Älä sano "sinä olet niin viisas"! Pieni muutos puhetavassasi voi tehdä lapsistasi menestyviä

Pieni muutos vanhempien puhetavassa voi erään tutkijan mukaan johtaa lapsen menestymiseen koulussa.

"Oletpa sinä fiksu! Niin viisas! Hienosti meni!" Miten sinä kehut lastasi?

Pieni muutos puhetavassa voi erään tutkijan mukaan johtaa suureen muutokseen. Tohtori Carol Dweckin mukaan aikuisen antamien kehujen tulisi keskittyä lapsen kasvuun ja oppimiskykyyn sen sijaan, että aikuinen toistaa vanhoja kaavoja puheissaan. Neuvo on yksinkertainen:

Lasta tulisi kehua siitä, miten hyvä hän on oppimaan sen sijaan, että häntä kehuisi fiksuudesta.

Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Lue esimerkit:

Perinteinen ajatusmalli: Luit lauseen kirjasta, olet niin fiksu!

Kasvun ajatusmalli: Luit lauseen kirjasta! Vau, olet nähnyt paljon vaivaa oppiaksesi lukemaan, ja nyt osaat! Onnea!

Perinteinen ajatusmalli: Teit palapelin tosi nopeasti, olet fiksu poika/tyttö!

Kasvun ajatusmalli: Anteeksi, että tuhlasin aikaasi, tämä palapelihän oli ihan liian helppo! Etsin toisen, jossa on enemmän haastetta. Tiedän, että yhdessä saamme tehtyä senkin.

Perinteinen ajatusmalli: Sait kasin kokeestasi! Olet niin fiksu.

Kasvun ajatusmalli: Sait kasin kokeestasi! Se merkitsee, että tiedät aiheesta jo paljon. Jos käymme läpi kohdat, joita et osannut, ja teet kokeen uudelleen huomenna, saat melko varmasti kympin!

Älä kehu lapsen sisäsyntyistä älykkyyttä, vaan opeta hänelle oppimisprosessin arvo. Näin lapsi uskaltaa kokeilla uusia asioita: hänen uskalluksensa ei riipu siitä, osaako hän heti kaiken täydellisesti "fiksun tytön" tapaan.

Dweckin mukaan ero voi olla valtava: hän tutki tiimeineen lapsia, jotka aloittivat seitsemännen luokan samaan aikaan ja suoriutuivat kokeista yhtä hyvin. Kahden vuoden aikana ne, joita kehuttiin kasvua ja kehittymistä painottaen, alkoivat kuitenkin saada muita parempia koetuloksia.

Dweck uskoo, että lapset, joita kehutaan fiksuudesta ja älystä, suorittavat koulua ajatellen, että tärkeintä on näyttää fiksulta koko ajan. He välttävät tehtäviä, joissa voisivat vaikuttaa epäpäteviltä. Lapsi ei uskalla ottaa riskejä, koska epäonnistuminen merkitsisi, ettei "oletpa sinä viisas" -kehua tulekaan.

Vanhemmat voivat muuttaa puhetapaansa, vaikka lapsi olisi jo koulussa. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa erilaista kehumista!

Miten sanojen valitseminen toisin muuttaa elämää?


Lähde: Upworthy.com

Lue myös:

    Uusimmat