Mainos

Aivokasvainpotilailta haasteita matkapuhelinyrityksille USA:ssa

Keskustelu matkapuhelimien mahdollisista säteilyhaitoista on siirtymässä osin tuomioistuimiin, kun aivokasvainpotilaat ovat nostaneet useita syytteitä matkapuhelinvalmistajia ja -operaattoreita vastaan USA:ssa.

Brittiläinen päivälehti The Times kertoi uusista syytteistä matkapuhelinalaa kohtaan tämänpäiväisessä numerossaan. Tiedot syytteistä tuntuivat maailman suurimman matkapuhelinoperaattorin Vodafonen kurssissa Lontoon pörssissä. Vodafonen arvo putosi 1,9 prosenttia kaupankäynnin auettua aamulla. Brittiläinen Vodafone omistaa 45 prosenttia Yhdysvaltain suurimmasta kännykkäoperaattorista Verizon Wirelessista, joka on nimetty lähes kaikkien syytteiden kohteeksi.

Timesin mukaan yhdysvaltalainen asianajaja Peter Angelos suunnittelee kymmenen syytteen nostamista matkapuhelinvalmistajia ja -operaattoreita vastaan eri puolilla Yhdysvaltoja vuoden kuluessa.
-Jos nämä yhtiöt tiesivät matkapuhelinsäteilyn vaaroista, niitä pitää rangaista, ja niitä pitää rangaista kovaa, Angelosin asianajotoimiston edustaja jyrisi Timesille. Hän viittasi suunnattomiin voittoihin, joita matkapuhelinalan yritykset ovat ansainneet.

Matkapuhelimista "tupakkasodan" seuraaja?

Angelos tunnetaan kovaotteisena asianajajana, joka on aiemmin kyninyt tupakkayhtiöiltä yli 27 miljardin markan korvaukset terveyshaitoista.
-Matkapuhelinala ei ole tupakkateollisuutta, Vodafonen edustaja kommentoi Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle.

Matkapuhelu

Vodafone aikoo puolustautua leijonan lailla syytteitä vastaan, jos se on tarpeen. Matkapuhelinala vetoaa lukuisiin tutkimuksiin, joissa ei ole onnistuttu löytämään todisteita matkapuhelinten säteilyn aiheuttamista aivokasvaimista tai muista terveyshaitoista. Viimeksi tässä kuussa julkaistu matkapuhelinalan rahoittama amerikkalaistutkimus kumosi yhteydet. Tutkimuksen mukaan matkapuhelinten pitkäaikaisista vaikutuksista tarvitaan kuitenkin lisää tietoa.

Aiemmin syytteitä on kohdannut mm. yhdysvaltalainen matkapuhelinvalmistaja Motorola, jota vastaan eräs marylandilainen neurologi nosti elokuussa yli viiden miljardin markan korvausvaateen aivokasvaimensa aiheuttamisesta.

Nokia ei syytettyjen penkillä


Nokiaa vastaan ei ole nostettu mitään syytteitä tai haasteita, eikä Nokiaa ole edes mainittu Yhdysvalloissa esiin nousseiden tuoreimpien matkapuhelinyhtiöitä vastaan esitettyjen uhkausten yhteydessä, viestintäjohtaja Tapio Hedman sanoi tänään. Hedman painotti, ettei yhdessäkään lukuisista, tieteellisesti pätevistä tutkimuksista eri puolilla maailmaa vuosikymmenten aikana ole löydetty yhteyttä terveyshaittojen ja matkapuhelinten välillä.

Nokia on johtava matkapuhelinten valmistaja maailmassa ja omaa vankat asemat myös Yhdysvaltain markkinoilla.
(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.