Tämän tärkeän liikenneturvallisuusteon voit tehdä jo ennen kuin autoa on edes pakattu – ota vinkit talteen talviloman ajomatkoille

Oikein pakattu auto voi pelastaa henkesi 5:32
Oikein pakattu auto voi pelastaa henkesi.

Liikenneturva muistuttaa loppuviikosta käynnistyvästä hiihtolomaliikenteestä ja korostaa, että auton oikeanlainen pakkaaminen on tärkeä turvallisuustekijä.

Monet suomalaiset lähtevät tien päälle, kun hiihtolomakausi käynnistyy eteläisessä Suomessa viikonvaihteessa. Auto pakataan täyteen ulkoiluvarusteita, kuten suksia ja lumilautoja, mutta valitettavan usein vinkit auton turvallisesta pakkaamisesta unohtuvat, kun tavarat on kiireessä saatava vain äkkiä mahtumaan.

Liikenneturva muistuttaa tiedotteessaan, että auton pakkaamiseen tulee varata riittävästi aikaa.

– Pakkaamisella on matkustusmukavuuden lisäksi iso merkitys myös turvallisuudelle. Autossa turvallisin paikka tavaroille on takakontti. Irrallaan oleva tavara voi sinkoilla miten sattuu ja aiheuttaa vahinkoa jo voimakkaassa jarrutuksessa, puhumattakaan onnettomuustilanteesta. Matkustamo kannattaa siis pyhittää vain matkustajille, kehottaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

Näin pakkaat auton

Takakontin pakkaaminen kannattaa aloittaa painavimmista tavaroista, jotka on hyvä laittaa kiinni takapenkin selkänojaan. Tarpeen mukaan on varmistettava myös kaikkien tavaroiden kiinnitys.

Jos tila rupeaa loppumaan tai mukana on suksia, on suksiboksi hyvä vaihtoehto. Ennen sen lastausta on tarkistettava sekä valmistajan ilmoittama suurin sallittu kuorma että myös autovalmistajan ilmoittama suurin sallittu kuorma kattotelineille.

– Lisäksi henkilöauton katolla kuljetettavan tavaran massa saa autolle sallittujen massojen rajoissa olla enintään 10 prosenttia auton omamassasta. Usein suksiboksin valmistajan ilmoittama maksimikuorma tulee näistä ensimmäisenä vastaan. Onkin siis hyvä muistaa, että suksiboksi on vain lisätavaratila, eikä sinne voi laittaa painavia tavaroita, Elovaara sanoo.

Tarkista rengaspaineet ja aloita loma jo matkasta

Ennen matkaa on hyvä tarkistaa myös rengaspaineet. Painava kuorma saattaa vaikeuttaa auton hallintaa varsinkin liukkaalla tiellä. Jos kuorma on raskas, onkin usein tarpeen nostaa rengaspaineita. Sopivat lukemat löytyvät auton ohjekirjasta.

Kuljettajan lomavalmisteluihin kuuluu lisäksi riittävä lepo ja mahdollisimman hyvät yöunet ennen matkaa. Myös ajon tauotus kannattaa miettiä etukäteen, varsinkin jos taival on pitkä.

– Kun asennoituu niin, että loma alkaa jo matkasta, ei tarvitse turhaan stressata aikatauluista. Tien päällä kannattaa siis ottaa rauhallisesti ja ajaa ennakoiden. Olosuhteisiin sopiva eli riittävän alhainen nopeus sekä kunnon turvavälit ovat tuttu lääke, oli liikennettä enemmän tai vähemmän. Kaikki lähtee siitä, että varaa matkaan riittävästi aikaa, muistuttaa Elovaara ja jatkaa:

– Huolehditaan myös siitä, että matkustajilla on kaikki kunnossa. Eli turvavyöt kunnolla kiinni, pienet lapset turvaistuimiin ja lemmikit turvavaljaisiin tai kuljetushäkkiin. Perusasioista ei lipsuta lomallakaan.

Liikenneturvan 5 vinkkiä hiihtolomavalmisteluihin

  1. Pakkaa tavarat tavaratilaan ja lastaa painavimmat ensin. Jätä matkustamo matkustajille.
  2. Turvaudu tarvittaessa suksiboksiin tai peräkärryyn, mutta muista oikea kuormaus.
  3. Tarkista rengaspaineet ja tarvittaessa nosta niitä, jos kuorma on raskas.
  4. Varmista, että matkustajien turvavyöt tai turvalaitteet ovat asianmukaisesti kiinni.
  5. Muista kunnon valjaat tai kuljetushäkki lemmikkieläimille.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat