Aker Arctic sunnittelee kaksi jäänmurtajaa venäläisille

Merkittäväksi kuvatun tilauksen rahasummia ei kerrota julkisuuteen. Venäjän tilanne pitkitti neuvotteluja, vaikka jäänmurto ei kuulukaan pakotteiden piiriin. 

Aker Arctic Technology on solminut sopimuksen kahden arktisen jäänmurtajan suunnittelusta ja lisenssistä. Jäänmurtajat tulevat venäläisen Gazprom Neftin omistukseen.

Yhtiö ei kerro sopimuksen arvoa, mutta toimitusjohtaja Reko-Antti Suojanen kuvaa sitä merkittäväksi.

Aker Arcticin sopimuskumppanina on Vyborg Shipyard JSC, jonka Viipurin-telakalla murtajat rakennetaan. Sopimus on Aker Arcticin ensimmäinen Viipurin-telakan kanssa. 

– Onhan tämä meille merkittävä tilaus ja osoittaa sen, että alan osaaminen on huippua, Suojanen sanoo.

Jäänmurtajat toimivat Gazprom Neftin uuden Novy Portin öljyterminaalin jäänmurtajina Obinlahdella.

Tarkoituksena on tehdä edelleen kehitetty versio Aker ARC 130 -jäänmurtajasta, joka suunniteltiin alun perin Liikennevirastolle.

Nyt tehtävät murtajat ovat pidempiä, pituudeltaan 122 metrisiä ja koneteholtaan suurempia kuin aiemmin kehitetty kotimainen murtaja. Ne pystyvät murtamaan yli kahden metrin paksuista jäätä. 

Venäjän-pakotteet pitkittivät neuvotteluita  

Venäjän ja lännen kiristynyt tilanne ja pakotteet pitkittivät Suojasen mukaan neuvotteluita, vaikka jäänmurto ei pakotteiden piiriin kuulukaan.

– Kyllähän poliittinen tilanne vaikuttaa yleisesti. Kauppaa on aika pitkään neuvoteltu ja se on viivästynyt johtuen varmasti rahoitusasioista. Mutta nyt asia on saatu sovittua.

Aker Arctic on tehnyt Gazprom Neftille aiemmin jäätä murtavien tankkerien suunnittelua.

Suojanen uskoo, että kauppa tuo Suomen meriteollisuudelle muitakin tilauksia, esimerkiksi moottori- tai laitetilauksia.

Valtion pääomasijoitusyhtiö Suomen Teollisuussijoitus omistaa Aker Arcticista 66 prosenttia. Teollisuussijoitus osti enemmistön yhtiöstä reilu vuosi sitten STX Finlandilta.

 

Lue myös:

    Uusimmat