Ole tarkkana, kun vuokraat matkailuauton tai -vaunun! Selvitä nämä asiat ennen reissua

Onko tässä maailman upein matkailuauto? 1:01
Onko tässä maailman upein matkailuauto?

Poikkeuksellisesta koronakesästä johtuen tien päälle on lähdössä monia ensimmäistä kertaa karavaanarielämään tutustuvia suomalaisia.

Kulunut kevät ja edessä häämöttävä poikkeuksellinen kesä ovat saaneet monet kiinnostumaan matkailuajoneuvoista.

Tietynlaisista ajoneuvoista saattaa tulla pulaakin.

Kuluttajia sekä pienyrittäjiä finanssiongelmissa neuvovan FINEn asiantuntija antaa tiedotteessa muutamia vakuutusvinkkejä, jotka on hyvä painaa mieleen ennen loman alkua, jotta matkailu sujuisi vaivatta ja mahdollisten vahinkojen hoitaminen matkalla kävisi helposti.

Tarkista omavastuu

Mikäli olet vuokraamassa matkailuajoneuvoa, tulee aivan ensimmäisenä tarkistaa, mitä vuokraussopimuksessa on sovittu vakuutuksista.

– Yleensä ajoneuvon omistaja huolehtii vakuutuksista. Selvitä myös toimintaohjeita yllättävien tilanteiden varalta ja tarkista vuokraussopimukseen sisältyvän omavastuun suuruus, vakuutusasiantuntija Hanna Salo muistuttaa.

Mikäli tarkoituksena on vuokrata asuntoauton sijaan asuntovaunu, on huomioitava, että oman auton vakuutus ei korvaa vuokravaunulle aiheutuvia vahinkoja, mikäli vaunuun tulee esimerkiksi lommoja tai se varastetaan.

Laajimpiin kaskovakuutuksiin sisältyvät sijaisauto- tai keskeytysvakuutukset saattavat korvata myös vuokra-autokuluja, mutta tämä tulee tarkistaa oman auton vakuutuksista.

Vakuutusyhtiön hätäpalvelun tiedot mukaan reissuun

Myös euromääräiset rajoitukset sekä enimmäiskorvausmäärät kannattaa tarkistaa.

– Joskus hinaus- ja matkanjatkamiskulut voivat olla suuriakin. Hinausvakuutus korvaa yleensä auton hinauksen lähimmälle korjaamolle tai kotiin sekä kulut, jotka aiheutuvat matkustajien joutuessa jatkamaan matkaa määränpäähän tai takaisin kotiin. Sen sijaan polttoaineen loppumisesta aiheutuvaa hinausta ei yleensä vakuutuksesta korvata, Salo muistuttaa.

Vakuutusyhtiön hätäpalvelun yhteystiedot on hyvä olla mukana reissussa, sillä sitä kautta on helppo tilata apua, mikäli matka sattuu jostain syystä katkeamaan.

Koronaepidemian aikana matkailua suositellaan lähinnä kotimaassa. Jos matka on kuitenkin suuntautumassa ulkomaille, tarkista huolellisesti missä vakuutuksesi on voimassa ja mitä se korvaa.

On syytä selvittää esimerkiksi se, onko ulkomailla tapahtuvissa vahingoissa korkeampi omavastuu tai muita korvausrajoituksia. Voimassaolo pitää tarkistaa myös kaikkien kauttakulkumaiden osalta erikseen ja mukaan on hyvä ottaa Vihreä kortti, Green card.

Lähde: FINE

Lue myös:

    Uusimmat