Nyt puhuu kohutun Thermacellin maahantuoja – "Laitteen tarkoitus ei ole tappaa vaan ajaa hyttyset pois"

Hyttystorjuntalaite Thermacellin Suomen-maahantuojan, naantalilaisen Proviterin toimitusjohtaja Tom Kreutzmanin mukaan laitteen turvallisuudesta syntynyt kohu on "tärkeää yhteiskunnallista keskustelua".

Thermacell-hyttystorjuntalaitteessa butaani-kaasu lämmittää tyynyä, jossa on pieni määrä pralletriini-nimistä torjunta-ainetta.

Tämä torjuu maahantuoja Proviterin mukaan hyttyset noin 20 neliön suuruisella vaikutusalueella.

Huoli Thermacellin turvallisuudesta nousi pintaan viikonloppuna sosiaalisen median keskusteluissa. Iltalehti julkaisi aiheesta tiistaina laajan artikkelin.

Jutussa Jyväskylän yliopiston kemian professori Petri Pihko kertoi laskelmastaan, jonka mukaan "yhden ainoan tyynyn sisältö riittää tappamaan noin kolme miljoonaa mehiläistä, eli sata pesällistä."

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

"Tarkoitus ei ole tappaa vaan ajaa pois hyttyset"

Proviterin toimitusjohtaja Kreutzman korostaa Kauppalehdelle, että laitteessa pralletriinipitoista ainetta ei suihkuteta kuten perinteistä hyttysmyrkkyä, vaan se haihtuu hitaasti.

Laite ja sen vaikuttavat aine ovat Suomessa Tukesin ulkokäyttöön hyväksymiä.

– Kun laite käynnistetään ulkona, hyttyset ja hyönteiset, jotka ovat lähistöllä, lähtevät pois. Ei laitteen käytön jälkeen maassa loju tajuttomia tai kuolleita hyttysiä tai hyönteisiä. Tarkoitus ei ole tappaa vaan torjua, ajaa ja pitää pois hyttyset, Kreutzman sanoo.

Kreutzmanin mukaan kuumana käyvä some-keskustelu yllätti yhtiön, mutta pitää sitä tärkeänä.

– Luontokato on tärkeä aihe, eikä tämä ole vain Thermacell-asia. Nämä ovat tärkeitä yhteiskunnallisia keskusteluja, ja kaikkien toimijoiden markkinoilla pitää olla valmiina tällaiseen. Varmasti tämä keskustelu jatkuu, ja ne pitää ottaa tuotekehityksessä huomioon.

Nappaa videolta hyönteistutkijan parhaat vinkit hyttysten karkottamiseen pihapiiristä. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Hyönteistutkijan parhaat vinkit hyttysten karkottamiseen pihapiiristä 0:50

"Voi olla, että tulevaisuudessa joitain aineita kielletään"

Yle on kertonut, että keskustelun seurauksena Partioaitta on vetänyt toistaiseksi tuotteet myynnistä.

Kreutzmanin mukaan ainoastaan yksi jälleenmyyjä on näin tehnyt.

EU tekee parhaillaan arviointia biosididirektiivin tehoaineista, myös pralletriinista. Sen pitäisi valmistua vuoteen 2024 mennessä.

Kreutzman korostaa, että tuotteissa käytetään vain hyväksyttyjä tehoaineita.

– Voi olla, että tulevaisuudessa jotain aineita kielletään. Mutta täytyy muistaa, että Thermacell ei ole sama asia kuin pralletriini. Tällä hetkellä se on vaikuttava aine, mutta aika näyttää.

Lue myös:

    Uusimmat