Mainos

Ajankohtaisessa kakkosessa esitetty vammaiskommentti kuohuttaa: Oksettavaa!

Ylen Ajankohtaisen kakkosen tv-juttu "Ei kehitysvammaisia minun takapihalleni" kuohuttaa Facebookissa.

Viime viikon tiistaina esitettynä ohjelmassa käsiteltiin 33-vuotiaan kehitysvammaisen miehen muuttoa omaan kotiin Liedon vanhalle verkatehtaalle.

Kaikki talon asukkaat eivät kuitenkaan kehitysvammaisia taloon halua. Oman mielipiteensä asiasta esittää muun muassa talossa asuva Taina, joka toteaa ohjelmassa, että asuntojen jälleenmyyntihinta voi laskea kehitysvammaisten takia. Hän puhuu myös muista kehitysvammaisten asukkaiden myötä tulevista ongelmista, kuten turvattomuudesta ja häiritsevästä taksiliikenteestä.

"Joku roti pitää olla, mitä julkisesti voi sanoa"

Ohjelman vammaiskommentista on noussut myrsky muun muassa Facebookissa. Palveluun lokakuun lopussa perustettu Ei Tainaa minun takapihalleni -ryhmä on kerännyt jo yli 17 000 jäsentä.

Ryhmän sivuilla Tainan mielipiteet on otettu vastaan tyrmistyneenä.

– "Jälleenmyyntiarvo laskee jos ostaja sattuukin olemaan rasisti ja sanoo, että en osta". Kuka sellaiselle edes haluaisi myydä omaa asuntoaan? Voisikohan Taina näyttää jotain faktoja siitä, että kehitysvammaisten muutto alueelle lisää rikollisuuden määrää, itse en ole sellaiseen vielä koskaan törmännyt.

– Mielipiteitä voi olla monia, mutta joku roti pitää olla, mitä julkisesti voi sanoa! OKSETTAVAA!

Useimmat keskustelijat eivät ymmärtäneet ollenkaan, miksi kehitysvammainen olisi ei-toivottu naapuri.

–Toivottavasti tuon Tainan naapuriin muuttaa törkeä määrä mekastavia, tappelevia juoppoja. Jos siinä kohtaa sitten tulisi ko. ihmisellekin mieleen - vaikka nyt asunnon jälleenmyyntiarvoa tai lasten turvallisuutta ajatellen - että olisiko muutama mukava vammainen ollut sittenkin ihan OK, eräskin keskustelija toteaa.

"Aivan kuin verkatehtaalle oltaisiin sijoittamassa vankeja"

Osa keskustelijoista arvosti kuitenkin sitä, että Taina ilmaisi mielipiteensä avoimesti omalla nimellään, vaikkei välttämättä hänen näkemyksiä tukenutkaan.

– Naisen kunniaksi on luettava se, että hän kertoi mielipiteensä suoraan. Siinä hänen antinsa sitten olikin. Hänen mielestään kehitysvammaiset ovat kakkosluokan kansalaisia, keskustelussa muun muassa todetaan.

–Onneksi tässä maassa on ihmisiä, jotka ajavat kehitysvammaisten asioita, sillä Tainan maailmaan mahtuu vain oma ulko-ovi, jota pitää voida pitää halutessaan auki. Tainan maailma rajoittuu tuohon omaan "ulko-oveen" Josta kehitysvammaiset eivät voi käydä edes ajatuksen tasolla. Kolmas valtakunta ei lopulta ole kovinkaan kaukana nykyisinkään. Aivan kuin verkatehtaalle oltaisiin sijoittamassa entisen Kakolan elinkautisvangit avolaitosta leikkimään

–Ei pilkata nyt liikaa myöskään näitä tainoja, vaan yritetään ymmärtää pienten ihmisten pelkoja. Mutta se on kyllä pakko sanoa, että itse ainakin kolmen lapsen äitinä pelkään jotain ihan muita kuin kehitysvammaisia. Kovin surullinen juttu kaiken kaikkiaan, mutta toisaalta hyvä, että tällaisetkin asenteet tulevat julkisuuteen.

Ajankohtainen kakkonen Yle Areenassa(katsottavissa 24.11. asti)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.