Mainos

Ikänäköä voi korjata tehokkaasti linssileikkauksella – helsinkiläissairaalassa Suomen ainoa veitsetön linssileikkaus

Silmien laserleikkauksissa yksi uusimpia tekniikoita on linssileikkaus, jolla voidaan korjata erityisesti ikänäköä. Pihlajalinna Laser Tilkka on ainoa sairaala Suomessa, joka tekee uudenlaista veitsetöntä linssileikkausta laserilla. Perinteiseen leikkaukseen verrattuna uuden lasermenetelmän tarkkuus on tietokoneohjauksen ansiosta huippuluokkaa.

Silmien laserleikkaukset yleistyivät Suomessa 1990-luvulla ja muutamassa vuosikymmenessä ne ovat kehittyneet huimasti. Perinteisesti laserleikkauksella tarkoitetaan silmän sarveiskalvoon kohdistuvaa leikkausta. Viime vuosina tämän leikkaustyypin rinnalla on yleistynyt linssileikkaus, jossa silmän mykiö korvataan tekomykiöllä.

Pihlajalinna Laser Tilkan silmäkirurgi Sarita Sarlos kertoo, että Laser Tilkka tarjoaa ainoana Suomessa uudenlaista, täysin veitsetöntä linssileikkausta. Tässä menetelmässä haava tehdään laserin avulla, kun perinteisesti operaatiossa käytetään veistä.

Linssileikkaus saattaa sopia sinulle, jos:

  • sinulla on ikänäkö
  • olet yli 50-vuotias
  • sinulla ei ole silmäsairauksia
  • haluat vähentää sankalasien tai piilolasien käyttöä

– Pelkkää laseria käyttämällä linssileikkauksessa päästään tarkempaan tulokseen kuin ihmiskädellä. Lopputulos on paremmin ennakoitavissa ja hieman turvallisempi kuin perinteisesti tehtävissä leikkauksissa, Sarlos sanoo.

Linssileikkauksessa hyödynnetään kaihileikkauksessakin käytettävää tekniikkaa.

– Meillä on Suomessa ainoana laserlaite, jolla voidaan käsitellä silmän sisäistä linssiä. Yleensä tällä menetelmällä tehdään kaihileikkauksia, mutta toimenpide on sama kuin linssileikkauksessa, eli samaa laitetta voi käyttää molemmissa.

Takana 20 000 leikkausta

Silmäkirurgi Sarita Sarlos on ehtinyt pitkän työuransa aikana tehdä noin 20 000 silmäleikkausta.

– Perinteisiä sarveiskalvoleikkauksia tehdään tyypillisesti nuorelle väestölle. Linssileikkaus puolestaan soveltuu erityisesti ikänäön korjaamiseen, eli siihen vaiheeseen, kun tarvitaan lukulaseja. Pääosin lukulaseja tarvitaan nimenomaan 50 ikävuoden jälkeen, ja siksi suosittelenkin linssileikkausta vahvimmin yli 50-vuotiaille.

Linssileikkaus on toimenpiteenä nopea, ja kotiin pääsee jo leikkauspäivänä. Myös leikkausajan saa halutessaan nopeasti, jopa viikon sisään. Vaikka operaatio voidaan hoitaa joutuisassa aikataulussa, ei Sarlos kuitenkaan kehota syöksymään leikkaukseen ilman harkintaa. Hän painottaa esitutkimuksen tärkeyttä.

– Optikko aloittaa esitutkimuksen teknisen osuuden. Lääkärin kanssa käydään läpi muun muassa juuri tämän potilaan kohdalla olevia mahdollisia riskejä. Jos on esimerkiksi silmäsairauksia – kuten glaukooma tai silmänpohjan rappeuma – täytyy tilanne pohtia huolellisesti läpi.

– Myös asiakkaan odotuksista leikkauksen suhteen on hyvä puhua. Leikkaukseen lähtiessä täytyy olla realistinen kuva siitä, mitä leikkauksella voidaan saavuttaa.

Silmäleikkausta suunnittelevan on hyvä muistaa, että linssileikkauksella ei pääse laseista täysin eroon.

– Leikkauksessa ei päästä useinkaan lasittomuuteen, vaan pyritään siihen, että laseja tarvitaan mahdollisimman harvoin. On myös tärkeää tiedostaa, että linssileikkaus ei tuo nuoruuden silmiä takaisin.

Sarlos suosittelee linssileikkausta erityisesti sellaisille, jotka harrastuksen tai työn vuoksi eivät halua aina pitää sankalaseja. Kunkin silmäleikkaukseen hakeutuvan kohdalla mietitään tarkoin, mikä on tavoite.

– Pitää pohtia mikä on se osa-alue, joka on itselle tärkeintä. Onko se kaukonäön parantaminen vai kenties silmälasittomuus sosiaalisissa tilanteissa? Vai haluaako nimenomaan hyvän lähinäön lukemiseen?

Tutkimusten perusteella päädytään toisinaan myös siihen, että joku muu kuin aluksi ajateltu ratkaisu sopii asiakkaan tilanteeseen paremmin.

– Niinkin käy, että henkilö tulee esitutkimukseen linssileikkausta varten, mutta päädymmekin yhdessä toisenlaiseen leikkaukseen tai siihen, että on sittenkin parempi pitäytyä sanka- tai piilolaseissa. Tai toisinpäin – eli henkilö tulee toinen leikkaus mielessään, mutta päätyykin linssileikkaukseen iän perusteella.

Kun silmäleikkaukseen liittyvät asiat on käyty perusteellisesti läpi, tekee lääkäri yhteenvedon potilaan odotuksista ja siitä, voiko leikkauksella vastata niihin.

Linssileikkaus laserilla on joitakin satoja euroja kalliimpi kuin perinteinen linssileikkaus ilman laseria.

– Linssileikkauksessa linssivalinta vaikuttaa olennaisesti paketin hintaan. Silmän sisään asetettavia linssejä on paljon erilaisia, joten hintahaitari on suuri.

Linssileikkauksesta pääsee samana päivänä kotiin

Linssileikkaus on muutaman tunnin toimenpide, jonka aikana ollaan koko ajan hereillä.

– Aluksi silmiin laitetaan puudutustippoja, ja kun ne alkavat vaikuttaa, asettuu potilas laserlaitteen alle. Siinä ollaan noin 40 sekuntia. Sen jälkeen potilas siirretään leikkaustasolle, jossa linssi asetetaan paikalleen. Tämä osuus kestää 15–30 minuuttia. Sitten potilas pääsee kahville, ja käymme yhdessä jälkihoito-ohjeet läpi.

Kotiin lähtiessä ei välttämättä tarvitse saattajaa, mutta silmien sumeuden vuoksi on hyvä harkita taksin käyttöä.

Sairauslomaa tarvitaan yleensä 1–2 viikkoa. Toipumisaikana silmään ei saa päästää hikeä, sampoota tai uimavettä.

– Haastavinta toipumisessa on aika, jolloin silmä harjaantuu käyttämään linssiä. Aluksi tasapaino horjuu, kun silmät eivät ole tottuneet linsseihin. Leikkaushaavan paraneminen kestää kaikkiaan noin kuukauden. Asiaan kuuluu, että näkö muuttuu sinä aikana päivästä, ja jopa hetkestä toiseen. Kaukonäkö voi vaihdella räpytysten myötä tai vuorokauden ajan mukaan. Silmien kuivuminen on myös tekijä, joka hidastaa paranemisprosessia, Sarlos kertoo.

Toimenpiteeseen liittyviä komplikaatioita esiintyy muutamalla promillella asiakkaista.

– Komplikaatiot ovat harvinaisia ja ne liittyvät silmän rakenteisiin. Yksi haasteista voi olla, että linssi ei asetu hyvään asentoon silmässä.

Silmien jälkitarkastus tehdään noin kuukauden päästä leikkauksesta.

– Jaksan innostua työstäni yhä uudelleen, sillä jokainen tapaus on omanlaisensa. Juuri ainutlaatuisuuden vuoksi painotan myös esitutkimuksen tärkeyttä. Esitutkimuksessa voimme arvioida kunkin silmäparin tilanteen sekä keskustella asiakkaan kanssa huolellisesti hänen odotuksistaan ja siitä, mitä leikkauksella on realistista saavuttaa, Sarlos sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat