Mainos

Akneen on olemassa myös lääkkeettömiä hoitovaihtoehtoja – ”Antibioottien käyttöä aknen hoidossa tulisi harkita tarkkaan”

Finnit kuuluvat monen teinin ja joskus ikääntyneemmänkin arkeen, mutta toisinaan akne äityy sen verran pahaksi, että iho vaatii erityishoitoa. Joskus akneen tehoavat antibiootit, mutta kaikki ihotautilääkärit eivät suosittele turvautumaan pelkästään niihin. Helsingissä Pihlajalinna tarjoaa akneen uutta, led-valoilla tehtävää lääkkeetöntä hoitoa.

Ihotautien erikoislääkäri Marika Schröder suosittelee turvautumaan aknen hoidossa lääkärin apuun sitten, kun apteekista saatavat käsikauppatuotteet eivät enää auta.

– Lääkärin luokse kannattaa mennä, jos akne häiritsee elämää joko henkisesti tai esimerkiksi niin, että tulee kipeitä paiseita, Schröder sanoo.

Reseptilääkkeissä akneen on tarjolla monenlaista paikallishoitotuotetta. Erilaisia aknen paikallishoitotuotteita on useita, ja aluksi tuoteviidakossa seikkailu voi olla melkoista kokeilua, sillä se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle.

– Lisäksi lääkäri voi määrätä antibioottikuureja, mutta apu näistä on lyhytaikainen tai riittämätön. Antibiootteihin liittyy myös paljon muita ongelmia, kuten suolisto-oireita ja lisääntynyt resistenssiongelma eli antibiootit menettävät toimintakykynsä entisiin tavanomaisiin tauteihin.

Akne eli finnit ovat vaiva, joka laantuu usein ajan myötä. Hoidoilla yritetään rauhoittaa oireilua, koska yleensä vaiva rauhoittuu itsestään, vaikka siinä saattaa muutama vuosikin mennä.

Jos aknesta jää ihoon näkyviä arpia, on hyvä hakeutua erikoislääkärin vastaanotolle jo varhaisessa vaiheessa. Ihotautien erikoislääkäri voi määrätä hoidoksi aknen erityislääkkeen isotretinoiinin.

Led-valohoito rauhoittaa aknea tehokkaasti

Pihlajalinna Iho ja Estetiikka Stockmann -toimipisteessä Helsingin keskustassa voidaan hoitaa aknea lääkkeettömällä valohoidolla perinteisten aknehoitojen rinnalla tai sijaan. Kyse on led-valohoidosta, jolla aknea voidaan rauhoittaa ilman lääkkeitä.

Pihlajalinnassa annetuista valohoidoista on saatu hyviä tuloksia sekä pelkällä valohoidolla että valohoidolla yhdistettynä erilaisiin paikallishoitoihin, kuten kevyeen happokuorintaan. Led-valossa ei ole lainkaan uv-säteitä, joten kyseinen valohoito ei lisää ihosyöpäriskiä.

– Noin 80 prosenttia asiakkaista ovat olleet tyytyväisiä valohoidolla saatuun tehoon. Valohoidon vaikutus perustuu siihen, että aknessa on ihon solujen porfyriinia. Porfyriini reagoi led-valoon ja muutaman hoitokerran jälkeen rauhoittaa aknea.

Lääkkeettömiä aknen hoitomenetelmiä:

 • led-valohoidot
 • kevyet happokuorinnat, jotka yhdistetään usein led-valohoitoon
 • kevyt-PDT (valoaktivaatiohoito eli kevyempi versio fotodynaamisesta terapiasta)
 • IPL-hoito (valoimpulssihoito, joka sopii kasvojen punoittaviin muutoksiin)
 • Elos Plus Sublative -kasvohoito (arpien ja ihon pinnan parantamiseksi)
 • mikroneulaus (arpien ja ihon pinnan parantamiseksi)
 • botuliinihoidot kasvojen lehahtelevaan punoitukseen (ns. ”mikrobotox”)
 • KTP-laserhoito (kasvojen pienien verisuonien häivyttäminen)

Aknearpien hionta laserilla:

 • ihon laserhionta UltraPulse-hiilidioksidilaserilla (voimakkaampi teho, 5–14 päivän toipumisaika)
 • ihon laserkuorinta Dermablate Erbium -laserilla (lievempi teho, 2–5 päivän toipumisaika)

Lue lisää Pihlajalinnan lääkkeettömistä aknen hoitomenetelmistä täältä.

Valohoitoa suositellaan ensimmäisen kerran kokeiltavaksi viiden kerran hoitojaksona. Jotta akne pysyisi rauhallisena, täytyy valohoidoissa käydä säännöllisesti 2–4 viikon välein.

– Valohoidolla, kuten antibiooteilla tai paikallishoitotuotteilla, ei saada pysyvää vastetta, vaan akne vaatii jatkuvaa hoitoa, Schröder muistuttaa.

Pihlajalinnasta maksutonta akneneuvontaa

Pihlajalinnassa on saatavilla myös maksutonta konsultaatiota akneen erikoistuneen sairaanhoitajan vastaanotolla.

– Hoitajallamme on monen vuoden kokemus aknen hoitamisesta, ja häneltä saa hyviä vinkkejä hoitoon. Jos akne aiheuttaa arpia, kannattaa kuitenkin ehdottomasti tulla ihotautilääkärille isotretinoiinihoidon aloituksen harkintaan.

Kotikonsteiksi aknen hoitoon Schröder suosittelee valitsemaan hyvät tuotteet.

– Hyvä kasvojen pesu on tärkeää, ja esimerkiksi Pihlajalinna Iho ja Estetiikka Stockmannilta tai apteekista voi pyytää siinä asiassa apua. Kasvovoiteen ei tulisi olla liian rasvainen. Naisten kannattaa valita hyvät kosmeettiset tuotteet, eikä esimerkiksi ihohuokosia tukkivaa meikkivoidetta tai seerumia. Valkopäisiä finnejä voi myös puristaa varovasti tyhjäksi, mutta tulehtuneita finnejä ei saa puristella.

Moni ajattelee finnien kukoistavan esimerkiksi juuston tai suklaan syömisen jälkeen. Schröder suhtautuu ravinnon vaikutukseen maltillisesti.

– Nykytietämyksen mukaan ravinto ei vaikuta akneen merkittävästi, mutta maidolla on osalla ihmisistä tutkitusti vaikutusta akneen. Jos kärsii aknesta, voi kokeilla maidotonta dieettiä muutaman viikon tai kuukauden ajan. Jos tällä ei ole suurempaa merkitystä ihon kuntoon, voi palauttaa maidon ruokavalioonsa.

Lue lisää:

Lue myös:

  Uusimmat