Akatemiatutkija: Tätä musiikkimakusi kertoo sinusta

Akatemiatutkija Suvi Saarikallio kertoo, mitä musiikkimaku paljastaa ihmisestä.

– Ihmisen persoonallisuuden ja musiikkimaun välistä yhteyttä on tutkittu jonkin verran, ja tiettyjä yhteyksiä on löydetty, Suvi Saarikallio sanoo.

Saarikallio kertoo, että esimerkiksi ulospäin suuntautuneet ihmiset kuuntelevat muita enemmän hyväntuulista rockia ja valtavirran poppia.

– Myös sovinnollisuus on yhdistetty valtavirtamusiikkiin. Älykkyydellä taas tuntuu olevan yhteys kompleksimman ja monimutkaisemman musiikin, kuten jazzin, kuunteluun.

– Uusille kokemuksille avoin, mielikuvitusrikas ja ei lainkaan konservatiivinen ihmistyyppi puolestaan kuuntelee klassista musiikkia, jazzia ja rockia. Mielenkiinto uusiin kokemuksiin voi näyttäytyä mieltymyksenä kapinalliseen tai monimutkaiseen musiikkiin.

Duurin yhdistäminen iloon länsimaista

Kulttuurien välinen musiikin ymmärtämisen tutkiminen on vielä alussa.

– Tarkoituksena on selvittää, hahmottavatko eri kulttuureista tulevat ihmiset saman musiikkiärsykkeen samalla lailla: kuuleeko aasialainen saman kappaleen surullisena kuin suomalainen?

Joitakin yhtäläisyyksiä ja eroja on jo löydetty.

– Hidas tempo yhdistetään suruun ja nopea tempo iloon varsin universaalisti. Tietyt sävellajit vaikuttavat sen sijaan hyvin kulttuurisidonnaisilta. Länsimaisena piirteenä voidaan pitää esimerkiksi duurin yhdistämistä iloon ja mollin suruun.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat