Aivot kaipaavat toimintaa lomallakin

Stressiä pukkaa, muisti pätkii ja keskittyminen on vaikeaa. Aivot kaipaavat selvästi lepoa. Onneksi lomakausi lähestyy!

Luovuus vaatii laiskottelua, joten loma kannattaa viettää riippukeinussa lekotellen aivoja mahdollisimman vähän vaivaten. Vai mitä, neuropsykologi Pekka Kuikka?

– Sopiihan se mutta mukava puuhailukin virkistää aivoja. Aivot on suunniteltu tekemään hommia, joten niitä kannattaa käyttää lomallakin. Aivot tarvitsevat kyllä lepoa, mutta neljä viikkoa pelkästään riippukeinussa loikoillen kuulostaa liioittelulta. Muistin kannalta hyvät, työrasituksesta palauttavat, yöunet ovat tarpeen pitkin vuotta.

Tee asioita, joista pidät

Minkälainen lomailu sitten olisi aivojen ja muistin kannalta parasta? Ehkäpä ristisanatehtäviä riippukeinussa?

– Jos pidät ristikoiden tekemisestä, niin mikä ettei. Pääasia on, ettei lomasta tule suorittamista. Hyvä olisi, jos tekisit jotakin sellaista, mistä tykkäät ja aivot tulevat monipuolisesti käyttöön, Kuikka opastaa.

Esimerkiksi sopii tanssiminen, missä liikkeen ja musiikin tuomat elämykset yhdistyvät askelkuvioiden muisteluun. Lisäksi tanssiin kuuluu kanssakäyminen muiden ihmisten kanssa, ja ehkä jopa pieni kilpailu parhaista pyörähdyksistä, mistä aivot pitävät myös.

– Myös vaikkapa marjastus, kalastus ja muu luonnossa liikkuminen tai käsillä tekeminen ovat kelpo harrastuksia lomalla. Voi kannattaa kokeilla niin mukavia lomapuuhia että huomio kiinnittyy niihin voimakkaasti ja työajatuksiin tulee itsestään katkoa. Työpuhelinta ja sähköposteja ei oikein kannattaisi seurata lomalla, koska ne pieninäkin annoksina aktivoivat vahvasti työajatuksia.

Kuikan mukaan tärkeintä on tehdä asioita, jotka tuntuvat hyviltä, ja jotka poikkeavat arkirutiineista - kunhan se ei tarkoita koko loman mittaista ryyppyputkea.

– En nyt viitsisi liikaa valistaa liiallisen alkoholin käytön vaaroista, mutta totta on, että muun ikävän lisäksi aivojen kannalta tärkeät yöunetkin kärsivät juopottelusta, joten kohtuus kannattaa muistaa jo pelkästään aivojen kunnollisen levon takia, Kuikka huomauttaa.

– Monenmoista viatonta lystiä sopii kyllä harrastaa!

Pehmeä lasku riittävän pitkälle lomalle

Jos työ on kovin stressaavaa, työasiat todennäköisesti jäävät päähän pyörimään ainakin loman ensimmäisiksi päiviksi. Tavallaan ihannetilanteessa lomalle laskeuduttaisiin pehmeästi.

– Olen kuullut kerrottavan henkilöstä, joka käy hierottavana muutamia kertoja parin viimeisen työviikkonsa aikana ennen lomaa. Varmaan siinä kroppakin oivaltaa, että lomalle ollaan siirtymässä, Kuikka pohtii.

Ja kun lomalle on päästy, kannattaa siellä pysytellä riittävän pitkään.

– Viikossa ei välttämättä ehdi palautua ja irrottautua kunnolla, joten kahdesta tai kolmesta viikosta ylöspäin olisi hyvä loma-aika. Ja mitä enemmän on ikää, sitä pidempi aika palautumiseen tarvitaan.

Studio55.fi/ Elina Rantalainen

Kuvat Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja