Äitiyspakkaus voi olla myös kori tai ämpäri – suomalainen keksintö käytössä jo 60 maassa

1:59

Äitiyspakkaus ei ole enää pelkkä suomalaisten perheiden etuus. Kelan julkaiseman Tampereen yliopiston tutkimuksen mukaan pakkauksen sisällöt ja tarkoitusperät vaihtelevat eri puolilla maailmaa.

Tampereen yliopiston tutkijat kävivät läpi äitiyspakkausohjelmia, ja löysivät kaikkiaan 91 erilaista äitiyspakkausta 60 eri maasta. He myös haastattelivat lähes 30 ohjelmasta vastaavaa henkilöä. Perheelle annettavat tavarat eivät suinkaan aina ole suomalaisille tutussa pahvilaatikossa.

– Ne saattoivat olla ämpäreitä, koreja tai jopa kylpyammeita. Sisältöä on myös sovellettu paikallisiin oloihin ja joissakin paikoissa pakkaus voi sisältää esimerkiksi hyttysverkon malarian leviämisen estämiseksi, kertoo tutkijatohtori Annariina Koivu.

Suomen lisäksi äitiyspakkausta on kehitetty pitkälle Skotlannissa ja Chilessä, joissa pakkaus on maanlaajuinen etuus. Muualla pakkausten jakelusta vastaavat paikallishallinnot ja kansalaisjärjestöt. Pakkaus on yleensä kohdennettu tietyille haavoittuvassa asemassa oleville väestöryhmille, kuten pakolaisille tai vähävaraisille.

Pakkauksen saamiselle ehtoja

Perheille jaetaan samalla raskauteen, synnytykseen ja lapsenhoitoon valmentavaa tietoa ja vertaistukea. Pakkauksen saamiseen voi liittyä myös erilaisia ehtoja.

– Se voi tarkoittaa esimerkiksi osallistumista terveystarkastuksiin eli neuvolatoimintaan. Se on Suomessa itsestäänselvää, mutta muualla se ei ole lainkaan itsestäänselvyys. Tai sitten ehtona oli se, että pitää synnyttää klinikalla tai sairaalassa eikä jossakin kylässä tai kotona, Annariina Koivu toteaa.

Tutkimukseen haastatelluista puolet tunnisti äitiyspakkauksen suomalaiseksi keksinnöksi. Ulkomaiden versioista voisi olla jotain opittavaa myös Suomessa.

– Osassa näistä oli hienoa se, että tuotteet olivat paikallisesti käsityöläisten tekemiä. Jos ajatellaan suomalaista äitiyspakkausta, niin sitä on pitkäjänteisesti kehitetty ja kehitetään jatkuvasti. Ehkä kestävän kehityksen hengessä kestävyys on asia mitä voisi jatkossa miettiä vielä enemmän, sanoo väitöskirjatutkija Ella Näsi Tampereen yliopistosta.

Tutkimuksen mukaan monet äitiyspakkausohjelmat ovat monessa maassa vielä uusia, eivätkä ne ole vielä vakiinnuttaneet asemaansa epävarman rahoituksen vuoksi.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja