Mainos

Aktia ja Ålandsbanken yhteistyöhön

Maan suurin säästöpankki perustaa yhteisen resurssiyhtiön ahvenanmaalaisen Ålandsbankenin kanssa.

Suomen suurin säästöpankki Aktia ja ahvenanmaalainen Ålandsbanken ovat tehneet aiesopimuksen yhteisen resurssiyhtiön perustamisesta.

Uuteen yhtiöön on tarkoitus siirtää osa pankkien hallinnollista toiminnoista ja pääomamarkkinatoiminnoista. Samalla Aktia vaihtaa järjestelmätoimittajaa ja ostaa pankkitietojärjestelmän lisenssin Ålandsbankenilta.

Aktia jäi ulkopuolelle, kun suurin osa säästöpankeista sekä vakuutusyhtiöt Pohjola ja Suomi perustivat yhteisen pankin pääkaupunkiseudulle.

Säästöpankkien yhteistyö uudestaan puntariin

Aktian lyöttäytyminen yksiin Ålandsbankenin kanssa johtaa koko säästöpankkileirin yhteistyön uuteen tarkasteluun. Muiden säästöpankkien mukaan yhteistyön puntarointi tehdään kuitenkin kaikessa rauhassa.

Nykyisen yhteistyön kulmakivi on pankkien tietojärjestelmistä vastaava Samlink. Aktia on aikeissa siirtyä Samlinkin tietopalveluista Ålandsbankenin palveluihin. Aktia on Samlinkin suurin omistaja 28 prosentin osuudella. Loppu on muilla säästöpankeilla.

- On tarpeen nähdä, millaiseksi Aktian ja Ålandsbankenin sopimus tosiasiassa sisällöltään muodostuu ennen kuin sen vaikutuksia yhteistyöhön voidaan arvioida, Säästöpankkiliiton toimitusjohtaja Markku Ruutu tiivistää.

Yhteistyöhän tuli suuri ryppy jo viime talvena, kun Aktia jättäytyi pois kaavaillusta yhteistyöstä Pohjolan kanssa. Neuvotteluissa päädyttiin lopulta vastikään toimintansa aloittaneen Nooa Säästöpankin perustamiseen. Sen omistavat 33 säästöpankkia, Pohjola ja henkiyhtiö Suomi. Nooa toimii pääkaupunkiseudulla.
Aktian ohella Nooasta jäi pois viisi ruotsinkielistä säästöpankkia ja Kiikoisten säästöpankki. Ratkaisun myötä Aktian tiedettiin hakevan muita yhteistyökumppaneita.

Aktia jäi jo aiemmin Säästöpankkiliitosta

Aktia ei ole ollut enää mukana Säästöpankkiliitossa, joskin se on edelleen tehnyt muiden muassa markkinointiin ja tuotekehittelyyn liittyvää yhteistyötä muiden säästöpankkien kanssa. Myös muiden muassa turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä on hoidettu yhdessä. Lisäksi Aktia toimii muiden säästöpankkien keskusrahoituslaitoksena.

Toimitusjohtaja Markku Ruutu korostaa, että kyseessä on suppea tekninen ratkaisu ja se on tarvittaessa helposti hoidettavissa muutoinkin. Hänen mukaansa säästöpankeilla ei ole mitään syytä lähteä irtisanomaan tätäkään sopimusta ennen kuin on nähty, mihin Aktian ja Ålandsbankenin yhteistyö johtaa.

Samlinkin hoidossa ovat myös säästöpankkiryhmän pankkiautomaatit. Ruutu muistuttaa, että omistus ja asiakkuus eivät kulje yhdessä. Samlinkin tietojärjestelmät ja automaatit ovat myös paikallisosuuspankkien eli ns. koivunlehtipankkien käytössä. Ruutu sanoo, ettei koivunlehtipankkien kanssa ole vireillä syvempiä yhteistyökaavailuja, vaan osapuolet haluavat tehdä yhteistyötä itsenäisinä ryhminä.

Aktian jälkeen Samlinkin suurin omistaja on Etelä-Karjalan Säästöpankki. Ruudun mukaan Aktian päättävän, mitä se Samlinkin omistajana tekee. Hänen mielestään on luonnollista, että muut säästöpankit käyvät eri vaihtoehtoja läpi, mutta ennakkoon ei ole syytä ottaa kantaa mihinkään suuntaan. Aktian ja Ålandsbankenin esittämällä aikataululla muutoksia toimintaan tulee aikaisintaan 2006.

- Se antaa riittävän ajan muutosten huolelliselle suunnittelulle ja toteutukselle, Ruutu toteaa.

Toimitusjohtajan mukaan Aktian suunnitelmat eivät aiheuta muutoksia säästöpankkien palvelun laatuun, turvallisuuteen tai toiminnan jatkuvuuteen.

(MTV3-STT)

(Talousuutiset 26.05.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.