Äiti puolustaa päätöstään antaa lapsilleen alkoholia: "He tulevat joka tapauksessa juomaan"

Neljän lapsen äiti halusi tutustuttaa teininsä alkoholiin, ja salli lastensa juoda pieniä määriä alkoholijuomia erityistilanteissa.

Brittiäiti on joutunut myrskyn silmään tunnustettuaan, että antaa alaikäisille lapsilleen alkoholia. 18-, 16-, 14- ja 7-vuotiaisen lasten äiti Shona Sibary halusi tutustuttaa jälkikasvunsa kolme vanhinta alkoholiin, kun he olivat 13 vuoden iässä, ja sallii heidän juoda pieniä määriä alkoholijuomia erityistilanteissa.

Suomessa alaikäisen alkoholin käytöstä lähtee aina ilmoitus vanhemmille sekä lastensuojeluviranomaisille. Lisäksi seurauksena on useimmiten 40 euron rikesakko.

Nainen puolusti päätöstään Good Morning Britain -ohjelmassa, kertoo 9Honey-sivusto.

– Et astuisi autoon opettelematta ajamaan. Kun annan lapsilleni pieniä määriä (alkoholia) erityistilanteissa, he oppivat, miten heidän kehonsa reagoi alkoholiin ruoan kanssa, Sibary kuvaa.

– Siten he ovat paremmassa asemassa, kun he menevät ulos kavereidensa kanssa, koska tietävät, mitä he kykenevät juomaan.

Sibary kasvoi perheessä, jossa alkoholi kuului tavalliseen elämään: Sibaryn isä esimerkiksi opetti häntä tekemään gin tonicin. Hän soveltaa vanhempiensa oppeja omaan perheeseensä. Perheen suhde alkoholiin ei kuitenkaan ole ollut ruusuinen: Sibaryn äiti kuoli alkoholismiin kaksi vuotta sitten.

– Lapseni ovat nähneet alkoholin väärinkäytön läheltä ja henkilökohtaisella tasolla, mutta tämä ei ole muuttanut lähestymistapaani. Annoin heidän juoda jo ennen kuin tuo tapahtui, Sibary kuvaa.

Sibaryn mielestä siinä, juoko hyvään vai huonoon oloon, on ratkaiseva ero – ja hänen lapsensa tietävät, mikä tuo ero on. Hänen mielestään teinien juominen on monille totuus, jota ei voi välttää.

– Mielipiteeni teini-ikäisistä on, että olet kirottu, jos teet jotain, ja kirottu, jos et tee. He tulevat joka tapauksessa juomaan. Ainakin opetan heitä juomaan vastuullisella tavalla.

"Kohtuuden opettaminen on hyvä asia"

Brittiperheissä tehdyn selvityksen mukaan yksi kuudesta vanhemmasta antaa lapselleen alkoholia siihen mennessä, kun lapsi on täyttänyt 14 vuotta. Facebookissa monet ovatkin ymmärtäneet Sibaryn periaatteen.

– Minut tutustutettiin alkoholiin noin kuusivuotiaana.... Illallisella tarjottiin siemaus viiniä portviinilasissa. Vanhempani joivat vain lasillisen. Se opetti minulle, ettei alkoholissa ole mitään erityistä, ja että se oli asia, jota nautitaan aterialla. Minulle on tilaisuudesta riippumatta harvinaista nauttia enemmän kuin 2–3 juomaa. Joten mielestäni hän on jonkin (hyvän asian) jäljillä. Kohtuuden opettaminen on hyvä asia, James kommentoi Today-sivuston jakamaa tekstiä.

– Meidät (siskoni ja veljeni) tutustutettiin alkoholiin nuorella iällä. Siemaus viiniä, jos sitä halusimme. Mitään ei tapahtunut. Maailma ei räjähtänyt. Minäkin tutustutin omat (viisi) lastani alkoholiin varhaisella iällä. Mitään ei tapahtunut. Maailma ei räjähtänyt, Jane toteaa.

Alkoholin välittäminen alaikäiselle on myös Suomen lain mukaan kiellettyä.  

Suomalaisnuorten raittius on lisääntynyt viimeisten viidentoista vuoden aikana. Myös nuorten humalajuominen on vähentynyt. Suomalaisista pojista 69 prosenttia ja tytöistä 52 prosenttia oli vuonna 1995 maistanut olutta 13-vuotiaana tai sitä nuorempana. Vuonna 2015 vastaava osuus oli pojilla 29 prosenttia ja tytöillä 15 prosenttia.

***

15:27

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja