Partioaitta poistaa Thermacell-hyttyskarkottimet valikoimistaan pysyvästi – myös Varusteleka liittyi kerhoon: "Tyhmästi tehtiin, kun myytiin myrkytysvehkeitä"

Mikä on paras keino häätää kesäiset verenimijät? 1:56
Asiantuntija kommentoi hyttystorjuntalaite Thermacellin kohua. Mikä on paras keino karkottaa hyttyset?

Partioaitta tiedottaa lopettavansa kohuttujen hyttystorjuntalaitteiden myynnin kokonaan, sillä ne eivät sovellu retkeilyyn.

Kesäkuussa puheenaineeksi ovat nousseet erilaiset hyttysten karkoittamiseen tarkoitetut laitteet ja niiden mahdolliset ympäristöhaitat. Yle uutisoi aiemmin, että retkeilyyn erikoistunut ketju Partioaitta lopettaa suosittujen Thermacell-hyttyskarkottimien myynnin toistaiseksi, kunnes saa selvyyden laitteen toimintaperiaatteesta. 

Partioaitan valikoimapäällikkö Markus Mäkinen vahvisti MTV Uutisille, että pääsyynä laitteen myynnistäpoistoon oli asiakaspalaute.  

– Rakennamme valikoimamme asiakkaille ja kuuntelemme heitä tarkasti – tässä tapauksessa palautetta tuli niin paljon, että koimme asian olevan tarkemman tarkastelun arvoinen ja sen pohjalta teimme päätöksen poistaa tuote ainakin hetkellisesti myynnistä, Mäkinen totesi MTV Uutisille. 

Partioaitan päätöksen jälkeen myös toinen retkeilyyn erikoistunut ketju, Scandinavian Outdoor, ilmoitti lopettavansa laitteen myynnin toistaiseksi.

Partioaitta poistaa laitteet pysyvästi valikoimistaan

Nyt Partioaitta tiedottaa, että se ei aio enää ottaa Thermacell-laitteita valikoimiinsa vastaisuudessakaan. 

– Partioaitta Oy on päättänyt poistaa 17.6. alkaen Thermacell-tuotteet valikoimastaan pysyvästi, Partioaitan Markus Mäkinen viestittää.

Partioaitan mukaan Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on hyväksynyt Thermacell-torjuntalaitteet käyttöön rakennusten ulkopuolelle kuten terasseille ja kuisteille. Laitteen käyttö pihapiirin ulkopuolella, kuten metsässä on kielletty.

– Partioaitan asiakaskunta koostuu retkeilijöistä, ja koska Thermacell-tuotteet eivät sovellu lähtökohtaisesti retkeilytarkoituksiin, Partioaitta ei ole kyseessä oleville tuotteille tarkoituksen mukainen myyntipaikka.

Laitteen maahantuoja on todennut sen käytön olevan turvallista, kunhan sitä käyttää ohjeiden mukaisesti. Thermacell-laitteen toiminta perustuu pralletriinityynyihin, joita lämmitetään butaanin avulla. Kun tyynyt lämpiävät, vaikuttava aine höyrystyy. Aine karkottaa valmistajan mukaan hyttyset noin 20 neliömetrin alueelta. 

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että myrkyn höyrystymiseen perustuvien hyttystorjuntalaitteiden tehoaineet ovat myrkyllisiä pölyttäjille ja siksi niitä kannattaa käyttää harkiten.

Varusteleka: "Tyhmästi tehtiin, kun myytiin myrkytysvehkeitä"

Myöhemmin torstaina myös Varusteleka tiedotti, ettei se aio enää myydä Thermacell-laitteita. Varustelekan Facebook-sivuilla julkaistiin pitkä kirjoitus aiheesta.

– Hei jengi, ei myydä Thermacelliä! Tämä ei siis välttämättä tule suurena yllätyksenä, koska itse laite on meiltä ollut loppu jo hyvän aikaa. Peruttiin kuitenkin se täydennystilaus ja poistettiin tuote nettikaupasta, Varusteleka kirjoittaa. 

Jos päivitys ei näy, katso se täältä.

Tekstissä painotetaan myös, että Varusteleka on metsäfirma, eikä siellä ole koskaan myyty terassilaitteita. 

– Tyhmästi tehtiin, kun myytiin myrkytysvehkeitä, mutta nyt ei enää tehdä niin, ja kehotetaan kaikkia Thermacellin ostaneita lopettamaan sen käytön. 

Juttua muokattu 17.6.2021 klo 13.59: Lisätty tietoa Varustelekan kannanotosta aiheeseen ja otsikkoa päivitetty.

Lue myös:

    Uusimmat