Mainos

Akava tavoittelee kaksivuotista tupo-ratkaisua

Korkeasti koulutettujen etujärjestö Akava on muiden palkansaajakeskusjärjestöjen tavoin valmis aloittamaan neuvottelut keskitetyn tulopoliittisen ratkaisun aikaansaamiseksi. Akavan mukaan laaja kaikkia palkansaajia koskeva sopimus on tässä talouspoliittisessa tilanteessa tarkoituksenmukaisin ratkaisu.

Akavan tänään koolla ollut hallitus edellyttää sopimukselta valtiovallan tukitoimia kaikkien palkansaajien tuloverotuksen alentamiseksi. Ratkaisuun halutaan myös sitoumuksia kuntien taloustilanteen helpottamiseksi. Ennen keskitettyyn sopimukseen sitoutumista kuntien toteuttaman palkkaohjelman toteutustapa tulisi olla luotettavasti selvillä. Julkisella sektorilla palkankorotukset tulisi budjetoida erikseen siten, että niitä ei kateta toimintamenoista tai mitätöidä lomautuksilla.

Nykyisestä kaksivuotisesta tuloratkaisusta ulos jäänyt Akava tavoittelee sisällöltään uudenmuotoista tulopolitiikkaa. Järjestön mielestä työllisyyttä ja talouskasvua tukeva sekä Emu-olosuhteisiin sopiva ratkaisu tulee toteuttaa siten, että sen keskeisenä periaatteena olisi palkankorotusten sopiminen samansuuruisena kustannusvaikutuksena jokaiselle sopimusalueelle.

Yksityiselle sektorille Akava vaatii vakuutta siitä, että myös työehtosopimusten ulkopuolella olevat ylemmät toimihenkilöt saavat sovitut palkankorotukset.

Työelämän laadulliset tavoitteet ovat pitkälti samansisältöisiä kuin muilla palkansaajakeskusjärjestöillä. Akavan painopistealueita ovat etenkin työssä jaksamiseen ja työelämän kehittämiseen sekä koulutukseen ja työmotivaatioon liittyvät asiat. Työelämän kehittämisessä tulee olla lähtökohtana työntekijän elämäntilanne, työn luonne ja työn tekijälleen asettamat vaatimukset.

Akavan vaatimuslistalla ovat ylitöiden valvonta, työaikapankin periaatteista sopiminen sekä määräaikaisten palvelussuhteiden väärinkäytön ehkäisy. Irtisanomissuojan ohella neuvottelupöydälle halutaan luottamushenkilöiden aseman parantaminen ja työssä jaksamista edistävät toimet.

Yksityiskohtaiset palkkatavoitteet Akava aikoo muiden palkansaajajärjestöjen tavoin esittää ensi viikolla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.