Mainos

Äitiys auttaa narkkarinaisen kuiville

"Äitiys on mahdollisuus"-kirjan mukaan äitiys tarjoaa narkomaaninaiselle mahdollisuuden päästä kuiville.

-Kun kerroin terveysasemalla olevani narkkari, minulle ehdotettiin heti aborttia. Kieltäydyin kuitenkin siitä, sillä raskaus tuli kuin tilauksena taivaasta. Se oli ainoa asia, joka motivoi minut selville vesille, kertoo huumemenneisyyden elänyt Jaana. Jaana (nimi muutettu) kertoo elämäntarinaansa tänään julkaistussa "Äitiys on mahdollisuus" -kirjassa. Kirja kertoo raskaana olevien päihteitä käyttävien naisten kuntoutuksesta helsinkiläisessä Oulunkylän ensikodissa.

Kirja korostaa, että äitiys tarjoaa päihteitä käyttävälle naiselle mahdollisuuden päästä kuiville viina- tai huumekierteestä. Kirjassa on seurattu Oulunkylän ensikodin elämää ja haastateltu päihdetyötä tekeviä henkilöitä.

Kirjan kirjoittajan Katja Holopaisen mukaan raskaus yhdistettynä päihteisiin herättää voimakkaita tunteita. Päihdeongelmaisten kuntoutusta pidetään yleensä vaikeana, jollei peräti mahdottomana tehtävänä. Kirjan tavoitteena onkin myyttien murtaminen. -Vaikka kaikki raskaana olevat naiset eivät sillä hetkellä ja juuri sillä hoitokerralla selviä, jokainen päihteetön päivä on eduksi syntyvälle lapselle, Holopainen toteaa.

Jokainen äiti haluaa lapsensa parasta

Jaana sai ensimmäisen lapsen 20-vuotiaana, mutta lapsi otettiin huostaan Jaanan huume- ja alkoholiongelman vuoksi. 30-vuotiaana hän tuli jälleen raskaaksi. -Epäonnistuin kerran siinä, missä olisin halunnut onnistua. Kun saa toisen tilaisuuden yrittää, se on lahja, jota ei voi heittää hukkaan, Jaana kertoo kokemuksistaan Oulunkylän ensikodissa. Nyt Jaana asuu omassa kodissa kaksin kolmevuotiaan poikansa kanssa ja on päässyt päihteistä eroon. Oulunkylän ensikodin johtaja Riitta Tarvainen on saanut rohkaisevia kokemuksia työstään.

-Jokainen äiti haluaa lapsensa parasta, ja aina kannattaa antaa hänelle tilaisuus yrittää, hän toteaa. Tarvainen painottaa riittävän pitkäaikaisen kuntoutuksen merkitystä. -Tuloksia syntyy, kun äitiä tuetaan riittävästi. Äidit viipyvät meillä 6-12 kuukautta ja käyvät sen jälkeen jälkihoidossa jopa kahden vuoden ajan.

Oulunkylän ensikodin sosiaalityöntekijä Marja Mäkiranta kertoo, että noin kolmannes kuntoutettavista äideistä pääsee päihdekierteestään ja pärjää lapsen kanssa. Kolmasosa selviää arkipäivästä erilaisten tukimuotojen avulla. Kolmasosa ei pääse kuiville, vaan lapsi sijoitetaan muualle.

Hoito laajenee koko maahan

Vaikka äiti ei onnistuisi pääsemään kokonaan kuiville, lapsi saattaa selvitä hyvin. -Lapsen syntyminen terveenä on yhteiskunnallekin edullista, muistuttaa suunnittelija Maarit Andersson Ensi- ja turvakotien liitosta.

Andersson ohjaa projektia, jonka tarkoituksena on luoda valtakunnallinen hoitojärjestelmä päihdeäideille. Viisivuotista hanketta rahoittaa Raha-automaattiyhdistys. -Laitospaikkoja ja avohoitoa tarvitaan lisää, Andersson toteaa. Paikkoja saadaan lisää jo tänä vuonna, kun uusi päihdeäiteihin erikoistunut ensikoti avaa ovensa Turussa. Muut Suomen ensikodit saavat tässä vaiheessa konsultaatioapua Ensi- ja turvakotien liitosta Helsingistä.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.