Älä tee näitä amatöörivirheitä kesäfestareilla – katso pahimmat mokat ja parhaat vinkit!

Mitä auringonpistos tarkoittaa ja kuinka se vaikuttaa nuppiin? 2:11
KATSO MYÖS: Mitä auringonpistos tarkoittaa ja miten se vaikuttaa päähän?

Mitä festareille kannattaa pakata mukaan, miten pukeutua ja miten valmistautua? Kokosimme yhteen pahimmat mokat ja parhaat vinkit.

Suomen kesä on täynnä erilaisia festareita isoista spektaakkeleista pienempiin paikallisjuhliin. Oletpa sitten suuntaamassa viettämään ensimmäistä festarikesääsi tai joutunut monen muun tavoin pitämään pari vuotta taukoa keikoilla heilumisesta, on syytä muistaa muutama tärkeä seikka, joiden avulla viikonloppu sujuu taatusti mutkattomammin.

Huffpost listasi yleisimmät virheet, joita kesän festareilla tulee helposti tehtyä, jonka lisäksi kartoitimme vielä MTV Uutisten toimituksen parhaat festariniksit.

Älä käytä kaikkea energiaasi jo ensimmäisenä päivänä

Turvatarkastuksen läpi käveltyään huumaantuu helposti festaritunnelmasta: värikkäistä koristeista, basson tunnusta kehossa ja muista festarivieraista. Jos suunnitelmanasi on juhlia koko viikonloppu, ensimmäisenä päivänä kannattaa kuitenkin hieman himmailla.

– Musiikkifestarit ovat maratoni, eivät pikajuoksu, Festival Survival Guiden perustanut Skip Blankley kommentoi Huffpostille.

Aistien ylikuormittuminen saattaa helposti viedä kaikki energiat jo ensimmäisenä päivänä, jos antaudut täysin niiden vietäväksi. Seuraavista päivistä tulee haastavia, jos olet aivan loppu jo ensimmäisen päivän jälkeen – varsinkin, jos kärsit vielä kamalasta krapulasta.

Blankley kehottaa suhtautumaan ensimmäiseenä festaripäivään samaan tapaan kuin ensimmäiseen päivään uudessa koulussa: ota haltuun rauhassa festarialue ja seurasi. Jos missään kohtaa alkaa tuntua ylikuormitetulta, vetäydy hetkeksi syrjempään ja hengittele rauhassa. 

– Olet innoissasi ja se on täysin ymmärrettävää. Olet odottanut vuoden tai jossain tapauksissa jopa kolme vuotta festivaaleja ja on luonnollista antautua kaikelle kerralla. Ota rauhallisesti ja pidä hauskaa, Vito Valentinetti, Music Festial Wizardin perustaja kommentoi.

Älä luota liikaa teknologiaan

Luotamme arjessa pitkälti puhelimiin ja siihen, että kaverit pystyy tavoittamaan hetkessä. Täyteen pakatulla festarialueella tilanne saattaa olla kuitenkin tyystin toinen, eivätkä yhteydet välttämättä pelaa laisinkaan. Puhelimen akku myös tyhjenee pikaisesti, jos innostut kuvaamaan keikkoja ja räpsimään yhteiskuvia ystäviesi kanssa.

Näistä syistä kannattaakin sopia festariseureensa kanssa jo heti ensimmäisen päivän alussa jokin selkeä kohtaamispaikka, johon voitte kokoontua kavereiden hävitessä ihmismassaan. 

Jos kaikki ilmestyvät paikalle sovitusti, kavereiden hävittämistä tai etsimistä ei tarvitse sen pahemmin stressata, vaikkei puhelin toimisikaan.

Älä unohda juoda vettä

Harva juo arkenakaan riittävästi vettä, mutta kuumana kesäpäivänä festareilla tuo vedentarve korostuu entisestään. Festareilla ollaan usein monen tunnin ajan jaloillaan, tanssien tai ympäriinsä kuljeksien suorassa auringonpaisteessa. Huolimatta siitä, juoko alkoholia vai ei, voi olla hankalaa muistaa juoda riittävästi vettä.

Varsinkin väkijoukkojen keskeltä tai eturivistä kesken keikan voi olla hankalaa lähteä vesipisteelle, joten mukana kannattaakin kuljettaa jatkuvasti täyttä vesipulloa. Kannattaa pitää silmällä nestehukasta kieliviä merkkejä, jotka huomatessaan pitäisi aivan viimeistään hakeutua varjoon ja nesteyttää itseään. Nestehukan merkkejä ovat esimerkiksi kuiva suu, lihaskouristukset sekä päänsärky.

– Olen nähnyt lukemattomia kertoja, kun joku vedetään väkijoukosta paarien avulla tai kun joku makaa katoksen alla tämän ystävien yrittäessä viilentää tätä ja pakottaa samalla vettä tämän kurkusta alas, Skip Blankley kommentoi.

Riittävä nesteytys ei ole oleellista pelkästään terveyden takia, vaan se auttaa ylipäätään jaksamaan paremmin koko viikonlopun juhlinnan läpi. Eikä nesteytyksessä ole kyse pelkästään vedestä vaan hikoillessa keho menettää nesteiden lisäksi suoloja, ja on tärkeää pitää huolta myös suolan saannista.

Suomen festarikesä 2022 on suurempi kuin koskaan. Juttu jatkuu videon alla.

Suomen festarikesä on suurempi kuin koskaan – tässä ovat kovimmat artistinimet 3:31
Videolla kerrotaan festarikesän 2022 kovimmat artistinimet.

Älä unohda korvatulppia

Korvatulpat saattavat tuntua liioittelulta, mutta festareilla musiikki on usein hyvin kovalla ja melua tulee monesta eri suunnasta ja lähteestä. Ei olekaan mitenkään huono idea suojata korviaan vähintäänkin keikkojen aikana.

Vito Valentinetti muistuttaa, että nykyisin korvatulpat ovat kehittyneet jo niin paljon, että vaihtoehdoista löytyy myös sellaisia, jotka blokkaavat kovan volyymin vaikuttamatta liiaksi kuuntelukokemuksen laatuun.

Varustaudu säähän pukeutumisella

Niin ihanaa kuin festareita onkin viettää auringonpaisteessa, nestehukan lisäksi myös ihon palaminen auringossa on suuri riski. Ilmeisen melanoomariskin lisäksi esimerkiksi hartioiden palaminen auringossa on tuskaa seuraavat päivät, jos tarkoituksenasi on kanniskella reppua mukanasi.

Mukaan kannattaakin pakata reilusti aurinkorasvaa, päähine, aurinkolasit sekä kevyitä vaatteita, joiden avulla voit suojata herkkää ihoasi. 

Auringon lisäksi Suomen kesä saattaa yllättää äkistikin vesisateella. Pidä huoli, ettet joudu hytisemään kylmissäsi kastuneiden vaatteiden takia. Esimerkiksi näppärä kokoontaitettava sadetakki repussa ei vie paljoakaan tilaa, mutta saattaa pelastaa viikonloppusi vesisateen iskiessä.

Toimituksen vinkit

MTV Uutisten Lifestyle-toimituksestakin löytyy marinoituneita festarikävijöitä, jotka kokosivat käytännössä hyväksi todetut vinkkinsä onnistuneille festareille:

  • Jos festarit osuvat aurinkoiseen ja kuumaan viikonloppuun, runsaan veden juomisen lisäksi kannattaa ennen ja jälkeen festaripäivän juoda lasilliseen vettä sekoitettua elektrolyyttijauhetta. Se palauttaa myös suolatasapainoja.
  • Pakkaa mukaasi pieni istuinalusta! Saatat ajatella, että ainahan sieltä istumapaikkoja löytyy, mutta hieman hiekkainen ja ihanan varjoinen puunjuuri saattaa olla juuri se, mitä kaipaat auringon porottaessa korkeimmillaan.
  • Harkitse kaksi kertaa haalarin tai jumpsuitin pukemista festareille – bajamajassa asiointi voi olla yllättävän hankalaa haalarin kanssa.
  • Valitse hyvät kengät! Festarit eivät ole oikea paikka korkata uusia kenkiä tai laittaa niitä ihanan näköisiä, mutta harvinaisen epämukavia korkkareita jalkaan. Reppuun kannattaa varmuuden vuoksi sujauttaa myös pari rakkolaastaria.
  • Jos juot festareilla alkoholia, hörppää jokaisen annoksen välillä tuopillinen vettä. Näin juhlat eivät lopu liian aikaisin huonoon oloon tai nestehukkaan.
  • Ota reppuun pari helppoa välipalaa, jotka voit huitaista suuhusi nälän noustessa tai nakata kaverille huomatessasi tämän nälkäkiukun nousevan esiin.
  • Pakkaa mukaan kosteuspyyhkeitä! Festareilla on yleensä suhteellisen hyvät käsienpesumahdollisuudet, mutta myös aurinkorasvan levittämisen jälkeen on mukavaa pyyhkäistä kädet kosteuspyyhkeellä.
  • Ota mukaan kertakäyttökamera – tällöin ei tarvitse huolehtia, riittääkö puhelimen akku ja festareiden jälkeen on hauska käydä teetättämässä kuvat.
  • Suhtaudu festareiden aikatauluun leppoisasti. Kaikkia keikkoja ei ole pakko seurata yleisössä hyppien, vaan esimerkiksi hyviltä paikoilta varjossa istuen. Kuulet keikan, mutta saat samalla kerättyä myös vähän energiaa.

Katso myös: Mitä eroa on kemiallisella ja fysikaalisella aurinkosuojalla?

Mitä eroa on kemiallisella ja fysikaalisella aurinkosuojalla? 1:01
Aurinkosuojavoiteissa voi olla sekä kemiallista että fysikaalista suojaa, jotka suojelevat ihoa hieman eri tavoin.

Lue myös:

    Uusimmat