kymmenen kumpaakin ryhmää. Testihenkilöiden rasvaprosentti oli kymmenestä yli kolmeenkymmeneen.

Testihenkilöiden rasvaprosentti mitattiin ensin verrokkina toimineella ammattilaislaitteella. Heti referenssimittauksen jälkeen koehenkilön rasvaprosenttia mitattiin kaikilla testattavilla laitteilla. Kukin henkilö toisti testin kolme kertaa.

Rasvaprosentin mittaaminen osoittautui monella laitteella niin sanotuksi humpuukiksi. Vain kuusi vaakaa pääsi edes lähelle tulosta, jonka testin vertailukohtana ollut ammattilaite antoi.

Huonoin vaaka oli Salter-merkkinen. Sillä mitattu rasvaprosentti heitti verrokista peräti 12,6 prosenttiyksikköä. Kuluttajan mukaan ero on hyvin suuri, kun otetaan huomioon, että normaalipainoisen miehen rasvaprosentti on tavallisesti välillä 12–20.

Jyväskylän yliopiston liikuntafysiologian professori Heikki Kyröläinen ei yllättynyt testin mittausten epäluotettavuudesta.

– Tavallinen ihminen näkee kehon koostumuksen parhaiten peilistä, Kyröläinen toteaa Kuluttaja-lehdessä.

Useimmat älyvaa'at toimivat kuitenkin "tavallisina vaakoina". Useimmat testin vaa'at olivat todella tarkkoja punnitsemisessa. Pieniä, esimerkiksi 100 gramman painonmuutoksia, kaikki vaa'at eivät huomaa.

Tsekkaa treenivinkit videolta!



Lähde: Kuluttaja.fi

Lue myös:

    Uusimmat