Mainos

Äitiyspakkauksen turvallisuus puhuttaa Yhdysvalloissa: Palveleeko todellista käyttötarkoitusta?

Yhdysvaltalaisasiantuntijat ovat huolissaan äitiyspakkaukseen liittyvistä turvallisuusriskeistä. 

Suomalaisperheille tuttu äitiyspakkaus on jatkanut maailmanvalloitustaan Yhdysvaltoihin saakka, jossa pakkauksia jaetaan tänä vuonna 300 000 perheelle. Osa asiantuntijoista on kuitenkin ryhtynyt epäilemään, palveleeko äitiyspakkaus sen alkuperäistä päätehtävää, eli kätkytkuolemien vähentämistä.

USA Todayn uutisen mukaan terveysjärjestö American Academy of Pediatrics on havainnut, että moni yhdysvaltalaisvanhempi on ollut äitiyspakkauksesta niin innoissaan, ettei ole perehtynyt kunnolla sen käyttöön. Asiantuntijat ovatkin nyt esittäneet huolensa, joka liittyy vauvan nukuttamiseen äitiyspakkauksen laatikossa. 

Laatikon koko ja materiaali huolettavat

Vaikka Suomessa lapsikuolleisuuden on tutkitusti vähentynyt äitiyspakkausten käyttöönoton myötä, tuoreen tutkimuksen mukaan kuitenkin vain alle puolet suomalaisista äideistä käyttää laatikkoa vauvan sänkynä. Tyypillisin käyttötarkoitus sille on tavaroiden säilyttäminen. Laatikon käytöstä huolestuneiden asiantuntijoiden mukaan imeväiskuolleisuuden lasku selittyykin paremmin terveydenhuollon paranemisena ja vanhempainlomien pidentymisellä kuin äitiyspakkauksen käytöllä. 

Yhdysvalloissa äitiyspakkausten saajia vaaditaan käymään verkkokurssi, joka sisältää ohjeita pakkauksen käyttöön. Äitiyspakkauksia jakavan The Baby Box yhtiön mukaan noin 73 prosenttia tuoreista yhdysvaltalaisvanhemmista käyttää pakkausta sänkynä.

Nyt asiantuntijat ovat kuitenkin esittäneet huolensa laatikon turvallisuudesta. Heidän mukaansa hallitus ei ole asettanut turvallisuusvaatimuksia äitiyspakkauksille, eikä moni tiedosta, että laatikoita käsitellään eri tavalla kuin pinnasänkyä. Erityistä huolta on aiheuttanut laatikon koko. Asiantuntijan ovat pohtineet, onko laatikko tarpeeksi suuri, ja kuinka se reagoi lämpöön, veteen tai hiilidioksidiin.

The Baby Box on vastannut kritiikkiin julkaisemalla tilastoja, jotka liittyvät tuotteen turvallisuuteen. Yhtiön mukaan äitiyspakkaus täyttää kaikki turvallisuuskomission asettamat turvallisuusvaatimukset, ja sitä on testattu erilaisissa olosuhteissa. Yhtiö muistuttaa lisäksi, ettei ole todisteita siitä, että yksi tuote pystyisi ehkäisemään kätkytkuolemat täysin.

Tältä näyttää suomalainen äitiyspakkaus vuosimallia 2017!

2:00

Lähde: USAToday

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.