Älä riko parisuhdettasi kesälomalla! Näin selviät lomariidoista hengissä

Loma on kuin pienoiselämää, ja kuten elämässä, myös lomalla tulee vastaan ylä- ja alamäkiä: esimerkiksi pariskunnan hautomat riidanaiheet voivat nousta esiin kiistoina, ärsyyntymisenä ja kireänä tunnelmana.

Kun arki on täynnä kiirettä ja keskustelut jäävät kauppalistan laatimisen tasolle, loma voi vaikuttaa suhteen pelastukselta. Viimeinkin on aikaa sille jollekin, joka tästä suhteesta puuttuu! Nyt täytyy rentoutua ja nauttia, tehdä koko ajan kaikkea ihanaa – yhtäkään huonoa päivää lomalla ei tunnetusti saa olla. Ongelmatkin vain haihtuvat ilmaan rentouden myötä!

Tai sitten eivät.

Kuukaudesta toiseen lykätyt ongelmat eivät haihdu lomakuukausina ilmaan. Lomalla parin hautomat asiat voivat itse asiassa nousta esiin kiistoina, ärsyyntymisenä ja kireänä tunnelmana.

Ongelmia ei voi lakaista maton alle puhumattomuudella. Jos omien tunteiden salaaminen selvin päin onnistuu, viimeistään kesäjuhliin usein kuuluva alkoholi vapauttaa kielenkannat. Sitten tuleekin jo sanottua kaikki se, mitä ei aiemmin kehdannut – ja vähän päälle.

Raha, seksi, siivoaminen ja aikuisten väliset valtasuhteet – niistä parisuhteissa usein riidellään eniten. Hyvä riitely pitää ilman puhtaana. Huonosta riidasta kuitenkin tulee rikkinäinen olo, ja paha mieli jää kummittelemaan mieliin pitkäksi aikaa.

Kun lomastressi purkautuu, raivoisa huuto saattaa pelästyttää kumppanin. Samalla tuleekin sanottua kaikki se, mitä aiemmin piti sisällään: senkin laiska läski!

Huonoa riitelyä on myös esimeriksi mykkäkoulu. Se ei ratkaise mitään: kumppani ei tule taianomaisesti arvaamaan, miksi mökötät, ja aikaa haaskaantuu turhaan.

Suhteen aikana kumpikin osapuoli oppii toisesta herkkiä ja intiimejä asioita. On todella loukkaavaa käyttää näitä tietoja riidan aseena. Silti moni tekee niin, ihan vain loukatakseen ja "voittaakseen" riidan, jossa kumpikin tosiasiassa häviää. Erolla uhkailu riidan aikana ei myöskään ole reilua.

Lomalla ei pääse karkuun töihin, työkiireeseen tai työpaikan illanviettoon. Yksityisyys vähenee, kun kumpikin on kotosalla koko ajan. Lisäksi arjen järjestys muuttuu: oma rauhallinen teehetki on tiessään, kun kumppani ei olekaan iltaa töissä. Yllättäen sitä pääsee huomaamaan kumppanin kaikki tavat: taas se jätti teepussin pöydälle, nyt se ei tiskaa, taas se käytti rahaa!

Kannattaa miettiä, miksi itse ärsyyntyy, riitelee ankarasti tai tuntee halua korjata toisen tekemisiä. Miksi suutut aina samoista asioista, mihin hermoon nämä asiat sinua osuvat?

Kompromissi. Se tuttu ja ärsyttävä sana, joka kuitenkin voisi ratkaista useimmat lomaongelmat.

Loma on kuin pienoiselämää, ja kuten elämässä, myös lomalla tulee vastaan ylä- ja alamäkiä. Jos lomaa on odottanut koko vuoden, omista toiveistaan on vaikeaa luopua. Välillä olisi kuitenkin tärkeää osata katsoa asioita toisen näkökulmasta.

Uhrautuminen ei ole sama asia kuin uhriutuminen. Uhriutuja heittää omat tarpeensa ja toiveensa sivuun – ja pääseekin sitten valittamaan kavereilleen, miten aine tehdään niin kuin "se toinen" haluaa. Mikä idiootti se onkaan! Kompromissin tekeminen ei kuitenkaan ole sitä, että yksi antaa periksi, ja valittaa sitten tauotta surkeasta elämästään.

Lomahaaveenne eivät välttämättä täsmää. Lähde silti joskus kumppanisi mukaan, ihan vain tehdäksesi hänet onnelliseksi. Eräs hyvä merkki parisuhteessa on se, että tuotatte toisillenne iloa. Muista, ettei koko lomaa tarvitse viettää kiinni omassa kumppanissa, rakkauden liekkiä epätoivoisesti sytytellen. Kumpikin saa myös lomailla itsekseen. Toimikaa siten, kuin teille parhaiten sopii!

Hoida suhdettasi pienillä teoilla ja valinnoilla, jotka tuottavat teille molemmille hyvää mieltä. Loma on ohi muutaman viikon kuluttua, mutta perheesi on ja pysyy. Sinun tulee olla osa parisuhdettasi ja perhettäsi myös lomalla. Lomaa voi ennakoida esimerkiksi säästämällä lomakassaa. Siten loman rahankäytöstä ei tarvitse riidellä: teillähän on omaa rahaa vain tuhlattavaksi juuri nyt!

Muista käyttää loma-aikaa myös hellittelemiseen. Aina ei tarvitse tehdä ja mennä: sulje puhelin ja tietokone, heittäytykää pihakeinuun ja vain olkaa!

Kuinka välttää ero ja säilyttää intohimo? Asiaa pohdittiin Huomenta Suomessa lokakuussa 2011. Katso video alta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja