Mainos

Aivotutkija Rinteelle ehdoton tuomio

Turun käräjäoikeus on tuominnut Turun yliopiston emeritusprofessori Urpo Rinteen 4 vuodeksi vankeuteen tutkimusrahojen väärinkäytöstä. Lisäksi hän joutuu maksamaan erilaisia korvauksia noin 8,5 miljoonaa euroa (n. 50 miljoonaa markkaa).

Oikeus totesi tänään antamassaan päätöksessä Rinteen syyllistyneen useisiin törkeisiin petoksiin ja törkeisiin virka-asemansa väärinkäyttämisiin. Käräjäoikeuden mukaan Rinne syyllistyi kaikkiin syyttäjä Jarmo Toivolan esittämiin syytteisiin yhtä syytettä lukuunottamatta. Oikeus hylkäsi vanhentuneina vain syytteen kahdesta vuonna 1992 tapahtuneesta väärennyksestä.

Rinne oli Turun yliopiston professorina ja Turun yliopiston neurologian klinikan ylilääkärinä ollessaan tehnyt useiden lääketehtaiden kanssa lähinnä Parkinsonin taudin hoitoon liittyviä tutkimussopimuksia. Sopimukset hän oli tehnyt omissa nimissään ja siten, että lääketehtailta tulleet rahat olivat yksin hänen hallinnassaan. Rinne selitti oikeudenkäynnin aikana, että sopimuksista hänelle tulleita varoja ei oltu tarkoitettu hänen henkilökohtaisiksi rahoikseen. Rinne kertoi, että tarkoitus oli säätiöidä rahat ja käyttää ne myöhemmin Parkinsonin taudin tutkimiseen.

Suuri osa rahoista oli talletettu Sveitsiin peräti 18 vuoden ajan. Rinne oli ulkomailla käydessään nostanut näitä varoja 15 kertaa yhteensä 1,2 miljoonaa euroa (7,2 miljoonaa markkaa). Rahat oli Rinteen pyynnöstä maksettu hänelle tuhannen Suomen markan seteleinä. Käräjäoikeus ei pitänyt uskottavana väitettä, että myös nämä rahat olisi käytetty Parkinsonin taudin tutkimiseen, koska Rinne ei pystynyt osoittamaan yhtään tällaista seikkaa 18 vuoden ajalta. Lisäksi Rinne oli maksanut myös lähipiirilleen tutkimusrahoista huomattavia summia.

Miljoonakorvauksia yliopistolle ja verottajalle

Käräjäoikeus määräsi Rinteen korvaamaan Turun yliopistolle 7,16 miljoonaa euroa (42,58 miljoonaa markkaa). Rinne tuomittiin myös törkeästä veropetoksesta. Vältetyn veron määrä on ollut 250 000 euroa (1,48 miljoonaa markkaa). Tämän summan Rinne joutuu korvaamaan Lounais-Suomen verovirastolle. Lisäksi Rinne tuomittiin maksamaan Neurologiasäätiölle törkeällä petoksella saadut noin 123 000 euroa (n. 730 000 markkaa). Rinteen maksettavaksi jäi myös lähes 84 000 markan (lähes 500 000 markkaa) suuruiset oikeudenkäyntikulut ja asianomistajille aiheutuneet jutun selvittelykulut.

Lisäksi oikeus otti Rinteeltä pois hänen sotilasarvonsa. Oikeudessa Rinne ilmoitti olevansa lääkintäluutnantti. Syyttäjä oli vaatinut, että Rinne vangitaan välittömästi tuomion jälkeen, jolloin hänen olisi tullut aloittaa vankeustuomionsa kärsiminen. Käräjäoikeus määräsi kuitenkin Rinteen matkustuskieltoon. Hän ei saa poistua Suomesta ennen kuin hovioikeus Rinteen asiassa mahdollisesti muuta päättää.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.